Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Ελληνικός Στρατός: Αναζητούν ΤΟΜΑ - Σκέψεις για ανασχεδίαση του «Κένταυρος»


Πιέσεις για επανέναρξη του προγράμματος κατασκευής ενός ελληνικού Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) αρχίζουν να καταγράφονται τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΕΛΒΟ που επιζητεί ένα σημαντικό πρόγραμμα για να βγει από την ανυπαρξία, η ανάγκη του Ελληνικού Στρατού για τουλάχιστον 1000 ΤΟΜΑ στην επόμενη δεκαετία και τα οικονομικά δεδομένα που κάνουν οποιαδήποτε λύση προμήθειας τέτοιας έκτασης απαγορευτική έχουν επιτείνει την φημολογία ότι "κάτι ετοιμάζεται".

Μια εύκολη λύση είναι μια παραλλαγή της παλιάς πρόταση της ΕΛΒΟ για το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», η οποία να είναι τεχνικά τσαφώς πιο βιώσιμη από εκείνο το όχημα που είχε περιορισμένες πιθανότητες επιβίωσης στο πεδίο της μάχης, αφού βασιζόταν ουσιαστικά στο παλαιό σχέδιο του ΤΟΜΠ "Λεωνίδας-2".


Μια επανασχεδίασή του οχήματος θα μπορούσε να περιλαμβάνει: 

1. Την αντικατάσταση του πύργου ΚUKA Ε8 των 30mm ενός ατόμου γερμανικής κατασκευής από τηλεχειριζόμενο πύργο. Ενδεικτικά, ισραηλινή εταιρεία προσφέρει τηλεχειριζόμενο πύργο εξοπλισμένο με πυροβόλο 30mm και δίδυμο εκτοξευτή Α/Τ βλημάτων Spike, ως λύση αναβάθμισης των γνωστών ΤΟΜΠ Μ-113. 

Αυτό θα είχε ως αποτελέσμα την μείωση της απαίτησης επάνδρωσης από πλήρωμα 3 ατόμων σε 2 και τη επακόλουθη αύξηση του αριθμού της αποβιβαζόμενης ομάδας σε 10 άτομα, την μείωση του συνολικού βάρους αλλά και τη μείωση της τελικής προσφερόμενης τιμής. 

2. Την διαπλάτυνση και μείωση του ύψους του σκάφους, με προβλέψεις για την τοποθέτηση πρόσθετης σύνθετικής/κεραμικής θωράκισης, ακόμα και αν αποβεί σε βάρος της δυνατότητας αερομεταφοράς από αεροσκάφος C-130. Ως πρότυπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σκάφος των αρμάτων μάχης Leopard-2ΗΕL τα οποία είχε συναρμολογήσει η ΕΛΒΟ στις εγκαταστάσεις της. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου