Συνεχίζεται η μάχη κατά των ινδικών, αμφίβολης ποιότητας, γενόσημων
Αποφασισμένες εμφανίζονται οι αμερικανικές αρχές να τελειώνουν με τα αμφίβολης ποιότητας φθηνά ινδικά γενόσημα, επιβάλλοντας δικαστικές και διοικητικές κυρώσεις.
Το «χορό» των ανακλήσεων επικίνδυνων παρτίδων φαρμάκων συνεχίζει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με την ινδική φαρμακοβιομηχανία παραγωγής γενόσημων χαμηλού κόστους, Sun Pharmaceutical Industries Ltd, να μπαίνει στο μικροσκόπιο.
Όπως ανακοίνωσε ο FDA, ανακαλούνται 41.127 συσκευασίες αντικαταθλιπτικού γενόσημου της Sun Pharma, το οποίο «κόπηκε» στα τεστ αποδέσμευσης της δραστικής ουσίας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να μπει σε κίνδυνο η υγεία ασθενών από την έκθεση στο φάρμακο, ακόμα και αν οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες χαρακτηρίστηκαν «προσωρινές» ή «ιατρικά αναστρέψιμες».
Η υγεία ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη έχει μπει σε κίνδυνο και στο παρελθόν στις ΗΠΑ, λόγω ακατάλληλων φθηνών γενόσημων. Πρόσφατα, η ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία TEVA αναγκάστηκε να αποσύρει από την αμερικανική αγορά περισσότερες από 1 εκατ. συσκευασίες αντικαταθλιπτικού. Παλαιότερα, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία άλλου αντικαταθλιπτικού της, επειδή μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας στους ασθενείς.
Το συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό της Sun Pharma, με δραστική ουσία τη βενλαφαξίνη υδροχλωρική, κατασκευάζεται σε παραγωγική μονάδα στην Ινδία, στο κρατίδιο Γκουζαράτ. Τόσο ο FDA όσο και ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων, έχουν «σφραγίσει» σε αρκετές περιπτώσεις εργοστάσια παραγωγής γενόσημων στην Ινδία, λόγω μη τήρησης των ορθών βιομηχανικών πρακτικών, έλλειψης μέτρων ασφαλείας και εντοπισμού ακατάλληλων ουσιών, που χρησιμοποιούνται ως έκδοχα.
Σύμφωνα με το Reuters, η ίδια ινδική φαρμακοβιομηχανία τον Απρίλιο απέσυρε 200 φιάλες αντικαρκινικού φαρμάκου γεμσιταβίνης που χρησιμοποιείται σε χημειοθεραπείες, καθώς δεν είχαν διασφάλιση αποστείρωσης. Επιπλέον, τον Ιανουάριο, πάλι η Sun Pharma απέσυρε 2.528 συσκευασίες γενόσημου φαρμάκου κατά του διαβήτη.
Παράλληλα, η Ranbaxy, επίσης ινδική φαρμακοβιομηχανία παραγωγής γενόσημων, καλείται να καταβάλει στην πολιτεία του Όρεγκον αποζημίωση ύψους 2,3 εκατ. δολαρίων, ως συνέπεια της παραδοχής της ενοχής της για αδικήματα σχετικά με τη διάθεση ακατάλληλων φαρμάκων.
Η Ranbaxy πριν από περίπου ένα χρόνο καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη σε πρόστιμο-μαμούθ 500 εκατ. δολαρίων, δηλώνοντας ένοχη για σειρά αδικημάτων, όπως συστηματική πλαστογράφηση στοιχείων και διάθεση νοθευμένων φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 απέσυρε εκατομμύρια συσκευασίες γενόσημου για τη χοληστερίνη, μετά τον εντοπισμό θραυσμάτων γυαλιού σε χάπια.
Παρά την καταδίκη της Ranbaxy σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το Όρεγκον προσέφυγε εναντίον της, κατηγορώντας την για παραβιάσεις των νόμων της πολιτείας περί προστασίας των καταναλωτών. Μεταξύ των επικίνδυνων γενόσημων, ήταν αντιβιοτικά και φάρμακα κατά της ακμής, που προορίζονταν για εφήβους και παιδιά.
Εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρουσμάτων ακατάλληλων ινδικών γενόσημων που κυκλοφορούσαν στην αμερικανική αγορά, ο FDA ξεκίνησε τα τέλη του προηγούμενου έτους γιγάντια επιχείρηση ελέγχου γενόσημων που παράγονται σε τρίτες χώρες. Κίνηση που θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι εγχώριοι ιθύνοντες, όταν νομοθετούν κοντόφθαλμα με αφορμή την περιστολή των δαπανών για την υγεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη, πριμοδοτώντας έτσι τέτοιου είδους πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, σε βάρος των ελληνικών και σε τελευταία ανάλυση της υγείας του ελληνικού λαού.
Πηγή
δεν τους πειραζη τα περνουν αλλα κοροιδα
ΑπάντησηΔιαγραφή