Η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των δυτικών κυρώσεων αλλά και σε αυτό της Ουκρανίας θεωρώντας πως η αναθέρμανση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο.
Τα παραπάνω δήλωσε ι πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ, ενώ επεσήμανε πως η ρωσική κυβέρνηση θα εξετάσει ενδεχόμενο αίτημα της Αθήνας για διμερές δάνειο.
Σε συνέντευξή στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Μασλόφ τονίζει πως η επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός:
«Η επίσκεψη εργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα θα είναι μεγάλο γεγονός για τις διμερείς μας σχέσεις. Πρόκειται να εξεταστούν οι προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας στον εμπορικό, ενεργειακό, στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, στα θέματα μόρφωσης και πολιτισμού.
Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα επίκαιρα διεθνή θέματα. Την πυξίδα της συνεργασίας μας καθορίζει η προετοιμασία των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Ετους της Ρωσίας στην Ελλάδα και του Ετους της Ελλάδας στη Ρωσία το 2016».
Η Ρωσία καλωσορίζει την πρόθεση ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων και «είναι πρόθυμη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα την 5η Φεβρουαρίου» είπε ο ρώσος πρέσβευτής, υπενθυμίζοντας τη σειρά επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του συμπροέδρου της Μεικτής Ρωσοελληνικής Επιτροπής Κώστα Ησυχου στη Μόσχα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Μασλόφ εξήρε «τη συνεπή στάση των Ελλήνων εταίρων και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, τον Ιανουάριο, και κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου» η οποία «δεν επέτρεψε στα “γεράκια”, οι σκοπιμότητες των οποίων είναι μακριά από τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης, να φέρουν τις σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε. στην τελική ρήξη».
Για το εμπάργκο εισαγωγών ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στη Ρωσία, ο Μασλόφ είπε πως «είμαστε ενήμεροι για το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την επαναφορά των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, ωστόσο η ελληνική πλευρά κατανοεί ότι από νομική άποψη δεν είναι δυνατές εξαιρέσεις για τα προϊόντα μιας χώρας της Ε.Ε., που αποτελεί έναν ενιαίο τελωνειακό χώρο».
Για το θέμα χορήγησης ρωσικού δανείου στην Ελλάδα, ο ρώσος πρέσβης είπε:
«Οσον αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας σε διμερή βάση, το θέμα χρήζει προσεκτικής μελέτης λόγω και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΟΝΕ, όπου υπάρχει συντονισμός της χρηματοπιστωτικής πολιτικής και καθορίζονται σκληρά οι δανειακές ανάγκες των χωρών που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς οικονομικής βοήθειας. Εάν υποβληθεί αίτημα για δάνειο από την ελληνική κυβέρνηση, θα εξεταστεί, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες του με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοβ».
Στην συνέντευξή, τέλος ο Αντρέι Μασλόφ αναφέρθηκε τόσο στο έντονο ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και στη συμφέρουσα για την Ελλάδα, όπως είπε, κατασκευή των νέου αγωγού φυσικού αερίου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα:
«Οι χώρες της περιοχής, όπως και η Ελλάδα, που ενδιαφέρονται γι’ αυτό το έργο, θα πρέπει να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους φορείς της Ε.Ε. ότι χρειάζεται να κατασκευαστούν οι αναγκαίες υποδομές στο έδαφος των κρατών-μελών.
Η κατασκευή των εν λόγω εγκαταστάσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και οι σημαντικές εισπράξεις από τη διέλευση του αερίου στο μέλλον, αντικατοπτρίζουν αισθητά οφέλη για την Ελλάδα από τη συμμετοχή στη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου», γι’ αυτό η Αθήνα εκφράζει ενδιαφέρον για το έργο».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου