Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ο μήνας Αύγουστος!


Αύγουστε, καλέ μου μήνα, νάσουν δυο φορές το χρόνο!..


Όλοι γνωρίζουν ότι ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του γρηγοριανού ημερολογίου. Έχει 31 μέρες και αντιστοιχεί στο μήνα Sextilis του πρώτου ρωμαϊκού ημερολογίου των δέκα μηνών (που άρχιζε το Μάρτιο), του οποίου, όπως δείχνει το όνομα, ήταν ο έκτος μήνας. Ο μήνας αυτός ονομάστηκε «Αύγουστος» από τη ρωμαϊκή Σύγκλητο το 27 π.Χ., προς τιμή του Οκταβιανού, όταν αυτός πήρε τον τίτλο του Αυγούστου (Σεβαστού). 
Στο μήνα Αύγουστο αντιστοιχεί ο μήνας Μεταγειτνεών του αθηναϊκού ημερολογίου, που επικρατούσε στην Ελλάδα μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης του ρωμαϊκού ιουλιανού ημερολογίου. 


Σε εικονογραφικές παραστάσεις του 4ου αιώνα ο Αύγουστος έχει τη μορφή ενός άντρα γυμνού ή ημίγυμνου, που υποφέρει από τη ζέστη και πίνει ακατάπαυστα νερό από μια λεκάνη. Στα πόδια του υπάρχουν καρποί και μεγάλη υδρία. Παρόμοια απόδοση του μήνα έχουμε και σε μεσαιωνικά ελληνικά μυθιστορήματα, πεζά και έμμετρα. Ο λαός έχει δώσει στο μήνα αυτό και άλλα ονόματα, όπως «Συκολόγο» και «Πεντεφά». 
Ο Αύγουστος θεωρείται ο πιο προσοδοφόρος μήνας του χρόνου, αλλά αναφέρεται από πολλούς και ως νοσηρός. Λέγεται και «Δριμάρης», γιατί οι πρώτες μέρες του, από την 1η ως την 6η του μήνα, ονομάζονται «δρίμες ή ημερομήνια», επειδή προμηνύουν τον καιρό που θα επικρατήσει στους δώδεκα επόμενους μήνες του χρόνου. Γενικά, οι μέρες αυτές θεωρούνται αποφράδες. Αποφράδα θεωρείται και η τελευταία ημέρα του Αυγούστου, που σε πολλά μέρη ονομάζεται «Κλειδοχρονιά», γιατί στα βυζαντινά χρόνια ο χρόνος τελείωνε στις 31 Αυγούστου και η νέα χρονιά άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου. Το μήνα αυτό οι καλλιεργητικές φροντίδες περιορίζονται στα οργώματα των αγρών, στους οποίους πρόκειται να σπαρθούν πρώιμοι καρποί.
Καλό Αύγουστο να έχουμε!...


[Στην εικόνα μας: Το Καλαντάρι του Αυγούστου από τοTrès Riches Heures du Duc de Berry]


www.sakketosaggelos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου