Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Κρέτσου για Βεργίνα: «Κόσμημα της ιστορίας της Ευρώπης οι αρχαίοι μακεδονικοί τάφοι»


«Οι αρχαίοι μακεδονικοί τάφοι είναι το κόσμημα της ιστορίας της Ευρώπης» δήλωσε επισκεπτόμενη τη Βεργίνα και το ταφικό συγκρότημα του Φιλίππου Β', η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου.

«Με εντυπωσίασε» τόνισε η κ. Κρέτρου και συνέχισε:

«Είναι πολύ σημαντικό να βλέπω αυτό το μνημείο, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ακόμη πιο σημαντικό, όχι μόνο να διαβάζουμε την ιστορία, αλλά να βλέπουμε και να αισθανόμαστε την ιστορία».

«Όταν ήμουν παιδί, διάβαζα για τους μύθους του Ολύμπου, για την ελληνική μυθολογία, τώρα τα είδα εδώ (ενν. στις παραστάσεις των γλυπτών και των μνημείων), έγιναν απτή πραγματικότητα» πρόσθεσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η κ. Κρέτσου αναφέρθηκε στα έργα υποστήριξης της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο περιφερειακών προγραμμάτων με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων.

«Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να πω ότι το έργο αυτό υποστηρίχθηκε εδώ και δεκαπέντε χρόνια από την Ε.Ε. για τις ανακατασκευές, την κατασκευή μάλιστα ενός μουσείου, το οποίο θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και το οποίο θα περιλαμβάνει εκθέματα βεβαίως, εκθεσιακούς χώρους, μέχρι και ένα αμφιθέατρο - και επενδύσαμε τριάντα εκατομμύρια ευρώ» είπε η κ. Κρέτσου.

Η ευρωπαία επίτροπος ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές και όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτών των «σπουδαίων» έργων. Πρόσθεσε δε, ότι ως Ευρωπαίοι «πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να προάγουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά: Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον πολιτισμό, να καταλαβαίνουμε καλύτερα ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε, πρέπει να επενδύουμε στην ιστορία της κάθε χώρας και στην ιστορία της Ευρώπης».

Η επίτροπος, τέλος, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερο για την ιστορία και την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά. Πρόσθεσε ότι πολλοί Ευρωπαίοι - και πολλοί συμπατριώτες της - ταξιδεύουν στο εξωτερικό και σε πολλούς ενδιαφέροντες ευρωπαϊκούς προορισμούς, αλλά «σίγουρα στην Ελλάδα έχουν πάρα πολλά να ανακαλύψουν ακόμη».

Την κ. Κρέτσου συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Την ξεναγήσαμε σε αυτά τα μοναδικά μνημεία» είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «της παρουσιάσαμε όλη την ιστορία της περιοχής, της Μακεδονίας, της μίας και μόνης Μακεδονίας, τον τάφο του Φιλίππου Β' και φυσικά είχε την ευκαιρία, όχι μόνο να δει την ιστορία της Μακεδονίας μπροστά της, αλλά και να την αισθανθεί».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι με τα ευρωπαϊκά κονδύλια ολοκληρώνεται το Μουσείο των Αιγών, που «σύντομα θα αποτελεί το κόσμημα ολόκληρης της Ελλάδος». «Προσπαθούμε να αναδεικνύουμε, όχι μόνο τον πολιτισμό μας, αλλά και τη μοναδική ιστορία αυτού του τόπου» είπε ο περιφερειάρχης.

«Δεν υπήρχε πιο ιδανικό μέρος για να ολοκληρωθεί αυτή η επίσκεψη της επιτρόπου στην Ελλάδα, από τη Βεργίνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και συμπλήρωσε:

«Η επίτροπος ξεκίνησε από την Αθήνα σε διάλογο με τους πολίτες, εγκαινίασε ένα από τα πιο ιστορικά και εμβληματικά έργα που η Ε.Ε. χρηματοδότησε στη χώρα μας (τις σήραγγες των Τεμπών) και την ολοκληρώνει στην πολιτιστική ρίζα της Μακεδονίας. Όλοι όσοι τη συνοδεύσαμε αυτές τις μέρες αισθανόμαστε περήφανοι, κι εγώ, ως Έλληνας, ως Ευρωπαίος και ως Μακεδόνας».

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου