Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Οι εικόνες χθες και σήμερα


Του μοναχού Μωυσή Αγιορείτου
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο πανηγυρικός εορτασμός της επικρατήσεως της αλήθειας, η νίκη κατά των αιρέσεων και των πλανών, των σχισμάτων και των ερίδων.

Επί δύο χιλιάδες χρόνια η ορθοδοξία μένει ορθή, γρηγορούσα, αγαπώσα, αληθινή, δίκαιη, τίμια, ακέραιη, γνήσια και εμπνέουσα. Δεν παύει, δεν κάμπτεται, δεν λυγίζει, δεν φοβάται, δεν νικιέται, δεν αντιμετωπίζεται και δεν κυριεύεται.

Η ορθοδοξία είναι πιστή στο Ευαγγέλιο, στις επιταγές των αγίων αποστόλων, στην κανονική αποστολική διαδοχή. Είναι ανάγκη να διαλαληθεί στους πλησίον το ορθό της εκκλησιαστικής παραδόσεως, όχι μόνο με λόγια αλλά και με το δυνατό παράδειγμα. Η ορθοδοξία δεν είναι στείρα γνώση, αλλά βίωμα και εμπειρία. Η προσωπική γεύση της πίστεως αποτελεί μεγαλειώδη πλούτο, ακένωτο θησαυρό, πηγή χαράς και ελπίδος.

Η μοναδικότητα της ορθοδοξίας σε καιρούς συγχύσεως, ταραχής, συννεφιάς και κρίσεως προβάλλει φωτεινό αστέρι προς φωτισμό του νου και της καρδιάς. Η αγία ορθοδοξία δεν ξεθεμελιώνεται εύκολα από προοδευτικούς μηδενιστές. Οι βάσεις της είναι ισχυρές και ο πιστός λαός έχει νιώσει καλά τη μεγάλη της δύναμη.

Ορθοδοξία είναι ζωντανή συνάντηση ανθρώπων και Θεού. Δεν είναι ακρότητες, φανατισμοί, ζηλοφθονίες, εμπάθειες και πείσματα. Είναι μεσότητα, αμεσότητα, μέτρο, ισορροπία, ελευθερία και χάρη. Ενώνει, αναπαύει, ζωογονεί και αγιάζει. Υπερφυσική, υπέρλογη, μεταμορφωτική, φωτοδότρια, με νόημα και ουσία. Άφθορη, αρχαία και νέα, τέλεια, ιερή, ολοκληρωμένη, οικουμενική και όχι οικουμενιστική. Η ορθοδοξία δεν είναι μουσειακό έκθεμα, νεφέλωμα, αφηρημένη συνήθεια, άγαλμα, είδωλο φθαρμένο και τέλμα σήψης. Δεν είναι προγονοπληξία, φολκλορισμός, ωραία θρησκεία ανάμεσα στις άλλες, αλλά τρόπος ζωής νέος.

Δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, ευφυολόγημα και ωραιολόγημα, τυπικότητα και εξωτερικότητα. Δεν είναι βιτρίνα, κορνίζα, περιαυτολογία και παρελθοντολογία. Είναι σταυραναστάσιμη, μαρτυροστόλιστη, ανδρειόφρονη και γενναία. Σύμβουλός της ο σταυρός. Θρόνος της η σεμνότητα, η ταπεινότητα, η λιτότητα. Δεν πειθαναγκάζει, δεν εκβιάζει, δεν υποδουλώνει και δεν αποστομώνει. Ορθόδοξος δεν γεννιέται κανείς αλλά γίνεται, βαπτίζεται και αναβαπτίζεται. Είναι στάδιο αγώνων, μετανοίας και ελευθερίας, αφοβίας, ασφαλείας και ελπίδος. Χαρά, ειρήνη, καταφυγή είναι τα στοιχεία της ορθοδοξίας. Μακάρι να τα βιώνουμε άνετα. Να μην είμεθα θεατές των κερκίδων αλλά αθλητές του στίβου. Από σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας.

εφημερίδα "Μακεδονία"
Πηγή

2 σχόλια:

  1. Ο Παναγιώτης, μας έχει ανάγκη... έλατε να κάνουμε ένα ντου όοοοοολοι μαζί να βοηθήσουμε το παιδί. Ότι και όσο μπορεί ο καθένας μας. Έστω και με μια κοινοποίηση. Διαβάστε το μήνυμα του πατέρα:
    «Ποτε στη ζωη μου δε φανταζομουν οτι θα ερχοταν η στιγμη που θα επρεπε να κατσω και να γραψω καποιες λεξεις με τις οποιες να ζηταω βοηθεια για το παιδι μου.Να λοιπον που το ζω και αυτο και πρεπει να ζητησω απ ολους σας να μας βοηθησετε οικονομικα.Αυτος ειναι ο μεγαλος μου Ηρωας ,ο Γιος μου ο Παναγιωτης.Ο Παναγιωτης μου ειναι εννεα μηνων και πασχει απο συνδρομο βραχεως εντερου το οποιο εχει προκυψει υστερα απο 7 επεμβασεις.Γεννηθηκε με ατρυσια και συστροφη ειλεοτυφλικης βαλβιδας και του εχει αφαιρεθει σχεδον ολο το παχυ εντερο και μεγαλο μερος του λεπτου με τη βαλβιδα.Εδω και εννεα μηνες αγωνιζομαστε και οι τρεις μαζι συντροφια με τη δυναμη της Παναγιας και μετα απο εξι μηνες στο Ιπποκρατειο Γ.ΝΘεσσαλονικης, πλεον εδω και ενα μηνα ο αγωνας μας συνεχιζεται στο Παιδων Αγιας Σοφιας στην Αθηνα.Η ιστορια μας αυτη θελει υπομονη πιστη και πολυ χρονο,παραλληλα ομως τα εξοδα και οι αναγκες ειναι τεραστια.Ζητω την οικονομικη σας βοηθεια οποια και να ειναι αυτη και να πω ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολους σας.Ο λογαριασμος ειναι της γυναικας μου και ακομα και ενα ευρο για μας ειναι μεγαλη βοηθεια.Σας ευχαριστω μεσα απο την καρδια μας και θα ηθελα να ζητησω σε οσους ανταποκριθειτε στο μηνυμα μου να βαζετε σαν αιτιολογια τη λεξη Δωρεα και οποιος θελει να ρωτησει οτιδηποτε ειμαι στη διαθεση του να απαντησω.Και παλι ευχαριστω»..
    Τραπεζα Πειραιως Λογαριασμος: 6614140428400 IBAN:GR3901716140006614140428400
    BIC:PIRBGRAA ΤΑΥΡΗ ΕΛΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μωυσής Αγιορείτης είναι ο συντάκτης της παραπάνω ανάρτησης.


    Ο Μωυσής, (Εβρ. מֹשֶׁה‎ Μοσέ, Μούσα γιά τους μουσουλμάνους), υπήρξε ηγέτης του έθνους Ισραήλ, τον οποίον οι Χριστιανοί τιμούν και δοξολογούν.
    Ποιός ήταν όμως ο Μωυσής;

    ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ:

    Έξοδος 32, 27-28
    Είπε προς αυτούς ο Μωϋσής
    “τάδε λέγει Κυριος ο Θεός Ισραήλ· Ζωσθήτε ο καθένας σας και θέσατε την ρομφαίαν σας στον μηρόν, διέλθετε και επανέλθετε από την μίαν είσοδον του στρατοπέδου μέχρι της άλλης, περάσατε δια μέσου του στρατοπέδου και θανατώσατε καθένας τον ένοχον αδελφόν του, τον φίλον του, τον συγγενή του”.

    Οι Λευίται έκαμαν, όπως τους διέταξεν ο Μωϋσής, και εθανατώθησαν κατά την ημέραν εκείνην τρεις χιλιάδες άνδρες.

    Κατ εντολήν λοιπόν του Μωυσή δολοφονούνται 3.000 άνδρες!


    Αριθμοί 31

    13 Ο Μωϋσής, ο αρχιερεύς Ελεάζαρ και όλοι οι άρχοντες του Ισραηλιτικού λαού εξήλθον εις συνάντησιν των νικητών έξω από το στρατόπεδον του Ισραήλ.

    14 Ο Μωϋσής, όταν είδε και γυναίκας Μαδιανίτας αιχμαλώτους, ωργίσθη εναντίον των χιλιάρχων και των εκατοντάρχων, οι οποίοι επανήρχοντο από την πολεμικήν αυτήν επιχείρησιν,

    15 και είπεν εις αυτούς· “διατί συνελάβατε αιχμαλώτους και τας εφέρατε ζωντανάς εδώ;

    17 Τωρα λοιπόν φονεύσατε όλους γενικώς τους άρρενας και κάθε γυναίκα, η οποία έχει έλθει εις συνάφειαν με άνδρα.

    18 Ολας δε τας αλλάς γυναίκας, τας παρθένους, αι οποίαι δεν ήλθον εις συνάφειαν με άνδρα τινά, κρατήσατέ τας αιχμαλώτους.

    Εδώ ο Μωυσής δίνει εντολή να δολοφονηθούν όλοι οι αιχμάλωτοι, άνδρες και γυναίκες, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, προφανώς ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ (όπως έκαναν ο Αβραάμ και ο Ισαάκ) ή γιά να ικανοποιήσει τις δικές του ερωτικές επιθυμίες, σίγουρα ΓΙΑ ΑΝΗΘΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.

    Αγαπητέ μοναχέ, δεν είναι άστοχη η επιλογή σου, ως πνευματικού ονόματος, το όνομα ενός Εβραίου αυτής της ηθικής στάθμης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή