Η Σερβία είναι μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να την αναγκάσει να παρασυρθεί στη στρατιωτική συμμαχία. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που έγινε σήμερα για την πρόθεση των χωρών της περιοχή να ενταχθούν στις ευρω-ατλαντικές δομές.
Στη συνάντηση ακούστηκε, επίσης, ότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και του τομέα ασφάλειας των Δυτικών Βαλκανίων με αυτές των χωρών του ΝΑΤΟ, προχωρά πέρα από την επίσημη πολιτική.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας, Μόμιρ Στογιάνοβιτς, δήλωσε ότι η Σερβία δεν εκδήλωσε ποτέ επίσημα το ενδιαφέρον της για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αν και είναι μέλος της Σύμπραξης για την Ειρήνη από το 2006, και ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων τουλάχιστον ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην οργάνωση αυτή.
Το θέμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ήταν «Ο αντίκτυπος της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης στην περιφερειακή ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, υπέρ και κατά». Τονίστηκε ότι οι χώρες της περιοχής θεωρούν ως στρατηγικό στόχο την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που θα τις φέρει πιο κοντά στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση.
Ο Στογιάνοβιτς, δήλωσε ότι η Σερβία είναι μέλος της «Σύμπραξης για την Ειρήνη», αλλά έχει προτιμήσει να δηλώσει στρατιωτική ουδετερότητα.
«Οι παρεμβάσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 1999, εξακολουθούν να είναι ζωντανές και οδυνηρές στη μνήμη των Σέρβων, στους οποίους έχει ενισχυθεί το αίσθημα της αδικίας, διότι πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της επαρχίας της, το Κοσσυφοπέδιο. Ως εκ τούτου, η Σερβία είναι μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που ενδιαφέρονται λιγότερο για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στογιάνοβιτς, σύμφωνα με το Tanjug.
http://www.echedoros-a.gr/
Πηγή