Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

SIPRI: 19 δισ. δολάρια ξόδεψε η Τουρκία για την άμυνα…


Η Τουρκία βρίσκεται πλέον στη 14η θέση, παγκοσμίως, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με το σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης (SIPRI). Η Τουρκία εντός του 2013, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, δαπάνησε 19,1 δισ. δολάρια για την άμυνα. Από το 2004 έως το 2013 οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας έχουν αυξηθεί κατά 13%.

Με τον τρόπο αυτό οι ίδιοι οι Τούρκοι δίνουν την απάντηση σε ορισμένους, που φιλοδοξούν να πείσουν τον λύκο να μη δαγκώνει τόσο άγρια, την ώρα που επιθυμούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ανυπεράσπιστη… Κοκκινοσκουφίτσα.

Η παγκόσμια δαπάνη για την άμυνα έφτασε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντός του 2013 το 1,75 τρισ. δολάρια, παρουσιάζοντας κάμψη κατά 1,9%, σε σχέση με το 2012, λόγω κυρίως της πτώσης των αμυντικών δαπανών των δοκιμαζόμενων από την οικονομική Δυτικών χωρών, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων. Αν εξαιρεθούν οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες, τότε γίνεται λόγος για αύξηση των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών κατά 1,8%.

Μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, που είναι οι χώρες με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες κατά σειρά, ακολουθεί η Σαουδική Αραβία, η οποία δαπάνησε 67 δισ. δολάρια, για την άμυνα και ξεπέρασε παραδοσιακές δυνάμεις όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Η επένδυση της σαουδαραβικής ηγεσίας στην άμυνα δεν σχετίζεται μόνο με τη δυνητική απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράν, αλλά και με τον φόβο ότι πιθανόν η «Αραβική Άνοιξη» μπορεί να βοηθηθεί να φτάσει και στην Αραβική χερσόνησο.

Το ίδιο συμβαίνει και με το Μπαχρέιν, το οποίο αύξησε κατά 23% τις αμυντικές του δαπάνες. Αντίθετα, το Ιράκ, το οποίο αύξησε τις αμυντικές του δαπάνες κατά 27%, αντιμετωπίζει όχι απλώς προβλήματα ασφαλείας, αλλά και επιβίωσής του ως κρατική οντότητα. Στοιχεία δεν υπάρχουν πάντως για χώρες όπως το Ιράν, η Συρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παρόμοια αύξηση σημειώνεται και στην Αφρική, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των χωρών της οποίας έφτασαν τα 44,9 δισ. δολάρια. Η αφρικανική χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες είναι η Αλγερία, ακολουθούμενη από την Αγκόλα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου