Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Σαουδική Αραβία που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται ενάντια στην «ισλαμικό κράτος» στην Συρία και το Ιράκ, έχουν αντίθετες απόψεις στην στρατηγική ελέγχου των επιχειρήσεων. Το Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ ζητούν επίμονα από τις ΗΠΑ, τον εξοπλισμό των Σουνιτικών φυλών στο νότιο Ιράκ, για να μπορέσουν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στον πόλεμο με τους τζιχαντιστές, αναφέρει το ρωσικό πόρταλ expert.ru.
Τα ΗΑΕ την περασμένη εβδομάδα έκαναν μια μεγάλη κίνηση κατά της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με άρθρο μας στο pentapostagma.gr, διακόπτοντας την συμμετοχή της πολεμικής τους αεροπορίας στο βομβαρδισμό των θέσεων του ισλαμικού κράτους (ISIS). Ωστόσο, μετά από την προτροπή της Ιορδανίας επέστρεψαν στο πεδίο της μάχης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψαν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων .
Το κύριο αίτημα των ΗΑΕ ήταν η μετακίνηση μοιρών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας με αεροσκάφη V-22 Osprey, τα οποία είναι απαραίτητα σε επιχειρήσεις διάσωσης, σε περίπτωση που οι τζιχαντιστές καταρρίψουν κάποιο αεροσκάφος του συνασπισμού.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να μετακινήσει από το Κουβέιτ στο Ιράκ, αεροσκάφη αυτού του τύπου , αλλά αντ “αυτού στράφηκε στα βόρεια του Ιράκ , μετακινώντας ελικόπτερα διάσωσης Blackhawk.
Ωστόσο, ούτε και αυτή η λύση επιλύει τις διαφωνίες . Τα αραβικά κράτη του Κόλπου, απαιτούν να εξοπλιστούν οι φυλές των σουνιτών που ζουν στα νότια του Ιράκ, για να αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που μάχονται τον ισλαμικό στρατό .Αυτό πόμως είναι το προκάλυμμα διότι αλλού είναι η ουσία. Αρκετές από αυτές τις φυλές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν με τους τζιχαντιστές, μερικές από φόβο, άλλες από μίσος για την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η οποία κυριαρχείται από τους σιίτες.
Σε μια πρόσφατη διάσκεψη στο Λονδίνο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι μίλησε με περηφάνια για τις μεγάλες επιτυχίες των αεροπορικών επιδρομών στις θέσεις του «ισλαμικού κράτους», οι οποίες κατέστησαν δυνατό να εξουδετερωθούν όχι μόνο χιλιάδες τζιχαντιστές , αλλά και το ήμισυ της ηγεσίας της ισλαμικής οργάνωσης.
Στις πρωτεύουσες των αραβικών μοναρχιών, ανυπομονούν να ξεκινήσει η χερσαία επίθεση επίθεση στην Μοσούλη, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί τον Μάρτιο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την έκβαση της μάχης για την κατάληψη της Μοσούλης, το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι φοβούνται την ήττα στον πόλεμο προπαγάνδας. Ο ισλαμικός στρατός έχει ήδη αποδείξει ότι διαθέτει καλή προπαγάνδα και άτομα που την « στηρίζουν» .
Θεωρούν δηλαδή αυτές οι δύο χώρες ότι οι Τζιχαντιστές θα επωφεληθούν από το γεγονός ότι στην μάχη για την Μοσούλη, καθώς και σε όλες τις άλλες μάχες των τελευταίων μηνών, οι Αμερικανοί θα έχουν άμεση εμπλοκή με σιίτες πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι Τζιχαντιστές έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει ανεπιτυχώς να δελεάσουν τις νότιες φυλές από την πλευρά τους, εκμεταλλευόμενοι τη διατήρηση της αίσθησης του ιστορικού μίσους έναντι των σιιτών. Ως εκ τούτου, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ευθυμούν τώρα να τους προσφέρουν «το χέρι τους».
Εκτός από τα όπλα, η Σ.Αραβία και τα ΗΑΕ θέλουν να επηρεάσουν τους σουνίτες στα νότια του Ιράκ , και να τους προσδώσουν πολιτική δύναμη και εξουσία. Ζητούν δηλαδή να αυξηθεί η παρουσία των Σουνιτών στην ιρακινή κυβέρνηση. Οι αμερικανοί με λίγα λόγια δεν έχουν μπλέξει εκτός όλων των άλλων με τους Τζιχαντιστές, αλλά και με τα θρησκευτικά προβλήματα ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες. Ελπίζω να γνωρίζουν την ελληνική παροιμία με τις «κότες και τα πίτουρα ».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου