Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Η ήττα στο Ραμάντι θέτει υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ


 Η πτώση  της ιρακινής πόλης Ραμάντι, θέτει  σε πολλούς αναλυτές σε αμφισβήτηση της στρατηγικής της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμ στο Ιράκ.


Η σημερινή προσέγγιση των Αμερικανών  είναι ένα σύμπλεγμα της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης του ιρακινού στρατού, προτρέποντας, συγχρόνως, την κυβέρνηση της Βαγδάτης να συμφιλιωθεί με τους σουνίτες της χώρας και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έχουν στόχο το ‘ισλαμικό κράτος’, αλλά, χωρίς τη δέσμευση για συμμετοχής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, για την αποκατάσταση στη χώρα.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με δηλώσεις αξιωματούχων, αναγνώρισαν ότι η πτώση του Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ, είναι μια «αποτυχία» στις προσπάθειες  των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ωστόσο, όπως πάντα, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία θα τεθεί με νίκη.

Αυτό, όμως,  που γίνεται αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με τη «νίκη».

Οι εξτρεμιστές του ‘ισλαμικού κράτους’ ανέλαβαν το Ραμάντι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Σκοτώθηκαν δεκάδες τζιχαντιστές καθώς και 500 ιρακινοί άμαχοι και στρατιώτες, ενώ τουλάχιστον 8.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν αν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τη Δευτέρα, οι τζιχαντιστές έκαναν ‘φύλλο και φτερό’ κάθε σπίτι ψάχνοντας για μέλη της αστυνομίας και εκπροσώπους των φυλοκυβερνητικών προσωπικοτήτων.

Είναι απίθανο ο Ομπάμα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, δηλαδή να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν για να σώσει την κατάσταση στο Ραμάντι και αλλού.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Eric Schultz, δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν με αεροπορικές επιθέσεις, αλλά αυτές οι επιθέσεις δεν ανέστειλαν τον προγραμματισμό των  τζιχαντιστών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το Ιράκ μπορεί να επιτύχει μια διαρκή σταθερότητα, εάν και εφόσον οι ίδιοι οι Ιρακινοί εμπλακούν ενεργά στις συγκρούσεις στο έδαφός τους και καταστούν ικανές στην αντίστασή τους στις εξτρεμιστικές δυνάμεις του ‘ισλαμικού κράτους’.

Οι πολιτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί. Ο Stephen Biddle, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο «George Washington» που αναφερθεί επανειλημμένα στον πόλεμο του Ιράκ από το 2003 έως το 2011, είπε ότι ο Ομπάμα προσπαθεί να διαχωρίσει να  πείσει την ιρακινή κυβέρνηση να δημιουργήσει ένοπλες δυνάμεις που να μην βασίζονται σε θρησκευτικές ιδιαιτερότητες.

Αυτή η πρακτική, από ότι φαίνεται στο Ιράκ «προφανώς δεν λειτούργησε, ή δεν είχε την επιτυχία την οποία προσδοκούσαμε», δήλωε ο Stephen Biddle.

Πάντως, το Ινστιτούτο Έρευνας για Στρατιωτικές Συγκρούσεις, που παρακολουθεί  από κοντά τα γεγονότα στο Ιράκ, θεωρεί ως μια σημαντική νίκη του Ισλαμικού κράτους, την κατάκτηση της πόλης Ραμάντι του Ιράκ.


Robert Burns, Associated Press
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου