Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Στο ΔΝΤ η «μπάλα» μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 - Το «βλέμμα» στις διαπραγματεύσεις


Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 να είναι επιτυχής με την θετική ψήφο των μελών της κυβερνητικής πλειοψηφίας η αντιπολίτευση συνεχίζει να παραμένει αρραγής, αναμένοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ άλλωστε είχαν κάθε λόγο να επιβραβεύσουν την κυβέρνηση με ένα «ναι» στον προϋπολογισμό, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού για τη χορήγηση βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, κάτι που τους επιτρέπει να εμφανιστούν στις εκλογικές τους περιφέρειες χωρίς μεγάλο άγχος για διαμαρτυρίες από τους ψηφοφόρους τους.

Στις διαπραγματεύσεις πλέον με τους δανειστές στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου, με την κυβερνητική ηγεσία να θεωρεί ότι το «κλειδί» βρίσκεται στη στάση του ΔΝΤ. Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα προς το Ταμείο είναι ότι οφείλει και πρέπει να επιμείνει στη θέση του για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μην συνεχιστεί η λιτότητα, όπως και το ίδιο πιστεύει, σε αντίθεση με την γερμανική πλευρά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή «ο καβγάς για τον "κόφτη" και αν πρέπει πάρουμε άλλα μέτρα, αν θα τα νομοθετήσουμε ή αν θα υπάρξει ένας άλλος μηχανισμός, είναι λόγω της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών». Επιβεβαίωσε δε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για το 2019 φτάνουν σε μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ εάν παραμείνει ο στόχος του πλεονάσματος στο 3,5%.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Διαμήνυσε πως η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις «με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς» και τόνισε ότι «η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας και δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για «παράδοξη» στάση του ΔΝΤ, το οποίο ζητά μείωση χρέους αλλά και πρόσθετα μέτρα αν αυτή η μείωση δεν επιτευχθεί «σαν να είναι υπεύθυνη η Ελλάδα που οι δανειστές δεν μειώνουν το χρέος». Υπάρχει κατά τον αντιπρόεδρο και ένα ακόμα παράδοξο, όταν κάποιοι από τους δανειστές θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς όμως να αποδέχονται τους όρους του για την συμμετοχή του. Πάντως δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση βιάζεται για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, λέγοντας ότι «όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους» ώστε η χώρα να μπορέσει να βγει στις αγορές πριν λήξει το πρώτο εξάμηνο του 2017».

Μπρος πίσω για τις εκλογές

Ως προς τα εκλογικά σενάρια, ο πρωθυπουργός φρόντισε να τα «μαζέψει» κάπως κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει εντολή 4ετίας και θα την εξαντλήσει. Τα σενάρια είχαν φουντώσει από παρεμβάσεις υπουργών, όπως του Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, που παραδεχόταν ότι σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και άλλων τις τελευταίων ημέρες που περιέγραφαν με δραματικό τρόπο την τροπή που έχουν πάρει οι συζητήσεις με τους εταίρους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου