Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Politico: «Για να το πούμε απλά, η τουρκική οικονομία θα εκραγεί χωρίς την Ευρώπη»


Σε άρθρο του το Politico περιγράφει ότι το μόνο στο οποίο συμφωνούν ΕΕ και Άγκυρα είναι ότι... δεν συμφωνούν ιδιαίτερα. Και ότι η κατάσταση δεν άλλαξε μετά τη συνάντηση στη Βάρνα.

Γίνεται γλαφυρή περιγραφή του τρόπου του «ραντεβού» στο βουλγαρικό θέρετρο στον Εύξεινο Πόντο που «προσφέρει όλα όσα θα περίμενε η πολιτική ελίτ της Ευρώπης από μία καλή σύνοδο: εξωτική τοποθεσία, θέα που κόβει την ανάσα και κυρίως βαρέλια εξαιρετικού κρασιού. Μόνο να μην είχε εμφανιστεί ο Ταγίπ Ερντογάν», ο οποίος για τους ανώτερου αξιωματούχους της ΕΕ ήταν η «μύγα στη σούπα της συνόδου στο δείπνο της Δευτέρας».

Οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι η Αγκυρα έχει γίνει περισσότερο ένα μακροχρόνιο πρόβλημα παρά εταίρος, εξαιτίας των ενεργειών του Ερντογάν, από τη διάλυση δημοκρατικών θεσμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, μέχρι την πιο πρόσφατη επίθεση στη Συρία.

Κι όμως, τις δύο πλευρές δένει η αμοιβαία εξάρτηση, συνεχίζει το Politico.

Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία για να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία για το προσφυγικό, που βοήθησε σημαντικά στον περιορισμό των ροών προς την ΕΕ. Σε μία εποχή στην οποία οι λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος εξαιτίας του προσφυγικού, οι ηγέτες της Ευρώπης- ιδιαίτερα η Ανγκελα Μέρκελ- θέλουν να κάνουν οι Βρυξέλλες ότι είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η συμφωνία.

Από την άλλη, αυτό που παίρνει ο Ερντογάν από την ΕΕ, συνοψίζεται σε μία λέξη: επιβίωση.

«Ξεχάστε την εμπρηστική ρητορική του για την Ευρώπη και τους αντι-Τούρκους “τρομοκράτες” που κατηγορεί τη Γερμανία και άλλους ότι τους περιθάλπουν. Η ψυχή πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από την ΕΕ για να επιβιώσει η οικονομία της.  

Περίπου οι μισές τουρκικές εξαγωγές είναι στην ΕΕ. Με συνολικά πάνω 130 δισ. ευρώ, το εμπόριο της Τουρκίας με την ΕΕ είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο με τον επόμενο μεγαλύτερο εταίρο της, την Κίνα. Επιπλέον, από την ΕΕ είναι περίπου τα 2/3 ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και εξαρτάται από τους Ευρωπαίους επενδυτές για να χρηματοδοτεί το χρέος της», γράφει το Politico.

«Για να το πούμε απλά, η τουρκική οικονομία θα εκραγεί χωρίς την Ευρώπη. Μία τέτοια οικονομική κρίση είναι το μοναδικό που μπορεί να κοστίσει πραγματικά από τον Ερντογάν την εξουσία βραχυπρόθεσμα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα. «Η μεγαλύτερη αδυναμία του είναι η οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Ευρώπη και το γνωρίζει», επισημαίνει ο Φαντί Χακούρα, αναλυτής σε τουρκικά ζητήματα, στο think tank Chatham House.

Αυτό εξηγεί και γιατί ήταν τόσο πρόθυμος να γίνει η συνάντηση στη Βάρνα τη Δευτέρα. Τελευταία φορά συναντήθηκαν πριν από 10 μήνες και με δεδομένο ότι έκτοτε χειροτέρεψαν οι σχέσεις των δύο πλευρών, δεν δικαιολογούνταν συνάντηση τόσο υψηλού επιπέδου.

Η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει μαζί του αλλαγές για την τελωνειακή ένωση, με δεδομένες τις ενέργειες του Ερντογάν. Ομως, εκείνος φαίνεται ότι πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση. Πριν πάει στη Βάρνα, επέμεινε ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Και παρότι τέτοιες δηλώσεις είναι εντελώς αντιφατικές σε σχέση με τις ενέργειές του, στόχος ήταν να δώσει στις αγορές μία ελπίδα ότι- παρά τις πρόσφατες αναταραχές- η χώρα παραμένει αφοσιωμένη στη Δύση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου