Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Στην κορυφή των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ η Ελλάδα


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα ανάμεσα στα 29 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην κορυφή των στρατιωτικών δαπανών για το 2017 αν μικρότερο μέρος από ό,τι θα έπρεπε διοχετεύεται στην ποιοτική εξοπλιστική αναβάθμιση του στρατεύματος.

Παρά την χρόνια κρίση, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στο 2,36% του ΑΕΠ, που ήταν η δεύτερη υψηλότερη αναλογία στο NATO.

Όλα αυτά την στιγμή που το ΝΑΤΟ «νίπτει τας χείρας του» για τους Έλληνες στρατιωτικούς και καλεί Αθήνα και Άγκυρα να τα βρουν μόνοι τους επιλέγοντας την σιωπή για να μην δυσαρεστήσει την Τουρκία.

Πέραν της Ελλάδας, μόλις τρία κράτη-μέλη πέτυχαν το στόχο του 2%, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονία, ενώ στο όριο βρίσκεται η Πολωνία.

Αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού και των διακυμάνσεων στην ισοτιμία, το NATO εκτιμά πως οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας διαμορφώθηκαν στα 5,845 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αντίστοιχες δαπάνες της Τουρκίας ήταν υπερτριπλάσιες, και ανήλθαν στα 17,586 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι δαπανά 545 δολάρια κατά κεφαλήν για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών της, ευρισκόμενη στην 8η θέση ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας.

Οι επτά χώρες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα έχουν και σαφώς υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Σε μέγεθος στρατεύματος, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 106.000 ένστολους, περίπου 22.000 λιγότερους σε σχέση με το 2010. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας αριθμούν 387.000 ένστολους, έχοντας μειωθεί κατά 108.000 σε βάθος επταετίας.

Η χώρα μας πάντως χάνει τον δεύτερο, ποιοτικό, στόχο που θέτει το NATO, ο οποίος προβλέπει ότι τουλάχιστον το ένα πέμπτο των ετήσιων αμυντικών δαπανών θα πρέπει να διοχετεύεται στην έρευνα και στην αγορά εξοπλισμού.

Οι ελληνικές εξοπλιστικές και ερευνητικές δαπάνες υπολογίζονται λίγο πάνω από 15% του συνόλου, δηλαδή περίπου πέντε μονάδες κάτω από τον στόχο.

Αντίθετα, η Τουρκία διαθέτει πάνω από το 30% των δικών της δαπανών για την απόκτηση καινούργιου υλικού και για έρευνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακράν η μεγαλύτερη δύναμη στη Συμμαχία, καθώς ήταν υπεύθυνες σχεδόν για το 72% των συνολικών δαπανών της Συμμαχίας ενώ τους αντιστοιχεί περίπου το μισό ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς αύξησαν τις δικές τους στρατιωτικές δαπάνες για τρίτο συναπτό έτος το 2017, ενισχύοντας τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους κατά σχεδόν 5% σε σχέση με πρόπερσι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις στα μεγάλα κράτη της Ευρώπης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους το ταχύτερο δυνατό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου