Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Πνευματικές νουθεσίες Γέροντος Αμβροσίου Λάζαρη


Ο Κύριος ήρθε και είναι ο ίδιος ο Δημιουργός. Μας έπλασε και μας έφερε εδώ στη γη και μας φροντίζει, μας προσέχει, μας σώζει και μας χορηγεί όλα τα αγαθά της γης, άμα είμαστε πιστοί σ’ Αυτόν.


Δεν ξέρουμε τη φιλανθρωπία του Θεού. Δεν γνωρίζουμε Ποιος είναι και τι εργασία κάνει για τη σωτηρία τη δική μας.
Αν ξέραμε τι εργασία κάνει ο Κύριος και πόσο αγωνίζεται, για να σώσει μια ψυχή! Όλο προπορεύεται και εξομαλύνει το έδαφος, για να μη βρεθεί μια ψυχή μπερδεμένη μέσα στην κακία και χαθεί.

· Ο Κύριος είναι ζωντανός και είναι εδώ, παιδιά. Παρών! Δεν κάθεται στον θρόνο Του, εκεί, και να λέμε: «Πού θα Τον βρούμε;». Άμα ανοίξεις τα μάτια, θα Τον δεις. Άνοιξε τα μάτια, γιατί έχουμε παραπέτια μπροστά και δεν βλέπουμε, δυστυχώς. Και σου λέει: «Μη φοβάσαι! Κοίταξέ με!». Και θα Τον βλέπεις.

Όπως το σώμα δεν μπορεί χωρίς το νερό, έτσι και η ψυχή δεν μπορεί χωρίς την προσευχή. Να προσεύχεσαι! Ο Θεός θα σε προστατεύει και θα το βλέπεις. Να δεις πόσο μεγάλη είναι η δύναμις του Κυρίου και η Χάρις Του! Και τελευταία στιγμή περιμένει τον άνθρωπο, για να τον σώσει, να μη χαθεί μια ψυχή. Γιατί παιδιά μου, ουαί και αλίμονο, εάν η ψυχή πάει στον Άδη. Δεν θα ξαναδεί το φως.

· Λέμε ότι είμαστε καλά και βαδίζουμε. Όμως πλανώμαστε. Σκοτάδι έχουμε μέσα μας! Αν δεν μας φτιάξει ο Κύριος τον δρόμο, αν δεν ανοίξει, για να αδειάσει όλα τα προσκόμματα και όλα τα εμπόδια μέσα στη ζωή, πνιγόμαστε μέσα στις αμαρτίες και χανόμαστε. Αν δεν μας λυτρώσει ο Χριστός, που είναι η μόνη ελπίδα μας, αλίμονό μας! Προσέξτε να μη χάσουμε την πίστη μας!

· Όλοι οι δρόμοι που παίρνουν οι άνθρωποι και οδηγούν στο Θεό, καλοί είναι.

· Την Ελλάδα ο Θεός την έχει σπίτι δικό Του. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου. Είμαστε ευλογημένοι. Αλλά οι κυβερνήτες τα μπερδεύουνε μερικές φορές. Οι κυβερνήτες πρέπει να είναι χριστιανοί εν επιγνώσει, γιατί αλλιώς μπερδεύουν το κράτος.

· Κατάληψις της Ελλάδος από ξένο κράτος δεν θα γίνει ποτέ! Τόση δύναμη δίνει στην Ελλάδα ο Κύριος τον καιρό που πολέμου, που δεν λέγεται. Δεν θα έρθουν αυτοί μέσα. Το σώμα της Ελλάδος δεν μπορεί να το πάρει κανένα κράτος και να το πάει όπου θέλει. Είναι από πάνω γραμμένα αυτά, δεν είναι από ανθρώπους.

· Αλήθεια στα χείλη, αγάπη στην καρδιά, ειλικρίνεια στην ψυχή. Να είστε δίκαιοι , να είστε ελεήμονες. Ο Κύριος για όλους τους ευθείς ανθρώπους, έχει ετοιμάσει τη σωτηρία, τη Βασιλεία του Θεού την αιώνια.

· Τα πάθη μας ακολουθούν μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό να είμαστε προσεκτικοί και ταπεινοί. Να πιάσεις ένα μαχαίρι και να κόψεις; Να το βάλεις βαθιά; Όχι, όχι, σιγά-σιγά, με προσευχή και προσοχή.
· Να κάνεις το Θέλημα του Χριστού, να Τον ακολουθείς και να λες : «Βοήθησέ με , Κύριε, γιατί μόνος μου δεν τα καταφέρνω». Και αυτό θα το πετύχεις, δεν θα ‘χεις προβλήματα. Μη φοβάσαι, ο Κύριος δεν θα σ’ εγκαταλείψει, θα είναι μαζί σου. Και να στερεώσεις την πίστη σου, γιατί και η πίστη κλονίζεται μέσα σε αυτόν τον κόσμο.

Είπε σε κάποιον άνδρα πολύ ευλαβή:
Πρέπει να τρως λίγο φαγητό. Μην τρως πολύ. Να σηκωθείς από το τραπέζι χωρίς να έχεις χορτάσει. Γιατί τα πολλά φαγητά φέρνουν τον δαίμονα της πορνείας. Ενώ με την εγκράτεια, με το λίγο φαγητό, καλλιεργείται πιο εύκολα το πνεύμα και μειώνεται η δύναμη του δαίμονα της πορνείας. Αυτός ο δαίμονας πολεμείται με δύο τρόπους, με τις μετάνοιες και με το λίγο φαγητό.

Να είσαι δίκαιος, να μην είσαι πονηρός και να κάνεις ελεημοσύνες στα παιδιά.

Για την εγκράτεια στους έγγαμους:
– Ναι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά στην αρχή αυτό δεν είναι δυνατό, εκτός από μερικές εξαιρέσεις , που αυτοί σήμερα είναι οι Άγιοι. Χρειάζεται όμως συμβουλή και παρακολούθηση από έμπειρο πνευματικό πατέρα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Και ο χριστιανός σιγά-σιγά δεν πρέπει να είναι εξαρτημένος από τη σάρκα, γιατί αυτό δόθηκε από την αδυναμία του ανθρώπου.

Να ξέρετε ότι αοράτως πολλοί Άγιοι κατεβαίνουν και μας βοηθούν. Δεν επιτρέπει ο Θεός να τους δούμε, αλλά καθημερινώς έχουμε πολλούς Αγίους κοντά μας.

· Δεν υπάρχει άνθρωπος , ούτε πλούσιος, ούτε φτωχός , που να μην έχει δοκιμασίες. Τα βράδια φεύγω με το πνεύμα μου κι περιφέρομαι γύρω από όλον τον κόσμο και δεν υπάρχει άνθρωπος- κανένας, μ’ ακούς;- που να μην έχει δοκιμασίες. Θα πληρώσουμε σ’ αυτή τη ζωή όλοι, γιατί ο Θεός μας θέλει καθαρούς στην επόμενη, θέλει να μας μειώσει τις αμαρτίες.

· Θα κάνεις υπομονή! Μια θα έρχεται το ένα πρόβλημα, μια το άλλο. Θα προσεύχεσαι και η Χάρις του Θεού θα σε δυναμώνει. Πρώτα θα υψώνεις τα χέρια για προσευχή και μετά για δουλειά.

Σ΄αυτόν τον κόσμο μπορεί να πονάς και να δοκιμάζεσαι, αλλά ο Θεός τα βλέπει όλα. Και επειδή κάνεις το καλό και βοηθάς πολύ κόσμο, λόγω και της δουλειάς σου, στρώνεις τον θρόνο που θα καθίσεις εκεί ψηλά.

Είπε σε κάποιον , ο οποίος ανησυχούσε για την πορεία του εμβρύου που κυοφορούσε η κόρη του:

Μην τυχόν και κάνουν λάθος και το ρίξουν το παιδί, γιατί χαθήκανε! Ό,τι πει ο Κύριος, είναι ευλογημένο. Άσε τους γιατρούς ! Γιατρός είναι Ένας! Εκείνον θ’ αγαπάς και θα τακτοποιήσει τα πράγματα.

· Να κάνεις προσευχή για το παιδί σου, να του μαθαίνεις το Πάτερ ημών τώρα που είναι μικρό, να νηστεύεις, να κοινωνάς, και η Χάρις του Θεού είναι μαζί σου, δεν θα σε αφήσει ποτέ να πάθεις πράγμα κακό.

· Και τα άγρια θηρία θα ασχοληθούν με τα παιδιά τους, εσύ δεν ασχολείσαι;

Να νουθετείτε τα παιδιά σας από μικρά, να ξέρουν για ποιο σκοπό ήρθαν στην γη και να βλέπουν το δικό σας παράδειγμα.

Αν όλες οι οικογένειες μεγάλωναν τα παιδιά τους εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, δεν θα μπορούσαν οι «τριακόσιοι του Λεωνίδα» [ οι βουλευτές] να ψηφίζουν νόμους που θα ήταν ενάντια στην Εκκλησία, αντίθετοι από το Θέλημα του Θεού.

· Θα μιλάς σε όλους με αγάπη , αλλά θα κάνεις παρέα με ανθρώπους που είσαι στην ίδια συχνότητα.

· Η ελπίδα είναι του Κυρίου. Η απελπισία είναι του διαβόλου. Ή με τον Θεό θα είσαι ή με τον διάβολο. Δυο δρόμοι υπάρχουν. Δεν υπάρχει τρίτος. Διάλεξε και πάρε.

· Ο καθολικός δεν αλλάζει. Τους έχει ο άλλος «έτσι» κρατημένους. Είναι πλέον στα χέρια του πονηρού. Είναι σε αίρεση οι καθολικοί!

Ό,τι καλό κάνετε, τα παιδιά σας θα το βρουν.

· Πρέπει να διαβάζετε Εκκλησιαστικά βιβλία και να μορφώνεστε συνεχώς. Κάποιος που τον πιάνουν αδιάβαστο εύκολα πέφτει σε παγίδες.

· Έχεις συνεχώς θλίψη κι αυτό , παιδί μου δεν είναι καλό. Πρόσεξέ το αυτό. Ο Θεός θέλει να είμαστε γεμάτοι από χαρά, δεν τη θέλει τη θλίψη. Να προσεύχεσαι, όσο μπορείς. Έστω κι αυτό το λίγο, το ακούει ο Θεός.

Στις μέρες μας οι άνθρωποι, και εμείς οι μοναχοί, πρέπει να παραδεχτούμε ότι γίνεται αγώνας για τη σωτηρία μας. Αυτός ο λίγος αγώνας, αλλά να είναι θετικός και σταθερός. Όχι, σήμερα να κάνω μια προσευχή και την άλλη μέρα να την παρατήσω, να μην την ξανακάνω. Μια προσευχούλα σήμερα, και άλλη αύριο, και άλλη μεθαύριο, να είμαστε έτοιμοι για τον Ουρανό. Όχι για τα πράγματα της γης. Η καλοσύνη σου θα μένει στον αιώνα τον άπαντα.

Από το βιβλίο: «ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ – Ο Πνευματικός της Μονής Δαδίου» Τόμος Β΄ – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου