Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Financial Times: «Η Τουρκία είναι η μεγάλη χαμένη στην Α.Μεσόγειο» - Ελλάς-Γαλλία σε κοινό μέτωπο κατά της Άγκυρας

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Η Τουρκία θα είναι η μεγάλη χαμένη στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τους Financial Times οι οποίοι για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 2 βδομάδων αναφέρονται στις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται και για τον ρόλο της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, κατόπιν της ανακαλύψεως του υπερ-κοιτάσματος "Ζορ" το 2015.

Ένα υπερ-κοίτασμα το οποίο δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες ότι θα έχει και συνέχεια εντός της ελληνικής ΑΟΖ κάτι που τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών το υποστηρίζουν

Ο ρόλος της Γαλλίας αναβαθμίζεται κάθετα και μια νέα ελληνογαλλική συμμαχία «σφυρηλατείται» καθώς το Παρίσι κατανοεί ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα αφού συμπίπτουν πλέον με τα γαλλιά.


Μεταξύ άλλων, το άρθρο αξιολογεί τις εξαγωγικές επιλογές Κύπρου και Ισραήλ, ενώ αναφέρει πως η μεγάλη χαμένη των ενεργειακών εξελίξεων είναι η Τουρκία και μάλιστα με όποιο σενάριο κι αν επικρατήσει, είτε δηλαδή εν τέλει προκριθεί ο φιλόδοξος, αλλά σύμφωνα με την Ε.Ε., εφικτός αγωγός EastMed, που θα "ενώνει" και διοχετεύει προς την "διψασμένη" Ευρώπη ισραηλινά, κυπριακά, ενδεχομένως αιγυπτιακά και ελληνικά κοιτάσματα Φυσικού Αερίου, είτε αν η Αίγυπτος καταστεί ο κύριος και αποκλειστικός εξαγωγέας.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι δεν υφίσταται άλλη βιώσιμη διαδρομή εξαγωγής για το φυσικό αέριο από το μεγάλο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ ή από το μικρότερο κοίτασμα Αφροδίτης εκτός Κύπρου, πλην της Αιγύπτου.

«Η ιδέα ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού στη Μεσόγειο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα, αγνοεί πάρα πολλές πραγματικότητες: τα οικονομικά, σε μια εποχή όπου οι τιμές του φυσικού αερίου είναι χαμηλές, την έλλειψη δικτύου μέσω της Ελλάδας στις κύριες αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και, το πιο σημαντικό από όλα, την πολυπλοκότητα των υποθαλάσσιων συνθηκών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, προσθέτοντάς πως όλα αυτά θέτουν την Αίγυπτο στο επίκεντρο της εμπορικής ανάπτυξης του φυσικού αερίου (και ίσως του πετρελαίου) στην ανατολική Μεσόγειο.

Εκτίμηση του αναλυτή είναι πως «ο χαμένος σε όλα αυτά είναι η Τουρκία», ενώ συνεχίζει πως «Η άβολη επίσκεψη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έθιξε τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αδυναμία προόδου στις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, απεικονίζει τη διεθνή αντίδραση στη συμπεριφορά και τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια».

«Η Τουρκία έχει καταστρέψει την ευκαιρία να προσφέρει μια διαδρομή εξαγωγής φυσικού αερίου από την Κύπρο προσπαθώντας να συνδέσει τη μεταφορά με μια διευθέτηση στο Κυπριακό. Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και τώρα φαίνεται αδύνατο να αναθέσει το Ισραήλ τη μεταφορά φυσικού αερίου στον έλεγχο μιας κυβέρνησης, η ηγεσία της οποίας, σύμφωνα το Al Jazeera, περιέγραψε το Ισραήλ ως ''κράτος τρομοκράτη''».

Στη Μέση Ανατολή, καταλήγει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα, τίποτα δεν είναι πάντα απλό και θα υπάρξουν πολλές μεταβολές πριν o νέος σχεδιασμός φυσικού αερίου τεθεί σε ισχύ. «Αλλά, εάν πρόκειται να αναπτυχθεί η ανατολική Μεσόγειος, ο ρόλος της Αιγύπτου ως νέου περιφερειακού εμπορικού κόμβου, φαίνεται απαραίτητος».

Για αυτό τον λόγο και επειδή η γαλλική ΤΟΤΑL θα έχει μεγάλη συμμετοχή στις εξελίξεις στην περιοχή κρίνεται ως απαραίτητη η προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών FREMM προς ενίσχυση του ΠΝ

Ανησυχεί η Άγκυρα για την αγορά φρεγατών  FREMM από το ΠΝ διότι ξέρουν ότι θα προορίζονται για την προστασία της Κύπρου. Οι φρεγάτες μαζί με το βλήμα SCALP-NAVAL θα είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος.

Το σχέδιο που θα θέσουν επί τάπητος οι Έλληνες αρμόδιοι για τις FREMM, σχετίζεται και με την αγορά των Scalp και Exocet όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι

Είναι γνωστό πως σε αυτή την αγορά των όπλων και στην ξαφνική προσέγγιση Ελλάδας και Γαλλίας, συνέβαλε η συμφωνία για την επένδυση του γαλλικού κολοσσού TOTAL στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου

Στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής και πολιτικής προσέγγισης, το επόμενο διάστημα αναμένεται Γάλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι να επισκεφτούν την Λευκωσία και ακολούθως και την Ελλάδα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου