Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ο Guardian για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο - «Παραπαίει η Τουρκία... σταθερός σύμμαχος η Ελλάδα»


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Ως μεγάλη στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα παρουσιάζει την συνάντηση του Α.Τσίπρα με το Ν.Τραμπ ο βρετανικός Guardian (που είναι γνωστό ότι δεν τρέφει συμπάθεια για τον Αμερικανό πρόεδρο) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας  «ασυνήθιστος επισκέπτης» στο Λευκό Οίκο την στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραπαίουν και η Ελλάδα φαντάζει σαν ο πιο σημαντικός σύμμαχος

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην χρονική συγκυρία την οποία επέλεξαν οι Αμερικανοί να προσκαλέσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς: «Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλύτερες από ότι πριν από ορισμένες δεκαετίες όταν το αντιαμερικανικό αίσθημα κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική».

Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο αν και στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει και καλή σχέση με την ομόδοξη Ρωσία και σε πολιτικό επίπεδο αλλά κυρίως σε επίπεδο λαών.


Ο Guardian χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «ασυνήθιστο επισκέπτη στο Λευκό Οίκο»: «Ο έλληνας πρωθυπουργός κάποτε στρατευμένος μαρξιστής (στο αγγλικό κείμενο τον αναφέρει ως a once militan leftist marxist) ήταν ανοιχτά κατά της υποψηφιότητας Τραμπ για την αμερικανική προεδρία, λέγοντας δημοσίως πως ήλπιζε να μην κερδίσει τις εκλογές.

Ταυτόχρονα ο Ν.Τραμπ έχει αναφερθεί πολύ λίγες φορές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις αναφορές του στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν. Ωστόσο, οι υπό κατάρρευση σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει την Ουάσιγκτον σε μια αναθεώρηση των δεδομένων της»

Ο Ν.Μπερνς σημειώνει: «Δεδομένων όλων των προβλημάτων με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στην ανατολική Ευρώπη». 

Μάλιστα, ο Guardian αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα, την οποία δεν ξεχνούν αρκετοί διπλώματες:

Ενώ ο Τσίπρας και οι αριστεροί σύντροφοί αγωνιζόντουσαν για να διατηρήσουν τον αντιαμερικανισμό όσω ήταν στην αντιπολίτευση, αποφάσισε να υποστηρίξει τη δυτική συμμαχία από τότε που η συγκυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία.

Δεν παραλείπει, μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα, να αναφερθεί και στο ρόλο του προέδρου των ΑΝΕΛ: «Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, επικεφαλής των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, τάσσεται απροκάλυπτα υπερ των Αμερικανών και του Τραμπ». 

O Guardian προκειμένου να εξηγήσει τη στροφή αυτή φιλοξενεί και δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τον Κώστα Δουζίνα: «Μετά τους μελοδραματισμούς του Βαρουφάκη, η κυβέρνηση έμαθε τη σημασία της μαλακής ισχύος, πώς να κερδίζει φίλους και να επηρεάζει με αθόρυβο τρόπο». 

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία δεσμών όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με το Ισραήλ, τις παλαιστινιακές αρχές, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. «Σε μια περίοδο που η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη ή ακόμη και παράλογη, η Ελλάδα δείχνει τη σημασία της δέσμευσης σε αρχές και φίλους» υποστηρίζει ο κ. Δουζίνας. 

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις καλές σχέσεις της Αθήνας με την Κίνα, υπενθυμίζοντας αφενός ότι η χώρα της Απω Ανατολής έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα από όταν ξεκίνησε η κρίση και ότι ο Τσίπρας τώρα, θα εγγυηθεί στην Ουάσιγκτον ότι στα μεγάλα διεθνή θέματα δεν είναι υποχρεωμένος στη Ρωσία ή την Κίνα (δεν είναι όμως έτσι θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην Ουάσιγκτον ότι η χώρα και ο λαός της δεν θέλουν κόντρα με την ομόδοξη Ρωσία η οποία τυγχάνει πλειοψηφικής αποδοχής στις ελληνικές συνειδήσεις)

«Η Αθήνα έχει κερδίσει την εύνοια του Τραμπ επειδή εξακολουθεί, παρά τις συνθήκες κρίσης, να δίνει ποσοστό 2,38% του ΑΕΠ της για την άμυνα, το δεύτερο μεγαλύτερο στις χώρες του ΝΑΤΟ» αναφέρει ο Guardian 

Ο Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τραμπ, αναμένεται να δώσει έμφαση στον γεωπολιτικό ρόλο και τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Παρότι Aμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Σούδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, η βάση στην Κρήτη έχει κεντρική σημασία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή γιατί απλούστατα η βάση αυτή ούτε σίγουρη θεωρείται πλέον αλλά ούτε και χρησιμοποιείται ως μέσον εκβιασμού για να ικανοποιούνται οι τουρκικές και κυρίως οι ερντογανικές επιδιώξεις (η πολιτική της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε προσωπικό σόου του Ρ.Τ.Ερντογάν)

Από την ελληνική πλευρά υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι ο Λευκός Οικός θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στο να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Πολλά βέβαια εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, του οποίου ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους είναι οι ΗΠΑ, σημειώνει ο Guardian.

«Ενα κεντρικό ερώτημα για τις ΗΠΑ είναι εάν πρέπει να ασκηθεί πίεση για μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της» τονίζει ο Μπερνς και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να δει κανείς την Ελλάδα να ανακάμπτει χωρίς κάτι τέτοιο».  

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Guardian, ο Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Τραμπ να πιέσει το ΔΝΤ να δείξει περισσότερη ευελιξία. «Εάν καταφέρουν τον Τραμπ να μιλήσει δημοσίως για ελάφρυνση χρέους θα είναι μια μεγάλη επιτυχία» ανέφερε ο Αλεκ Μάλι, πρώην υψηλόβαθμός διπλωμάτης των ΗΠΑ και κατέληξε: «Μέχρι τώρα η διοίκηση Τραμπ άφηνε το θέμα τελείως στα χέρια των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ». 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου