Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Κολομβία: Αφοπλίστηκαν οι αντάρτες της οργάνωσης FARC


Η οργάνωση δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της ως ένα πολιτικό κίνημα.

Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας ολοκλήρωσαν σήμερα τη διαδικασία του αφοπλισμού τους -Τέλος εποχής για μια σύρραξη που στοίχισε τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους

Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) ολοκλήρωσαν σήμερα τη διαδικασία του αφοπλισμού τους, παραδίδοντας σχεδόν όλο τον ατομικό τους οπλισμό στα Ηνωμένα Έθνη, εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος της ένοπλης δράσης της οργάνωσης στο πλαίσιο μιας σύρραξης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους.


Τα μέλη της οργάνωσης FARC παρέδωσαν το εναπομείναν 40% του οπλισμού τους στη Μεσέτας, μια ορεινή περιοχή της νοτιοανατολικής Κολομβίας. Οι περίπου 7.000 μαχητές της οργάνωσης λένε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ως ένα πολιτικό κίνημα.

Τα 7.132 όπλα που παραδόθηκαν θα αποθηκευτούν σε εμπορευματοκιβώτια μέχρι να λιώσουν και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός μνημείου για την ειρήνη. Τα εκρηκτικά και τα μεγαλύτερα όπλα των FARC απομακρύνονται από κρησφύγετα σε όλη τη χώρα και ελάχιστα όπλα θα παραμείνουν στα χέρια των ανταρτών για λόγους ασφαλείας στα 26 στρατόπεδα όπου βρίσκονται, ώσπου να κλείσουν, την 1η Αυγούστου.

«Σήμερα δεν τερματίζεται η ύπαρξη των FARC, (όμως) τελειώνει ο ένοπλος αγώνας μας», δήλωσε ο Ροδρίγο Λοντόνιο, ο επικεφαλής της οργάνωσης, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

«Αντίο όπλα, αντίο πόλεμε, καλωσήλθες ειρήνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οργάνωση, που είχε φθάσει να διαθέτει 17.000 αντάρτες τη δεκαετία του 1990, εξαπέλυε επιθέσεις ακόμη και κοντά στην πρωτεύουσα Μπογοτά. Σύμφωνα με τις αρχές αντλούσε χρήματα από λαθρέμπορους ναρκωτικών, κάνοντας απαγωγές και εκβιάζοντας.
Αλλά οι FARC, η εξέλιξη μιας εξέγερσης ακτημόνων που απαιτούσαν αγροτική μεταρρύθμιση τη δεκαετία του 1960, υπέστησαν βαριά πλήγματα κατά την ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του τότε προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε το 2002.

«Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα, η μέρα που τα όπλα έγιναν λέξεις (...) Μπορώ να πω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι το να ζήσω αυτή τη μέρα, το να καταφέρω να δω αυτή τη μέρα, άξιζε να γίνω πρόεδρος της Κολομβίας», ανέφερε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2016 για τις προσπάθειές του με στόχο να τερματιστεί η σύρραξη. «Η ειρήνη που κατακτήσαμε είναι αληθινή και μη αναστρέψιμη», πρόσθεσε.

Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί προστασίας, τα μέλη των ανησυχούν και έχουν λόγους. Χιλιάδες πρώην αντάρτες δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικούς τη δεκαετία του 1980, όταν είχαν ενταχθεί σε ένα πολιτικό κόμμα στο πλαίσιο μιας προηγούμενης ειρηνευτικής προσπάθειας.

Ο Σάντος, που εξελέγη το 2010, άρχισε μυστικές συνομιλίες με ηγετικά στελέχη των FARC, που τελικά οδήγησαν στην έναρξη διαπραγματεύσεων στην Κούβα και τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Επιδιώκει μια παρόμοια συμφωνία με την οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Η Νορβηγία, εκ των εγγυητριών χωρών της συμφωνίας ειρήνης, χαιρέτισε επίσης το κρίσιμο αυτό βήμα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μπέργκε Μπρέντε να κάνει λόγο για μια «ιστορική μέρα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου