Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

ΣΕΒ: «Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη»


Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη 2η αξιολόγηση μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας σημειώνει με έμφαση ότι η παράταση της αβεβαιότητας εξασθενεί την καταναλωτική εμπιστοσύνη.  

«Η λειτουργία της αγοράς σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζονται χωρίς τέλος οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, και η συνειδητοποίηση της κατακόρυφης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης το 2017, έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του ΣΕΒ και εξηγούν ότι το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην πτώση του ΑΕΠ κατά -1,1% το 4ο τρίμηνο του 2016. 

Ο ΣΕΒ δεν κρύβει επίσης την ανησυχία του για την πτώση των επενδύσεων παγίων και αποθεμάτων, καθώς και για την εξασθένιση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο του 2017 και τη σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατά τον ίδιο μήνα.  

Από την πλευρά της προσφοράς, πάντως, η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα, οι λιανικές πωλήσεις και ο τουρισμός στο 4ο τρίμηνο του 2016 συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ενίσχυσαν περαιτέρω τη δυναμική τους» διευκρινίζει ο ΣΕΒ. 

Τα θετικά

• Οι εξαγωγές αγαθών πλην καυσίμων, έπειτα από αύξηση +2,9% σε όγκο το 4ο τρίμηνο του 2016, συνέχισαν να κινούνται ανοδικά τον Ιανουάριο του 2017(+6,1% σε αξία και +3,2% σε όγκο). 
• Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο του 2017(+7,2%), κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρισμού (+28,6%), ενώ στη μεταποίηση χωρίς καύσιμα ο σχετικός δείκτης επέστρεψε σε θετικό έδαφος (+1,4%) μετά από την υποχώρηση του Δεκεμβρίου του 2016 (-2,6%).
• Στον τουρισμό εξακολουθούν και τον Δεκέμβριο του 2016 να καταγράφονται θετικές επιδόσεις (+15,6% οι αφίξεις και +4,7% οι εισπράξεις), ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ο όγκος των τουριστικών υπηρεσιών (αποπληθωρισμένος δείκτης κύκλου εργασιών) παρουσίασε αύξηση +3% (έναντι +1,1% το 3ο τρίμηνο 2016). 
• Το Δεκέμβριο του 2016, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά €235 εκατ., ενώ στο σύνολο του 2016, η μείωση των εισπράξεων από υπηρεσίες, ιδίως από μεταφορές, ήταν η κύρια αιτία διαμόρφωσης ενός οριακού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων ύψους -€68,2 εκατ., έναντι πλεονάσματος €2,2 δισ. το 2015, εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα capital controls.

Τα αρνητικά:

• Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 92,9 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2017, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της κάμψης των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο. Η σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, για 2ο συνεχόμενο μήνα προέρχεται από την έντονη απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο διάστημα, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών και σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά.

• Η ανάκαμψη του όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων που είχε αρχίσει από το 3ο τρίμηνο του 2016 (+3,7%), αποδυναμώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016 (+2,3%), λόγω της σημαντικής υποχώρησης που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο 2016 (-0,9%). Στο σύνολο του 2016 ο όγκος λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων, πάντως, αυξήθηκε οριακά (+0,4%, έναντι μείωσης -0,5% το 2015).

• Στην αγορά εργασίας παρατηρούνται μικτές τάσεις, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει τον Δεκέμβριο του 2016 στάσιμο στο 23,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά μειωμένο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015 (24,1%). Ωστόσο, οι καθαρές προσλήψεις, μετά από τη μεγάλη υποχώρηση του Ιανουαρίου 2017 (-29,8 χιλ. θέσεις), τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους παρουσίασαν την καλύτερη επίδοση από το 2001 (+24.9 χιλ. θέσεις, έναντι +14,4 χιλ. τον Φεβρουάριο 2016), με το ποσοστό όμως των ευέλικτων μορφών απασχόλησης να παρουσιάζει αυξητική τάση. 

«Η γενική εικόνα που προκύπτει είναι ότι, παρά τη σχετική επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης λόγω αβεβαιότητας, η παραγωγή εξακολουθεί να επεκτείνεται με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η πορεία αυτή όμως μπορεί να ανατραπεί, αν δεν αποκατασταθεί ταχύτερα η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας» υπογραμμίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου