Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΥΠΟΙΚ: «Θα έχουμε τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου»


 Σαφές σήμα για συμφωνία έδωσε το απόγευμα της Τρίτης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι «θα έχουμε τεχνική συμφωνία (SLA) ως τη μεθεπόμενη Παρασκευή» καθώς «είναι ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά».

«Δεν είναι κρίσιμο το EWG της Πέμπτης»  τόνισε, «ο σταθμός είναι η 7η Απριλίου, πρέπει να έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα» για να κλείσει η τεχνική συμφωνία. 

Ο  ίδιος διευκρίνισε ότι το μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP) «θα κουμπώνει χρονικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα», άρα και το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018. 

«Το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, του ΔΝΤ δεν είναι control freaks όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα» σχολίασε με χιούμορ ο ίδιος. 

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ δεν έχει δώσει ακόμη σαφή δείγματα ότι σκοπεύει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιπλέον, το θέμα της διάρκειας του προγράμματός του παραμένει ανοιχτό, εφόσον ένα τυπικό πρόγραμμα του Ταμείου διαρκεί συνήθως 3 χρόνια.

Εξάλλου, η υλοποίηση της συμφωνίας για το χρέος με βάση συγκεκριμένα ορόσημα ίσως απαιτήσει, λένε ευρωπαϊκές πηγές, την παράταση και του ευρωπαϊκού προγράμματος μετά τον Αύγουστο του 2018 για ένα ή και περισσότερα χρόνια ώστε να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για την ομαλή επιστροφή στις αγορές. 

Ταυτόχρονα δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει μέτρα και για τη διετία 2019-2020 δηλαδή για μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου (τον Αύγουστο του 2018). 

Αν οι επαφές με το ΔΝΤ οδηγήσουν σε συμφωνία και με τους Ευρωπαίους για το χρέος, τότε στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου θα διευκρινιστεί ποια θα είναι τελικά η διάρκεια του προγράμματος του Ταμείου κι αν θα πάμε -ή όχι- σε Μνημόνιο 4 μετά τον Ιούλιο του 2018. 

Επίσης, επίθεση κατά πάντων, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου, φρόντισε να πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι καλό θα ήταν να μην πιστεύουμε όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες και κυρίως στους τίτλους τους, καταλήγοντας, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι «τους τίτλους προφανώς δεν τους βγάζουν οι καλοί δημοσιογράφοι, τους βάζουν άλλοι».

Ουσιαστικά, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε επισήμως το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι εν συνεχεία θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους που, όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

«Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπαίνει σε πρόγραμμα χωρίς εγγυήσεις για μέτρα για το χρέος. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο σήμα για τις αγορές, αφού το ΔΝΤ θα έχει δώσει σήμα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους και σήμα για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ρευστότητα» υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Εκτός αυτών, ο υπουργός προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία θα παρουσιαστεί «μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που θα εντυπωσιάσει πολλούς, καθώς για πρώτη φορά συνδέσαμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις και αυτό θα φέρει πάρα πολλά έσοδα. Άρα, θα αυξήσουμε την φορολογική βάση».

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική που ασκεί, έχει ασκήσει πιέσεις στη μεσαία τάξη. «Έχουμε εμείς ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Βεβαίως τα έχουμε ζορίσει, γιατί ήταν απόλυτη η δέσμευσή μας για τους φτωχούς και την ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ιστοσελίδα ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, μην διστάζοντας να κάνει λόγο και για κινδυνολογίες.

«Έχω ακούσει πολύ κινδυνολογία και από ανθρώπους που δεν το περίμενα. Βοηθάει την ελληνική οικονομία ότι μπορεί να μην έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις, ότι θα έπρεπε να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2016; Όποιος ξαναπεί ότι έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση τον περασμένο Φεβρουάριο και εμείς καθυστερήσαμε, τον καλώ στο γραφείο μου να του δείξω τι νομοσχέδια περάσαμε μέσα σε μικρό διάστημα στην Βουλή. Πραγματικά, νομίζετε ότι θα μπορούσαν να κλείσουν σε πέντε μήνες δύο αξιολογήσεις και ότι δεν ήταν ένα σχέδιο της Τρόικας να τα χωρέσει όλα και να μην φθάσει ο χρόνος;».

Επίσης, επανέλαβε ότι είναι διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης το γεγονός ότι το τελικό πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Εμφανίστηκε, μάλιστα, βέβαιος ότι θα τηρηθούν το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις για τις αποκρατικοποιήσεις. Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, εν προκειμένω, υποστήριξε: «Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων. Έχουμε κάποιους στόχους μέσα από το Μνημόνιο που θα τους κάνουμε. Ιδιαίτερη σημασία όμως δεν έχει ο αριθμός των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά πώς θα αξιοποιήσεις τα περιουσιακά στοιχεία, είτε είναι κρατικές επιχειρήσεις είτε ακίνητα. Δεν έχει σχέση το ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερταμείο. Το Υπερταμείο στοχεύει στην αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Πρέπει να δούμε την αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου για το καλό των Ελλήνων και Ελληνίδων και αυτό απαιτεί σχέδιο, που λέει όταν δανείζεσαι για να καλυτερεύσεις ένα περιουσιακό στοιχείο, να ξέρεις γιατί το κάνεις (πώς βοηθά την περιφέρεια, τους εργαζόμενους, τους πολίτες). Είναι αδιάφορο σε εμάς ποιους επενδυτές θέλουμε. Θέλουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις και υψηλής ποιότητας. Σημασία έχει το σχέδιο που έχεις. Το σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ποια είναι τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για την υπεραπόδοση του 2016 δεν ευθύνεται η υπερφορολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά η πίεση των θεσμών να πάρουμε περισσότερα μέτρα, γιατί δεν πίστευαν ότι θα πιάσουμε τον στόχο. 

«Αυτό φαντάζομαι θα το είχες τραβήξει κι εσύ Χρήστο» είπε, απευθυνόμενος στον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα.

Είναι πολύ σημαντικό το Γραφείο του Προϋπολογισμού, που με έχει στεναχωρήσει λίγο τελευταία, είπε, για να προσθέσει: «Δεν πειράζει, έχω συνηθίσει να με στενοχωρούν οι θεσμοί και οι οργανισμοί».

O κ. Τσακαλώτος μνημόνευσε μάλιστα ότι κάποιοι, όταν ακούνε τη λέξη «αξιολόγηση», παθαίνουν «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη», όταν άκουγε τη λέξη «ανανέωση». 

Διάλογος με Σταϊκούρα

Τσακαλώτος: Στις συναντήσεις που είχε στην Γερμανία ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων;

Σταϊκούρας: Ήμουν παρών και μπορώ να σας πω ότι το έθεσε προφορικά και γραπτά.

Τσακαλώτος: Και τι του απάντησαν; Forget it, Kyriako

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου