Τελεσίγραφο στην Αθήνα για να αποδεχτεί το παρόν πρόγραμμα που κατάστρεψε την ελληνική οικονομία έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Με το γνωστό του επιθετικό και απαξιωτικό για την Ελλάδα ύφος ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση μια εβδομάδα προθεσμία για να αιτηθεί παράταση του μνημονίου.
Αδιαφορώντας για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα που οδήγησε στην ανέχεια τον ελληνικό λαό, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε στην ελληνική κυβέρνηση πως ο μόνος δρόμος που έχει είναι αυτός του μνημονίου.
Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν εμφανώς εκνευρισμένος, προφανώς γιατί δεν περίμενε δεύτερο συνεχόμενο «όχι» από τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε το «ναυάγιο στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση» εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις προτάσεις της Ελλάδας και γνωστοποιώντας πως δεν υπάρχει κοινό πεδίο με την ελληνική κυβέρνηση.
«Εξετάζουμε τεχνικά τις προτάσεις της Ελλάδας αλλά δεν έχουμε κοινό τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος», σημείωσε οπ πρόεδρος του Eurogroup.
«Δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε κοινά βήματα με την Ελλάδα. Μετά την ενημέρωση για το 70% προς 30% ζητήσαμε επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζοντας πως οι εταίροι παρακάλεσαν Έλληνες να υπάρξει επέκταση του προγράμματος.
«Χρειαζόμαστε χρόνο την οποία μας παρέχει η επιμήκυνση του προγράμματος. Πρέπει να επιμηκύνουμε το υφιστάμενο πρόγραμμα – μνημόνιο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup ζητώντας παράλληλα από την Ελλάδα να κάνει χρήση της ευελιξίας.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η επιμήκυνση του προγράμματος σημαίνει και νέες δεσμεύσεις. «Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις προς τους εταίρους της. Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, αλλά το θέμα της Ελλάδας είναι εάν θέλουν επιμήκυνση και ευελιξία του προγράμματος. Όλο το Eurogroup αναμένει το αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, με ρήτρα ευελιξίας και τήρηση των δεσμεύσεων», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup έστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα. «Δίνουμε προθεσμία μίας εβδομάδας, ώστε να υπάρξει αίτημα παράτασης του μνημονίου. Προτείνουμε παράταση του ελληνικού μνημονίου με ρήτρα ευελιξίας εντός του μνημονίου».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά αίτημα για επέκταση του προγράμματος, σημειώνοντας πως «όποιος είναι μέλος της Ένωσης πρέπει να σέβεται και τους κανόνες».
Αναφερόμενος για τη δική του θέση ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε: «Η δική μου προτίμηση είναι ήταν να υπάρχει πρόγραμμα επιμήκυνσης και είναι δυνατό και εφικτό. Άκουσα προσεκτικά τον Έλληνα συνάδελφο να μιλά για γέφυρα, μια ενδιάμεση λύση να υπάρχει περισσότερος χρόνος. Υπάρχουν προϋποθέσεις, ευελιξία, κάτι να βάλουμε, κάτι να βγάλουμε, αυτό θα πρέπει να υπάρχει κοινή επιθυμία. Όταν μιλούν για γέφυρα, ζητούν μια μεταβατική περίοδο. Είναι διαφορετικές λέξεις με το ίδιο νόημα. Όμως την πρωτοβουλία, τώρα, πρέπει να την πάρει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση για λέξεις. «Ο λόγος που μιλάμε για επιμήκυνση προκύπτει από τους όρους της συμφωνίας, τα επίσημα έγγραφα που έχουμε, εγκρίσεις από κοινοβούλια, μιλάμε για μια γέφυρα για έξι μήνες, να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να διευθετήσει τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει. Θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης της Ελλάδας να αποδεχτεί τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα που είναι ντε φάκτο στο σωστό δρόμο», τόνισε.
Ερωτηθείς για την ευελιξία του προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «πάντα υπάρχει ευελιξία σε ότι αφορά μέτρα ισοδύναμα να αντικαταστήσουν άλλα μέτρα. Οι θεσμοί φέρουν την ευθύνη να μας πουν αν ένα πρόγραμμα παραμένει στη σωστή πορεία. Οι τελευταίες μέρες δεν κατέληξαν σε συμπεράσματα που να κατέληξαν από κοινού οι δύο πλευρές στις διαβουλεύσεις. Άρα πρέπει να συνεχιστεί το υπάρχον πρόγραμμα και να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση αυτού του νέου προγράμματος».
Μοσκοβισί: Πρέπει να είμαστε λογικοί όχι ιδεολόγοι
Στη... γραμμή Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί που κάλεσε την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ζητπώντας πάντως από τη χώρα μας να υποβάλει αίτημα παράτασης του μνημονίου.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «όταν εκφράζει ο λαός σε μια δημοκρατία την άποψή του, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Από την άλλη το πρόγραμμα ισχύει ως τις 28 του Φεβρουαρίου, πρέπει να δούμε τι θα γίνει».
«Όλοι οι εταίροι θα εργαστούν για να βρουν μια λύση» είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Εναπόκειται στη πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα, υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.
«Το θέμα είναι να βρεθεί μια κοινή λύση. Το πρώτο έχει λοιπόν να κάνει με την επέκταση. Αυτό που είναι ουσιώδες είναι το αίτημα για επέκταση του προγράμματος. Αν υπάρξει τέτοιο αίτημα, θα υπάρξει χρόνος για να εξετάσουμε το θέμα της ευελιξίας. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι το αίτημα για παράταση. Εδώ θα πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της παράτασης του πιστωτικού προγράμματος.
Κυβέρνηση: Αν επιμείνουν θα ζητήσουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Αποφασισμένη να μην αφήσει τους εκβιασμούς να... σέρνονται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (20/02/2015) είναι η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά τα τελεσίγραφα Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει συνέχεια στο θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής, «ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα με πολιτικούς όρους».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου