Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

«Ο πόλεμος των αγωγών» - East Med vs Turkish Stream: Και η Ελλάδα στη μέση

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Ο East Med είναι μια λύση εφικτή αλλά για να πραγματοποιηθεί πρέπει να επιδοτηθεό από την ΕΕ καθότι είναι ιδιαίτερα ακριβή. Αν η ΕΕ δεν την πραγματοποιήσει τότε ο ρωσικός αγωγός αερίου που περνάει μέσα από την Τουρκία θα κυριαρχήσει και η Ιταλία θα παραλαμβάνει το αέριο της από εκεί.

Οι Ισραηλινοί θέλουν πιο πολύ απ΄όλους την δημιουργία του East med και αυτή η εκδοχή τυγχάνει να καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα του Ελληνισμού καθώς παρακάμπτει πλήρως την Τουρκία και θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματα Κύπρου και Ελλάδας.

Ταυτόχρονα όμως δείχνει ότι Ρωσία και Ισραήλ αν και έχουν θεωρητικά πολύ καλές σχέσεις (στο «σαβουάρ βιβρ») όμως επί του πρακτέου τα συμφέροντά τους είναι αντίρροπα.


Η Ελλάδα, εάν ο Turk Stream προχωρήσει και στην ελληνική του επέκταση του Greek Stream σαφώς θα ωφεληθεί και σε αυτήν την περίπτωση αλλά ο East Med έχει άμεση σχέση και με το δικό της θησαυρό υδρογονανθράκων

Ο κυπριακός  «Φ» έχει εκτενή ανάλυση για τα ενεργειακά δρώμενα στην Α.Μεσόγειο και όλα δείχνουν ότι το 2018 θα είναι έτος σοβαρών εξελίξεων που μπορούν να οδηήσουν ακόμα και σε συγκρούσεις.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση των ΕΝΙ και TOTAL στον στόχο Καλυψώ του τεμαχίου 6 ενώ, όταν ολοκληρωθεί, η ENI θα συνεχίσει με νέα γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Το καλοκαίρι, η ExxonMobil αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10. Επισημάνθηκε, όμως, στον «Φ» ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ανωτέρω γεωτρήσεων είναι ώρα να υπάρξει περαιτέρω στρατηγικός προγραμματισμός για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει η έμφαση να δοθεί στην κάλυψη εσωτερικών αναγκών σε φυσικό αέριο παρά στις πωλήσεις προς γειτονικές χώρες με πρώτη την Αίγυπτο. 

Εκφράζεται επίσης επιφύλαξη για το κατά πόσο θα είναι εφικτή η κατασκευή του αγωγού EastMed για μεταφορά ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, και απ’ εκεί στην Ιταλία και την Ευρώπη. 

Για να πωληθεί το ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη φαντάζει ως κατάλληλη λύση ο αγωγός EastMed, που θα ξεκινά από κοιτάσματα του Ισραήλ και μέσω Κύπρου θα καταλήγει στην Ελλάδα κι απ’ εκεί στην Ιταλία και τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Η ΕΕ χρηματοδότησε μελέτη που έκρινε πως το έργο μπορεί να είναι βιώσιμο, ενώ και οι τέσσερις ενδιαφερόμενες χώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση αναζητώντας οδούς συνεργασίας. Οι ειδικοί πάντως χαρακτηρίζουν την κατασκευή του EastMed πραγματική πρόκληση, ενώ ο Χαράλαμπος Έλληνας προχωρεί περισσότερο και υποστηρίζει πως το έργο είναι ανέφικτο.

«Πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός. Δεν μπορεί να γίνει αυτός ο αγωγός εκτός κι αν η ΕΕ καταβάλει το ήμισυ του κόστους, γύρω στο 3 δισ. ευρώ. Αυτό δεν γίνεται. Η Ιταλία θέλει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. 

Και μελετά τα πάντα. Αυτή τη στιγμή, όμως, είναι προχωρημένες οι διαπραγματεύσεις για να φέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του Τurkstream, που τελειώνει το 2019 και θα φθάσει στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Αν γινόταν ο EastMed θα ενδιέφερε την Ιταλία. Θα είναι, όμως, ο αγοραστής κι όχι ο επενδυτής που θα κατασκευάσει τον αγωγό».

Ο κ. Έλληνας τονίζει πως αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο που φθάνει στην Ιταλία από την Ολλανδία μέσω Αυστρίας στοιχίζει περίπου 5% πιο πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ιταλία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ρίξει τις τιμές.  Άρα δεν μπορεί και δεν τη συμφέρει να πληρώσει το κυπριακό και ισραηλινό αέριο πιο ακριβά από το ρωσικό. 

Και, όπως αναφέρει ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω μεγάλου βάθους, θα είναι πιο ακριβοί από τους αντίστοιχους ρωσικούς. 

Από την άλλη πλευρά συνεχίζει ο κ. Έλληνας «το Ισραήλ συζητά τον EastMed διότι έχει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο Λεβιάθαν και δεν υπάρχει διέξοδος εξαγωγής. Έτσι κοιτάζουν ό,τι μπορούν και ο EastMed είναι μια εναλλακτική επιλογή. Αλλά το έργο δεν μπορεί να γίνει εκτός κι αν επιδοτηθεί από την ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι το έργο έφθασε μέχρι εδώ διότι οι μελέτες όλες έχουν επιδοτηθεί από την Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα προχωρήσει».

Ο επικεφαλής της ομάδας Ενέργειας στην PWC, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, αναφέρει ότι «ο αγωγός EastMed αποτελεί ένα έργο με πολύ σημαντικές, τεχνικές και άλλες (εμπορικές/οικονομικές) προκλήσεις». Επισημαίνει, όμως, ότι μελέτη που ανατέθηκε από την ελληνο-ιταλική κοινοπραξία που χειρίζεται το έργο έχει επιβεβαιώσει την τεχνική και εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού, ο οποίος αν τελικά υλοποιηθεί θα συνεισφέρει στον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην ενδυνάμωση του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ». Ο κ. Ταλιώτης επεσήμανε επίσης την ανάγκη στήριξης του έργου από την ΕΕ.

Σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ανάπτυξη του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη», η Αίγυπτος και οι εταιρείες που εμπλέκονται, προχώρησαν ταχύτατα στην εκμετάλλευση του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου (πέραν των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών) «Ζορ», το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις 2,5 χρόνια πριν. 

Ο Χαράλαμπος Έλληνας εξηγεί με ποιο τρόπο επετεύχθη η γρήγορη αξιοποίησή του. «Πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση της Αιγύπτου έκανε ό,τι μπορούσε για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε γρήγορη εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Ανέβασαν, επίσης, τις τιμές του φυσικού αερίου στην ντόπια αγορά από $3.5/mmBTU για ανώρυξη αερίου από ρηχά νερά μέχρι $6.5/mmBTU για βαθιά νερά όπως το ‘Ζορ’. 

Η τοπική αγορά της Αιγύπτου αγοράζει με την ανωτέρω τιμή το αέριο του ‘Ζορ’. Με αυτή τη διευθέτηση βγάζει πελώρια κέρδη η ΕΝΙ (που έχει τα δικαιώματα) και γι’ αυτό έδωσε μεγάλη σημασία να σπρώξει το έργο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σε δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την ανακάλυψη κάνει εξαγωγή, που είναι ρεκόρ. Έργα όπως αυτά απαιτούν τέσσερα με πέντε χρόνια για παραγωγή χωρίς τη διαδικασία υγροποίησης».

Ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης σημειώνει την εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία ξεκίνησε η παραγωγή στο «Ζορ» μετά την ανακάλυψη. Τονίζει, όμως ότι η περίπτωση του αιγυπτιακού κοιτάσματος δεν είναι η μόνη. «Το κοίτασμα ‘Ταμάρ’ στην ισραηλινή ΑΟΖ που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Noble Energy και Delek, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην κυπριακή ΑΟΖ, άρχισε παραγωγή 3,5 περίπου χρόνια μετά την ανακάλυψή του.

Στην περίπτωση του «Ζορ», η τεράστια ανάγκη που υπήρχε για ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης φυσικού αερίου αλλά και τα κίνητρα που δόθηκαν στις εταιρείες συνέβαλαν στη γρήγορη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων», ανέφερε ο κ. Ταλιώτης.

Συγκρίνοντας το «Ζορ», που ξεκίνησε γρήγορα, με το «Αφροδίτη», ο Χαράλαμπος Έλληνας πιστεύει πως η Κύπρος δυσκολεύει και τώρα τις εταιρείες. «Για παράδειγμα η Noble Energy μελετά ακόμα εξαγωγές στην Αίγυπτο κι απ’ εκεί στην Ευρώπη. Αλλά είναι πολύ δύσκολο λόγω τιμών. Αν θέλαμε τη Noble να συνεχίσει έπρεπε να της δώσουμε ελευθερία κινήσεων να ενεργήσει κατάλληλα και να επιταχύνει τη διαδικασία. Τα μπλέξαμε, όμως, όλα με τα πολιτικά της Αιγύπτου και της Κύπρου και ίσως τα κάναμε πιο δύσκολα». 

Τα πράγματα, βέβαια, δεν ήταν ρόδινα, ούτως ή άλλως. «Η εσωτερική αγορά της Αιγύπτου δεν χρειάζεται κυπριακό φυσικό αέριο, ούτε τα τερματικά της Αιγύπτου, αφού δέχονται πλεόνασμα. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου δήλωσε ότι αφήνει τις εταιρείες ελεύθερες να εξαγάγουν το φυσικό αέριο που περισσεύει όπου και όπως θέλουν. Η Ιταλία θα επωφεληθεί απ’ αυτό πολύ σύντομα». 

Η ΕΝΙ έχει λάβει από την αιγυπτιακή κυβέρνηση έγκριση διανομής που της επιτρέπει να κάνει εξαγωγή αιγυπτιακού αερίου μόλις η αγορά της χώρας αυτής κορεσθεί, αναφέρει ο Χαράλαμπος Έλληνας και συνεχίζει. 

«Μάλιστα η αγορά φυσικού αερίου από το Ζορ είναι μέσα στον ενεργειακό σχεδιασμό που έδωσε η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση της χώρας άρχισε τον ενεργειακό σχεδιασμό της εδώ και δύο χρόνια. Πέρασε όλα τα στάδια διαβούλευσης και έφερε το θέμα στην ιταλική Βουλή δύο φορές. Το πλάνο αυτό υπογράφηκε τον περασμένο μήνα κι έχει δοθεί τώρα στην Ευρώπη. Όλοι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Ιταλίας, με το φυσικό αέριο, με τη μείωση των τιμών ενέργειας, με την απόφαση να σταματήσουν να χρησιμοποιούν άνθρακα μέχρι το 2015, όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός λεπτομερούς σχεδιασμού», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ.

Ανάπτυξη του «Αφροδίτη»
Το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η εκμετάλλευση του μόνου επιβεβαιωμένου κοιτάσματος της Κύπρου προβληματίζει έντονα τον Χαράλαμπο Έλληνα. «Το «Αφροδίτη» κάθεται και δεν κάνει τίποτα. 

Γράφτηκε ότι η ελληνική εταιρεία Energean είχε εισηγηθεί στην Κύπρο να πάρει φυσικό αέριο από «Αφροδίτη» να το επεξεργαστεί στην πλωτή μονάδα που διαθέτει στο ισραηλινό κοίτασμα Καρίς και να το ξαναστείλει στην Κύπρο σε χαμηλή τιμή (σ.σ. ώστε να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος).» Και εμείς δεν ανταποκριθήκαμε. «Γιατί;», διερωτήθηκε ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων. Ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν έχει μελετηθεί σοβαρά η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». « Έχουμε κλειστεί σε ορισμένες μεθόδους εξαγωγής προς την Αίγυπτο, για παράδειγμα… Βλέπουμε τα μεγάλα και δεν κοιτάζουμε τα μικρά… είναι μεγαλεπήβολα έργα, αλλά οι πιθανότητες υλοποίησής τους είναι χαμηλές, διότι η αγορά και οι τιμές δεν μας βοηθούν».

Ο επικεφαλής της ομάδας Ενέργειας στην PWC Κύπρου βλέπει τις εξαγωγές στις γειτονικές χώρες ως επιτακτική ανάγκη για την εμπορική εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» σε μεγάλη κλίμακα. Και αυτό λόγω του υψηλού κόστους εκμετάλλευσης του κοιτάσματος (ανέρχεται σε μερικά δισ. δολάρια), σε συνδυασμό με τις περιορισμένες εγχώριες ανάγκες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

«Σε κάθε περίπτωση οι νόμοι των αγορών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των οποιωνδήποτε εν εξελίξει συζητήσεων», είπε στον «Φ» ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΨΗΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ



    Επειδή πολλοί θέλησαν να βασίσουν τις ελπίδες τους σε έναν
    Φραγκούλη, σ΄ έναν Γράψα κλπ... να έχουμε στα υπόψη ότι ΚΑΝΕΝΑΣ αξιωματικός δεν πάει ψηλά ... αν δεν τον εγκρίνει το ΝΑΤΟ και οι προδότες των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να αλλάξει τα ψηφοδέλτιά του σε μια νύχτα με μόλις ένα τηλεφώνημα από το Σιωνιστικό Λόμπι της Νέας Υόρκης.

    Τίποτα δεν αφήνουν στην τύχη τα ξένα αφεντικά. Ας σταματήσουμε να ψηφίζουμε οποιονδήποτε επειδή απλά ... «Καλά τα λέει!» . Αυτό μας έφαγε! Αντί να δίνουμε σημασία στο τι πραγματικά πράττει κάποιος ... αρκούμαστε και βασιζόμαστε σε ανθρώπους που σχεδιάζουν και την τελευταία τους συλλαβή για να μας εξαπατήσουν. Καταφέρνουν να μας κάνουν να ακούμε ...μόνο αυτά που μας αρέσουν, ενεργοποιούν την ελπίδα στην ψυχή μας ... και μετά ... «Πάρτε στα μούτρα Μνημόνια 8.000 σελίδων και δάνεια 100 ετών και παραδώστε τα σπίτια σας για να πληρωθούν τα υποβρύχια του Άκη , οι Ολυμπιακοί και τα κλεμμένα από Τράπεζες και Ταμεία.

    Ας γυρίσουμε την πλάτη σε ότι προβάλλουν με χαρά τα ΜΜΕ ... κι ας κοιτάξουμε γύρω μας για ανθρώπους που ξέρουμε ποιοι είναι και που μένουν και πόσο ηθικοί είναι. Να σπρώξουμε αυτούς που πραγματικά μας εκφράζουν κι όχι αυτούς που μας σερβίρουν τα ΜΜΕ ...χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη του marketing και της ψυχολογίας ... με μοναδικό στόχο να μας εξαπατήσουν, να μας κλέψουν την ψήφο και να την χρησιμοποιήσουν εναντίον μας για να μας πάρουν τα σπίτια.

    ΣΚΥΛΙΑΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΙ



    Ο Nimetz , υπήκοος των ΗΠΑ, δηλαδή της χώρας που πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της άλλης πλευράς (της FYROM) ... είναι άκυρος ως διαπραγματευτής ...είναι απλά απαράδεκτος. Και ο ίδιος ως προσωπική στάση και ως υπήκοος χώρας που δεν κράτησε ουδέτερη στάση δεν εκφράζει παρά τα συμφέροντα των επικυρίαρχων. Πόσο μάλλον όταν συνδέεται και με τον Soros.

    Στον πιο ασήμαντο αγώνα ποδοσφαίρου ...γίνεται προσεκτική επιλογή του Διαιτητή για να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια αδικίας.
    Κι η Ελλάδα πάει στη διαπραγμάτευση για ένα σοβαρό εθνικό θέμα ... με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Soros, τα Σκόπια με κυβέρνηση Zaev-Soros και με διαπραγματευτή ...τον περιούσιο «Αμερικανό» Nimetz-Soros.



    Αυτό το θέμα το είχα θέσει σε συνέδριο της Παμμακεδονικής το 2013 στη Φλώρινα ...και τους είχε φανεί ασήμαντο θέμα προς συζήτηση...ενώ θα έπρεπε από παλιά να είναι σταθερή απαίτηση της Ελληνικής πλευράς η αποπομπή του.

    Από τη Θεσσαλονίκη ο κόσμος έστειλε το μήνυμά του παρά τις προσπάθειες κουκουλώματος από τα ΜΜΕ ... και τώρα έχουν σκυλιάσει να απαξιώσουν την επιτυχία του συλλαλητηρίου λέγοντας ότι το οργάνωσε η Χρυσή Αυγή κι η ΝΔ ώστε οι συμμετέχοντες να αισθανθούν εξαπατημένοι από ιδιοτελή κομματόσκυλα που χρησιμοποιούν το Μακεδονικό για ψηφαλάκια και προσωπικό πλουτισμό. Και ποιοι τα λένε αυτά ... οι Οικολόγοι Πράσινοι-Soros ... κι άλλοι διαφωτισμένοι που χρειάζονται 20 άτομα προσωπική φρουρά για να τους προστατεύουν από τους «θαυμαστές» τους ... τους κατεστραμμένους πολίτες.

    Αυτοί οι αδίστακτοι πράκτορες του ΝΑΤΟ και των τοκογλύφων μας υποχρέωσαν να αγωνιούμε για να αποδείξουμε τα αυτονόητα.
    Να φωνάζουμε ότι «Η Μακεδονία είναι Ελληνική».

    Φανταστείτε δηλαδή τους Αιγύπτιους να διαδηλώνουν φωνάζοντας ... «Οι Πυραμίδες είναι Αιγυπτιακές! » ή οι Αθηναίοι να διαδηλώνουν με σύνθημα «Η Ακρόπολη είναι Ελληνική».

    Κι όλη αυτή η σχιζοφρένεια ... για να υπηρετήσουν τα ξένα αφεντικά τους ώστε να παραμείνουν στις καρέκλες και στην κουτάλα όσο το δυνατόν περισσότερο.
    Άλλωστε ξέρουμε πλέον τι συμβαίνει στους πολιτικούς και στις χώρες που πραγματικά αντιστέκονται στους τοκογλύφους και στο ΝΑΤΟ.

    Η ηρεμία που υπάρχει στην Ελλάδα ...είναι η καλύτερη απόδειξη του πόσο πουλημένα είναι όλα τα τομάρια της Βουλής.
    Λατρεμένος ο «αντιεξουσιαστής» Τσίπρας.


    Ε


    Ε

    http://afypnisiellinwn.blogspot.gr/2018/01/blog-post_24.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή