Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσες φορές συναντούμε στην Ελληνική μυθολογία - ιστορία τον Πάλλαντα;

Ο κάθε θεός και η κάθε θεά σκότωσαν έναν ή περισσότερους από τους Γίγαντες, εκ των οποίων οι πιο γνωστοί ήταν ο Πορφυρίωνας, ο Αλκυονέας, ο Εγκέλαδος, ο Εφιάλτης, ο Εύρυτος, ο Κλυτίας, ο Πολυβώτης, ο Πάλλας, ο Ιππόλυτος, ο Γρατίωνας, ο Άγριος και ο Θέωνας.

ΕΙΝΑΙ γνωστό, ότι το όνομα Πάλλαντας ως αρσενικό φέρεται από πολλούς ήρωες, ανάμεσα στους οποίους εί­ναι και οι ακόλουθοι:

1. Ο Τιτάνας Πάλλαντας, γιος του Κρείου και της Ευρυβίας, αδελφός του Πέρση και του Αστραίου. Ο Πάλλαντας, σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησιόδου, ενώθηκε με την πρωτότοκη κόρη του Ωκεανού Στύγα, η οποία του έδωσε τον Ζήλο και τη Νίκη και αργότερα το Κράτος και τη Βία. Άλλες παραδό­σεις τον θέλουν πατέρα της Ηούς, η οποία τις περισότερες φορές θεωρείται κόρη των «ηλια­κών» Τιτάνων, του Υπερίωνα και της θείας.

2. Ο ένας από τους γιους του Λυκάονα, βασι­λιά της Αρκαδίας, ονομαζόταν επίσης Πάλλαντας. Είναι ο επώνυμος ήρωας της αρκαδικής πόλης Παλλάντιο και τον βρίσκουμε να παίζει ασήμαντο μακρινό ρόλο στο μύθο της καταγω­γής της Ρώμης. Πράγματι μερικές φορές θεωρεί­ται παππούς του Ευάνδρου. Σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, αυτός ο Πάλλαντας είχε μια κόρη, τη Χρυσή, που την πάντρε­ψε με τον Δάρδανο, τον ιδρυτή της βασιλικής δυναστείας της Τροίας. Τότε ο Πάλλοντας εμπι­στεύτηκε στο γαμπρό του διάφορες αρκαδικές θεότητες, ανάμεσα στις οποίες και το Παλλάδιο, το οποίο επρόκειτο να παίξει έναν τόσο σπου­δαίο ρόλο στην τρωική μυθολογία. Με τον τρό­πο αυτόν οι μυθογράφοι δημιουργούν έναν πρώτο δεσμό ανάμεσα στη Ρώμη και την Τροία, πριν από τη μετανάστευση του Αινεία και την ίδρυση της πόλης, αφού ο επώνυμος ήρωας του Παλατινού λόφου ήταν ανε­ψιός της πρώτης βασίλισσας της Τροίας.

3. Ο Βιργίλιος παρεμβάλλει στην Αινειάδα έναν άλλο Πάλλαντα, που είναι γιος του Ευάν­δρου και επώνυμος του Παλατινού. Ο Πάλλαντας αυτός, σύντροφος του Αινεία στον πόλεμο εναντίον του Τύρνου, σκοτώθηκε, καθώς έλε­γαν, από το χέρι του Τύρνου. Στην πραγματικό­τητα υπήρχε πριν από τον Βιργίλιο μια παράδο­ση, σύμφωνα με την οποία, ο Πάλλαντας ο ίδιος πρέπει να έθαψε τον Εύανδρο πάνω στον Παλα­τινό λόφο και κατά συνέπεια, αντίθετα από ό,τι λέει η παραλλαγή του Βιργιλίου, πέθανε ύστερα από τον πατέρα του. Προσέγγισαν σ' αυτόν τον Πάλλαντα έναν άλλο Πάλλαντα (λατινιστί Palans), γιο του Ηρακλή και μιας κόρης του Ευάνδρου (Δύνα ή Λαύνα;), που πέθανε νέος και έδωσε το όνομα του στον Παλατινό λόφο.

4. Δύο άλλοι Πάλλαντες συνδέονται όχι πια με την αρκαδορωμαϊκή μυθολογία, αλλά με την αττική. Ο πρώτος είναι Γίγαντας, πατέρας, σύμ­φωνα με ορισμένους συγγραφείς, της θεάς Αθη­νάς, που επιχείρησε να βιάσει την ίδια του την κόρη. Η Αθηνά τον σκότωσε, τον έγδαρε και ύστερα φόρεσε το δέρμα του. Ο Πάλλαντας αυτός είχε φτερά και η Αθηνά τα στερέωσε στα πόδια της!

5. Τέλος Πάλλαντας είναι και ο μικρός γιος του Πανδίονα. Με τους πενήντα γιους του, τους Παλλαντίδες, επαναστάτησε εναντίον του Θησέα, τον οποίο θεωρούσε σφε­τεριστή. Αυτόν και τους γιους του τους σκότωσε ο Θησέας, ο γνωστός ήρωας των Αθηνών που έκανε κι αυτός σημαντικούς άθλους όπως κι ο Ηρακλής.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου