Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

«Μπόμπα». Η μοναδική σατυρική, αντιστασιακή εφημερίδα της κατοχής


του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com 
Το φθινόπωρο του 1941 μια ομάδα εφέδρων αξιωματικών συγκρότησε μια μικρή αντιστασιακή οργάνωση με την ονομασία «Πρόμαχοι». Μετά την ανατίναξη των γραφείων της προδοτικής οργάνωσης Ε.Σ.Π.Ο από τα μέλη της οργάνωσης ΠΕΑΝ, οι «Πρόμαχοι» αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μια παράνομη, σατυρική εφημερίδα, με σκοπό να λοιδορήσουν τους κατακτητές. Προς τιμή της βόμβας με την οποία η ΠΕΑΝ ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ, ονόμασαν «Μπόμπα».

Την ιδέα είχαν τα μέλη των «Προμάχων» Κωνσταντίνος Μαλούχος, Τιμολέων Βισζιζής, Μηνάς Λαμπρινίδης, Δημήτριος Σούτζο, Κωνσταντίνο Ιωαννίδη και Κωνσταντίνο Κριεζή. Η εφημερίδα κυκλοφορούσε σε 500 πολυγραφημένα αντίτυπα, 6-8 σελίδων. Η ύλη της αποτελείτο από ευθυμογραφήματα και γελοιογραφίες και θανατηφόρα ανέκδοτα κατά των κατακτητών. Στόχος της έκδοσής της ήταν η αναπτέρωση του ηθικού των υπόδουλων, τότε, Ελλήνων, ώστε να αντέξουν στην κατοχή και στις κακουχίες αυτής. Άλλωστε οι Έλληνες πάντα διακρίνονταν για το χιούμορ τους, ακόμα και όταν βρίσκονταν στο κατώφλι του θανάτου. 
Το 1943 η οργάνωση «Πρόμαχοι» διέθεσε μέλη της στον ΕΔΕΣ και στην ΠΕΑΝ. Τα μέλη της έλαβαν μέρος σε όλες τις μαχητικές διαδηλώσεις κατά των κατακτητών στην κατοχή και πληροφόρησαν, πρώτα, τους Έλληνες για την πτώση του Μουσολίνι. Τον Φεβρουάριο του 1944 μέλη της επιχείρησαν να ανατινάξουν την βουλγαρική πρεσβεία στην Αθήνα σε αντίποινα των βουλγαρικών σφαγών στη Μακεδονία μας. Δυστυχώς η βόμβα που τοποθετήθηκε δεν εξερράγη. Μετά το καλοκαίρι του 1944 η οργάνωση ενώθηκε με την οργάνωση «Στρατιωτική Ιεραρχία» τη διοίκηση της οποίας, μετά την σύλληψη από τους Γερμανούς του Παπάγου και της αποστολής του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, είχε αναλάβει ο στρατηγός Σπηλιωτόπουλος. 

hellasforce.com
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου