Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στο Παρίσι ηγέτες κυβερνήσεων χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) και της Αφρικής (Τσαντ, Νίγηρας, Λιβύη) σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο γάλλος πρόεδρος έχει καλέσει τους προέδρους του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, και του Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισούφου, καθώς και τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, Φάγεζ αλ Σάρατζ, οι χώρες των οποίων βρίσκονται στην καρδιά της οδού διέλευσης των μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς τις ακτές χωρών της Ευρώπης.
Από ευρωπαϊκής πλευράς αναμένεται να συμμετάσχουν στις συνομιλίες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η συνάντηση αυτή αναμένεται να δώσει μια ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί «η υποστήριξη της Ευρώπης στο Τσαντ, στον Νίγηρα και στη Λιβύη για τον έλεγχο και την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Από τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ο Μακρόν θα συναντηθεί αρχικά ταυτόχρονα με τους Ντεμπί και Ισούφου, κατόπιν χωριστά με την Άγγελα Μέρκελ και τη Φεντερίκα Μογκερίνι, πριν από μια συνάντηση στις 17:55 όλων των ηγετών.
«Μια κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής των αντιπροσωπειών» θα δοθεί μετά την κοινή συνάντηση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθεί κατόπιν με τη γερμανίδα καγκελάριο, τον ιταλό και τον ισπανό πρωθυπουργό για να συζητήσουν «ευρωπαϊκά θέματα» και θα ακολουθήσει ένα δείπνο εργασίας.
Ο Μακρόν έχει αναλάβει αφότου πήγε στο Ελιζέ διάφορες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Γαλλία και στην Ευρώπη.
Έχει προτείνει να ανοίξουν κέντρα πρώτης υποδοχής (ΚΕΠΥ, ή hotspots) για τους αιτούντες άσυλο στον Νίγηρα και στο Τσαντ. Η πρόθεσή του είναι να γίνει το ίδιο στη Λιβύη, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς η κατάσταση στη χώρα αυτή παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Η Γαλλία θα κάνει «προτάσεις» για το ζήτημα αυτό «στα τέλη του καλοκαιριού», είχε δηλώσει την 9η Αυγούστου ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου