Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

«Ναυαγούν» οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις - Το «φάντασμα» του μεγάλου Κουρδιστάν «στοιχειώνει» την Άγκυρα

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Πλήρες ήταν το «ναυάγιο» των συνομιλιών του Αμερικανού ΥΠΕΞ Rex Tillerson με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu καθώς η Ουάσιγκτον τόνισε στην Άγκυρα ότι θα χρησιμοποιήσει τις κουρδικές δυνάμεις ενάντια στο ISIS παρά την ανησυχία της τελευταίας  λέογοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να κάνουμε δύσκολες επιλογές»

Πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες

«Μην έχουμε καμία παρεξήγηση» είπε ο Tillerson μετά από δύο ώρες που συνομίλησε κεκλεισμένων τωνθυρών και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν «δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο χωρών στην δέσμευσή μας να καταστρέψουμε το ISIS» 

«Ωστόσο πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε» είπε ο Tillerson added. “Υπάρχουν δύσκολες επιλογές ας είμαι ειλικρινής δεν είναι εύκολες αποφάσεις”

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προειδοποίησε τον Τίλερσον ότι η Ουάσιγκτον πρέπει «να βασιστεί σε σωστούς και νόμιμους παίκτες στον πόλεμο στην Συρία» και εννούσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να περιθωριοποιηθούν.

Οι περιβόητες People’s Protection Units και Syrian Democratic Forces, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ είναι και θεωρούνται από την Άγκυρα παρακλάδια του ΡΚΚ το οποίο πολεμάει για την απόσχιση  της ΝΑ Τουρκίας από την τουρκική επικράτεια

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε ότι θα δώσει στις ΗΠΑ τουρκικές «boots on the ground» για την τελική επίθεση εναντίον της  Raqqah εάν οι Κούρδοι μαχητές κρατηθούν μακριά.

Η βαριά χρήση των κουρδικών δυνάμεων κατά της Ράκα ήταν και στον σχεδιασμό και της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όμως έμεινε ανέκφραστος στα αιτήμτα του Τούρκου προέδρου δημιουργώντας έναν ακόμα μεγαλύτερο χάσμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ένα χάσμα που πρέπει να εκμεταλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η Άγκυρα έχει πληροφορηθεί εδώ και αρκετό καιρό ότι οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ έχουν έρθει σε συμφωνία με τις διάφορες κουρδικές ομάδες για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ενοποιημένου Κουρδιστάν στις βόρειες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ στο άμεσο μέλλον.

Στην συμφωνία αναφέρεται η ενεργός συμμετοχή κουρδικών δυνάμεων στην κατάληψη των πόλεων της Ράκκα και της Τάμπκα που τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών του ISIS και μετά την ανακατάληψή τους όπως και αυτή της Μοσούλης θα έχουν θέσει τέλος στην κυριαρχία του.

Η συμφωνία έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον, μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Κουρδών του YPG

Η συμφωνία θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή αμέσως μετά την ανακατάληψη της Τάμπκα όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές

Όπως αναφέρεται θα δημιουργηθούν τα νέα σύνορα με περιοχές του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας ενώ Κούρδοι θεωρούνται οι μόνοι σοβαροί αντίπαλοι των ισλαμιστών στην περιοχή.

Η δημιουργία του μεγάλου Κουρδιστάν αποτελεί έναν αμερικανικό σχεδιασμό πολλών δεκαετιών. Το κράτος που θα δημιουργηθεί τώρα θα είναι ένα «πρόπλασμα». Στο άμεσο μέλλον  θέλουν να προσαρτηθούν περιοχές και από την ΝΑ Τουρκία αλλά και από το Δ.Ιράν

Το Κουρδιστάν θα έχει κοσμικό χαρακτήρα καθ θεωρείται από τους Αμερικανούς πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενο η δε γεωπολιτική του αξία θα είναι βαρύτατη καθώς θα ελέγχει τις πηγές και τα νερά των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ και της Μοσούλης και θα αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο και «ασπίδα» προστασίας του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας Mihemed Muslim παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα «Greater Middle East Project» το οποίο θέλει να προχωρήσει η Ουάσιγκτον «κάτι που δεν θα το κάνει επειδή μας αγαπάει αλλά επειδή συμφωνεί με τα σχέδιά τους».

Πρόσθεσε επίσης ότι φέτος θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην ιρακινή κουρδική αυτόνομη περιοχή του Κιρκούκ!

Ο έτερος εκπρόσωπος των Κούρδων Ewwas Eli επιχείρησε να διαψεύσει τις διαρροές λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εμείς εγκαθιδρύσαμε το ομοσπονδιακό σύστημα στην βόρεια Συρία. Σε αυτό το σύστημα δεν αναφέρεται ούτε το όνομα Κουρδιστάν».

Οι ΗΠΑ δεν θα στενοχωρηθούν ιδιαίτερα πάντως εάν η Τουρκία χάσει μέρος της επικράτειάς της στο μέλλον καθώς είδαν ότι με μια πιο «ανεξάρτητη» πολιτική σκηνή απ΄ότι στο παρελθόν με τους κεμαλιστές η χώρα αυτή θα εξυπηρετεί τα δικά της και όχι τα αμερικανικά συμφέροντα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου