H ισραηλινή Delek υπογράφει τη Δευτέρα την τροποποίηση του συμβολαίου με τη Noble με την οποία εισέρχεται με 30% στο βυθοτεμάχιο «12» της κυπριακής ΑΟΖ που εντοπίστηκαν τα πρώτα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, στον γειτονικό Λίβανο ανακοινώθηκε επίσημα ότι η ρωσική Lukoil θέλει να αναλάβει τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων, σε μία κίνηση που δείχνει ότι η Ρωσία, αν δεν τα βρει με Κύπρο ή Ισραήλ για συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα ρίξει το βάρος της στον Λίβανο όπου για πολλούς και διάφορους λόγους θα έχει τον πρώτο λόγο.
Όλα αυτά ενώ σε λίγο η περιοχή της Α.Μεσογείου θα πάρει φωτιά: Η Τουρκία ετοιμάζει το υπερσύγχρονο σεισμογραφικό Polarcus Samur, για να προχωρήσει σε έρευνες σε μία περιοχή που ξεκινά από την Κάρπαθο και φτάνει μέχρι τα βυθοτεμάχια που δεν δόθηκαν ακόμα προς έρευνα και εκμετάλλευση (4, 5, 6, 7, 8) στην κυπριακή ΑΟΖ.
Και το ερώτημα είναι πως και εάν θα αντιδράσει η Ελλάδα στην επερχόμενη πειρατεία. Κατά ορισμένους το ερώτημα είναι αν μπορει να αντιδράσει η Ελλάδα στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Τα Επιτελεία διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προκληση και να κάνουν την Τουρκία να "πονέσει" αν επιχειρήσει το οτιδήποτε, αλλά με μία προϋπόθεση: Να υπάρξει μέχρι τέλους πολιτική βούληση αντιμετώπισης της πρόκλησης και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των Ιμίων...
Και αυτό το διαμηνύουν με κάθε τρόπο.
Το τελευταίο που θα ήθελαν να συμβεί είναι να μην υπάρξουν και πάλι ξεκαθαρισμένοι κανόνες εμπλοκής και να αυτοσχεδιάζουν οι πολιτικοί ανάλογα με το ποιο υπερατλαντικό ή ευρωπαϊκό κέντρο τους καλέσει στο τηλέφωνο...
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου