Περίπου 20% έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο τα εμφράγματα για τα οποία οι ασθενείς προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των μεγάλων κρατικών νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, δηλώνει σε συνέντευξη του ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Ο κ. Στεφανάδης επισημαίνει ότι πλήττονται περισσότεροι οι παραγωγικές ηλικίες και δη οι άντρες από 35-55 ετών.
Όπως αναφέρει ο κ. Στεφανάδης, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, οι γιατροί στα νοσοκομεία έρχονται αντιμέτωποι με τραγικά περιστατικά, όπως για παράδειγμα ασθενείς που καταλήγουν με θρόμβωση, λόγω του ότι έκοψαν την αντιαιμοπεταλειακή αγωγή, επειδή δεν είχαν χρήματα να πάρουν τα φάρμακα τους. Οι υπερτασικοί και οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο βάλλονται ιδιαιτέρως από την κρίση λόγω του ότι κάνουν χρήση ακριβών και χρονίων φαρμάκων.
Ωστόσο τα ευχάριστα νέα έρχονται από τη νέα τεχνολογία που φαίνεται να κάνει άλματα στο κομμάτι της επεμβατικής καρδιολογίας. Οι βηματοδότες χωρίς καλώδια, όπως αναφέρει ο κ. Στεφανάδης αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά σε ένα χρόνο, ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνει το cryoablation, δηλαδή η κατάλυση με παγωμένο διάλυμα που θεραπεύει, επιτυχώς και με λιγότερες παρενέργειες για τον ασθενή, τις αρρυθμίες.
Η εξέλιξη όμως που αναμένεται να αλλάξει άρδην το τοπίο της στεφανιαίας νόσου και γενικά της αρτηριοσκλήρυνσης είναι το μονοκλωνικό αντίσωμα που μπορεί να ρίξει τη χοληστερίνη στο 50%.
«Το φάρμακο αναμένεται να βγει σε τρία χρόνια γιατί έχουν προχωρήσει οι κλινικές μελέτες. Θα γλυτώσει πολύς κόσμος και το έμφραγμα και το θάνατο και τα εγκεφαλικά επεισόδια» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου