Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

«Κλείδωσε» μείωση του ελληνικού χρέους; Θα εξοφληθεί το... 2060 και θα «κουρευτεί» 20%!


Ολοκληρώθηκε το Eurogroup αλλά σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μια κατ'αρχήν μείωση του ελληνικού χρέους, μέσω επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων.

«Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το άλλο καλό νέο είναι ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι πολλά υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Ρένγκλινγκ ήδη ανακοίνωσε μείωση στο 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Έχουμε δεύτερο τρίμηνο προόδου» ανέφερε και υπογράμμισε πως «είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα. «Το αναγνώρισαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει πετύχει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις και τώρα ήλθε η ώρα να αποκομίσουμε καρπούς», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Χωρίς προαπαιτούμενα και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό. Γιατί θα μπορούσαν να επιμείνουν στην συμπερίληψη του ΔΝΤ. Οσο για τα πρωτογενή πλενονάσματα αυτά αποφασίστηκαν να είναι στο 1,5% και όχι στο 3,5% που υποστήριζε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι απαιτούσε το Βερολίνο.

Θετικές για την Ελλάδα θεωρεί τις εξελίξεις στο Eurogroup της Δευτέρας (5/12), ιδιαίτερα σε ότι αφορά την υπόθεση του χρέους, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Με ανάρτησή του στο twiiter, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. ''Πράσινο φως'' για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».
Η συμφωνία λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο αποψινό eurogroup συνιστά εθνική επιτυχία, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. 

Όπως ανέφεραν, υπήρξε σημαντικό ότι η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε υποχώρησε από τις θέσεις της και ότι οι εταίροι έπραξαν αυτό που όφειλαν. 

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

«Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Pierre Moscovici, μετά το eurogroup για την Ελλλάδα.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%, το οποίο αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το eurogroup, ο κ. Dijsselbloem ενημέρωσε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση. 

Ρέγκλινγκ: «Ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν»
"Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι' αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Τρία μέρη:

α') Η ομάλυνση της αποληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.

β') Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

γ') Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.

Αυτά είναι σαφή πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου