"Ο κόσμος το'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι": Ο δρόμος για την έξοδο από την ευρωζώνη έχει ανοίξει για τα καλά και δεν έχει επιστροφή. Και - κακά τα ψέματα - το 61% των πολιτών ψήφισαν και αυτό αν δεν υπήρχε έντιμος συμβιβασμός, ο οποίος φυσικα δεν υπήρξε.
Τώρα τόσο ο Economist όσο και η S&P σημειώνουν ότι η χώρα απλά πήρε παράταση για έξοδο από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's το βασικό σενάριο παραμένει πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη αλλά και απλά παρατάθηκε χρονικά.το αναπόφευκτο.
O Economist αναφέρει ότι περί το 2019 την στιγμή δηλαδή που η Ελλάδα θα έχει ξεπουλήσει στους δανέιστές ότι πολυτιμότερο διαθέτει όπως τον ορυκτό πλούτο, την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου,τις τράπεζες, την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, την αγροτική γη, τις ΔΕΚΟ, τα νησιά και τις βραχονησίδες και ότι άλλο διαθέτει αξία.
Μαλιστα ο Economist κάνει ιδιαίτερη μνεία ότι αυτό θα συμβεί λόγω των πολύ σκληρών μέτρων τα οποία δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει, συνεπώς δεν θα υπάρχει καμία άλλη λύση πέραν αυτής του Grexit.
Με μια όμως ουσιώδη διαφορά τότε θα έχουμε πτωχοποιηθεί αλλά δεν θα διαθέτουμε καμία "προίκα" και θα έχουμε χάσει κάθε δυνατότητα επιβίωσης με εθνικό νόμισμα.
"Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία σημαίνει ότι το Grexit έχει βγει μέχρι στιγμής από την ατζέντα.αρόλα αυτά συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το Grexit είναι πιθανό σε μεσοπρόθεσμη βάση για διάφορους λόγους.
Το χρέος θα επιδεινωθεί: Φαίνεται ακόμη δύσκολο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτυχθεί όσο παραμένει εντός της ζώνης του ευρώ.
Πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν στο Eurogroup έχουν νόημα και θα ήταν καλές για την Ελλάδα – αλλά τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων λιτότητας δεν αποπνέουν εμπιστοσύνη ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και σε βιώσιμο χρέος για την Ελλάδα.
Η εφαρμογή φαίνεται δύσκολη: Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι πιθανό να ψηφίσει τα μέτρα δεδομένης της πίεσης που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά η πρακτική εφαρμογή τους θα είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί και να αξιολογηθεί. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι σε έξι μήνες η χώρα δεν θα γυρίσει πάλι στην ίδια θέση.
Περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα αφήσει την ζώνη του ευρώ μεσοπρόθεσμα (προβλέπουμε πριν το 2019".
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου