Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία για το νέο Νόμο περί διαδικτύου που ουσιαστικά επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να καταργεί την λειτουργία ιστοσελίδων δίχως να απαιτείται αντίστοιχη δικαστική απόφαση.
Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Peter Stano δήλωσε την Πέμπτη ότι ο συγκεκριμένος τουρκικός νόμος εγείρει «σοβαρότατες ενστάσεις» καθώς «εισάγει πολλαπλούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης».
Το Τουρκικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, Νόμος που ουσιαστικά επιτρέπει στην Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών της χώρας να εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που «θεωρείται ότι παραβιάζουν την αρχή της ιδιωτικότητας ή περιέχουν «προσβλητικό» περιεχόμενο», δίχως να απαιτείται προγενέστερη δικαστική απόφαση.
Και το πλέον επίμαχο στοιχείο του νέου νόμου είναι το εξής: η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών θα μπορεί να αιτείται προς τους διαδικτυακούς παρόχους την απόκτηση των στοιχείων επικοινωνιών και πλοήγησης των χρηστών, επίσης χωρίς να απαιτείται απόφαση δικαστηρίου.
“Η Τουρκική κοινή γνώμη αξίζει να έχει διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες υπό μεγαλύτερη διαφάνεια, όχι περισσότερους περιορισμούς”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής προσθέτοντας ότι εφόσον η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε., ο νόμος θα πρέπει να «τροποποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα Ευρωπαϊκά πρότυπα και δεδομένα».
Ο Stano δήλωσε ανοιχτά: «η Ε.Ε. έχει καταστήσει ξεκάθαρο στην Άγκυρα ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην νομοθεσία της θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα Ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες «παρακολουθούν πολύ στενά» την Τουρκία, αναφορικά με το εάν η τελευταία πληροί τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία, σημειωτέον, έχει προβεί σε αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών από το 2005, αλλά η αίτησή της είχε να αντιμετωπίσει την εντονότατη αντίθεση κρατών-μελών «κλειδιά» - όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Το νέο μέτρο περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο, έρχεται να καλύψει τρόπον τινά «τα ίχνη» του μέγα-σκανδάλου διαφθοράς της κυβέρνησης του Recep Tayyip Erdogan. Οι πολέμιοι του νέου μέτρου τονίζουν ότι η υιοθέτηση αυστηρών μέτρων περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης από τον Erdogan αποτελεί μία απόπειρα να περιοριστεί η διερεύνηση της υπόθεσης διαφθοράς από δημοσιογράφους και ερευνητές, καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται πιθανώς αρκετοί σύμμαχοι του τούρκου πρωθυπουργού.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου