Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.Οι κάτοικοι της περιοχής φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ο Κρόκος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι. Τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου που έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Κρόκος ήταν ένας νεαρός, που εξαιτίας ενός άτυχου έρωτα για τη Νύμφη Σμίλακα μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Ταυτόχρονα η Σμίλαξ έγινε το ομώνυμο αναρριχητικό φυτό (Σμίλαξ Ασπίρα-Ουρβιά).
ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ο κρόκος αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού και η καθημερινή του χρήση βοηθάει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι ο κρόκος διαθέτει χωνευτικές, διουρητικές, μαλακτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, τα ροφήματά του έχουν ευεργετική δράση στα εσωτερικά όργανα, ενώ ανακατεμένος με γλυκό κρασί προστατεύει από τη μέθη. Σήμερα, πολλές από τις παραδοσιακά αποδεκτές ιδιότητες του κρόκου, όπως η αντισηπτική της στοματικής κοιλότητας, η αντισπασμωδική και η χωνευτική επικυρώθηκαν πειραματικά, προέκυψαν όμως και νέοι τομείς θεραπευτικής εφαρμογής του. Έχει επιβεβαιωθεί ότι τα στίγματα του κρόκου διαθέτουν
ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές δυνάμεις,
αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο,
βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη,
προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικές νόσους,
βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης,
έχουν αντιχοληστερινική δράση,
αλλά και ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι.
Επίσης, ο κρόκος ενδείκνυται ως αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου