Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Deutsche Welle: "Πέντε λόγοι κατά του Grexit"


Το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, έχει φέρει το ενδεχόμενο της εξόδου από την ευρωζώνη πιο κοντά από ποτέ, εκτιμά σχόλιο της Deutsche Welle. Παρ' όλα αυτά όμως, ο σχολιαστής Μαξ Χόφμαν επισημαίνει ότι υπάρχουν πέντε σημαντικοί λόγοι που μιλούν κατά της επαλήθευσης του δυσμενούς αυτού σεναρίου.  

Πρώτον, δεν είναι τόσο απλή η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ με τη μορφή ατυχήματος, το λεγόμενο «Graccident». Όπως υπογραμμίζεται, «τους προηγούμενους μήνες ειπώθηκε επανειλημμένα ότι αν η Ελλάδα δεν καταβάλει μία δόση στο ΔΝΤ, τότε θα χρεοκοπήσει επίσημα, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα τεθεί σε λειτουργία ένας αναπόφευκτος αυτοματισμός».

Ο αρθρογράφος αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον κάποιες μέρες και υπογραμμίζει ότι «ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα είχε πολιτικά περιθώρια χειρισμών εφόσον η Ελλάδα υποσχόταν να προβεί σε βελτιώσεις».  

Ο δεύτερος λόγος κατά ενός Grexit είναι ότι δεν θα ήταν απαραίτητα η «φθηνότερη» λύση. Όπως τονίζεται, «σε κάθε περίπτωση η ΕΕ θα έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάποιον τρόπο, διότι ένα Grexit θα οδηγούσε σε πλήρη οικονομική κατάρρευση της χώρας».  

Ο τρίτος λόγος είναι γεωπολιτικής φύσεως. Δεδομένου ότι, όπως λέγεται, η χώρα είναι μέρος της «ασταθούς περιοχής των Βαλκανίων, παραδοσιακός φίλος της Ρωσίας, ανοικτή πύλη για πρόσφυγες από τη Μεσόγειο», ο αρθρογράφος διερωτάται αν «τα κράτη-μέλη επιθυμούν πραγματικά να οδηγήσουν μία τέτοια χώρα σε πλήρη απομόνωση με απρόβλεπτες γεωπολιτικές επιπτώσεις».  

Το τέταρτο επιχείρημα είναι ότι «ο Τσίπρας έχει επιτέλους αντιληφθεί» την κατάσταση. «Σημείο καμπής» χαρακτηρίζει ο σχολιαστής το πρόσφατο Eurogrroup στη Ρίγα, όπου κυριάρχησε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και ώθησε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ανασυγκρότηση της διαπραγματευτικής του ομάδας.  

Πέμπτος και τελευταίος λόγος κατά του Grexit είναι η εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ως εκ τούτου «θα κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ιδέα των περασμένων δεκαετιών.

Οι ισχυροί της ΕΕ θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν με όλα τα μέσα», υπογραμμίζει ο σχολιαστής. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιτρομοκρατική συνεργασία Βοσνίας – Σερβίας - Τί συμφώνησαν οι πρόεδροι των δυο χωρών


Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, με τον οποίο εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας για να αποτραπούν τρομοκρατικές ενέργειες όπως η προχθεσινή στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ζβόρνικ.

Ο κ. Νίκολιτς υποσχέθηκε ότι «η Σερβία θα βοηθήσει, στο πλαίσιο του συντάγματος, τη Σερβική Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές απειλές». «Η Σερβική Δημοκρατία, υπό το ισχύον καθεστώς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δεν είναι επαρκώς προστατευμένη από τις αυξανόμενες απειλές εξτρεμιστών και τρομοκρατών και είναι καθήκον της Σερβίας να τη βοηθήσει» επισήμανε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μίλοραντ Ντόντικ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλβ Νίκολιτς. Συμπλήρωσε δε ότι «η Σερβία δεν θέλει να απειλήσει την λειτουργία και την συνοχή της Βοσνίας ωστόσο δεν μπορεί να επιτρέψει οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο την οντότητα της Σερβικής Δημοκρατίας στη σύνθεση του κράτους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης». Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία των υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών για την πρόληψη και αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε την εφαρμογή νέας στρατηγικής για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων που δεν θα βασίζεται μόνο στην Κεντρική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (SIPA) της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που σήμερα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για θέματα τρομοκρατίας, αλλά και στις υπηρεσίες των Σέρβων της Βοσνίας. Ο πολιτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων ανέφερε, επίσης, στη συνέντευξη Τύπου, ότι πέρα από τα λειτουργικά προβλήματα των υπηρεσιών ασφαλείας, η αύξηση του εξτρεμισμού οφείλεται και στην έλλειψη βούλησης, από την πλευρά Βόσνιων πολιτικών, να αντιπαραταχθούν στον ισλαμικό φανατισμό.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Μέρκελ για την δήλωση του Α.Τσίπρα για δημοψήφισμα: "Είναι δημοκρατικό δικαίωμα της χώρας"


Την πρόθεση της κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα.

«Κάθε κυβέρνηση έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να διενεργεί δημοψηφίσματα ή όχι. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας 'οδικός χάρτης' για τις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό είναι που μετράει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα ώστε αυτές οι συνομιλίες να καταλήξουν σε αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας, ωστόσο, πως δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι περαιτέρω γιατί έχει συμφωνηθεί εχεμύθεια.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Βόλος: Αυτοκτόνησε 67χρονη τυλίγοντας το κεφάλι της σε πλαστική σακούλα!


Τέλος έβαλε στη ζωή της μία 67χρονη γυναίκα την Τετάρτη στη Νέα Δημητριάδα Βόλου.

Η 67χρονη γυναίκα εβαλε το κεφάλι της μέσα σε μια πλαστική σακούλα και την έδεσε γύρω από τον λαιμό της.

Όταν ο γιος της 67χρονης επέστρεψε στο σπίτι, βρήκε τη μητέρα του στο κρεβάτι της σε ύπτια θέση με τη σακούλα στο κεφάλι της.

Όπως έγινε γνωστό, η άτυχη γυναίκα είχε κατάθλιψη και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή.

Διατάχθηκε νεκροψία - νεκροτομή από την Αστυνομία.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

"Κεραυνοί" Μπαλτάκου κατά Σαμαρά - "Να παραιτηθεί τώρα και να γίνουν εσωκομματικές εκλογές"


«Κεραυνούς» κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησής του Τάκης Μπαλτάκος και συντασσόμενος με πολλά στελέχη του κόμματος ζήτησε να υπάρξουν άμεσα εσωκομματικές διεργασίες για την αλλαγή ηγεσίας προκειμένου να διασωθεί η Ν.Δ.

«Θα ήταν σοφό να προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές ο κ. Σαμαράς» είπε χαρακτηριστικά ο Τάκης Μπαλτάκος και πρόσθεσε για τον πρόεδρο της ΝΔ ότι, «όταν έχει εκλεγεί το 2009, πριν τα μνημόνια και έχουν μεσολαβήσει κοσμοϊστορικές αλλαγές, θα πρέπει να αναβαθμιστεί μέσω μίας διαδικασίας εσωκομματικής».  

«Πρέπει να γίνουν εκλογές και θα γίνουν κάποια στιγμή», τόνισε ο πρώην γενικός γραμματέας στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Χωρίς Αναισθητικό» και κάλεσε τον Α. Σαμαρά να το πράξει το συντομότερο, γιατί, όπως είπε, αν γίνουν εκλογές και τις χάσει η ΝΔ τότε ο ίδιος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί γιατί δεν θα γίνει το «θαύμα» που έγινε στις 25 Ιανουαρίου, όπου η ΝΔ στάθηκε στο 28%. «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο», υποστήριξε.

Ο κ. Μπαλτάκος σημείωσε πως η Ν.Δ. πρέπει να γίνει και πάλι πολυσυλλεκτική και δεν είναι δυνατόν οι μνημονικές δυνάμεις, οι οποίες οδήγησαν σε ήττα το κόμμα στις εκλογές, να επιμένουν να παραμείνουν στην ηγεσία.

Αυτό βέβαια δεν το υποστηρίζει μόνο ο κ. Μπαλτάκος που είναι στη ΝΔ από το 1977, αλλά πολλά στελέχη του κόμματος. Η εμμονή του Αντώνη Σαμαρά στην υποστήριξη του μνημονίου και οι απόψεις που εκφράζει λες και είναι εκπρόσωπος των δανειστών παρά αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκφράζει ή εξέφραζε ένα μεγάλο μέρος της πατριωτικής δεξιάς, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη αλλά και το «Καραμανλικό» μπλοκ, που εκφράζεται τόσο μέσω του Ευάγγελου Αντώναρου όσο και του Ευριπίδη Στυλιανίδη, καλούν τον κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε Συνέδριο και να ανοίξει τη διαδικασία της εκλογής νέας ηγεσίας για να μην έχει η ΝΔ την κατάληξη του ΠΑΣΟΚ.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στον κανάλι του Μπόμπολα, το Mega, την ημέρα που ένα μέλος της οικογένειας συλλαμβάνονταν για φοροδιαφυγή προκάλεσε οργή στα στελέχη της ΝΔ που τον είδαν για ακόμη μία φορά να υπερασπίζεται την πολιτική του και να συστήνει στον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, όταν ο ίδιος παραδέχθηκε πως τον υπονόμευαν και κάθε φορά που προσπαθούσε να κλείσει τη συμφωνία, αυτοί του ανέβαζαν όλο και πιο ψηλά τον πήχη.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπαλτάκος υποστήριξε πως είναι σοφή η επιλογή να είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας και ταυτόχρονα ο Λαφαζάνης να είναι αποδεκτός από την επίσημη ηγετική ομάδα, μολονότι οι απόψεις τους δεν είναι όμοιες. «Είναι ένα δίπολο εξουσίας. Αν η ΝΔ δεν αποκτήσει κάτι αντίστοιχο τότε δεν μπορεί να πιάσει σε ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε και κάλεσε τη ΝΔ να στηρίξει την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται απέναντι στους Γερμανούς όπως πρέπει να κάνει όλο το πολιτικό φάσμα. Όταν η χώρα σου μάχεται με έναν λαό που δεν έχει μάθει να υποχωρεί, να ηττάται θα πρέπει να στηρίξεις τη χώρα σου αποφασιστικά όχι με ψίθυρους αλλά με κραυγές», είπε ο κ. Μπαλτάκος.

Έκρινε δε ατυχέστατη την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά να χτυπά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε έναν τομέα, σε έναν κρίκο που είναι πολύ ισχυρός, όπως αυτός της διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς. «Πρέπει να αντιπολιτευτείς αλλού» δήλωσε και εξέφρασε τη λύπη του για τις εξελίξεις σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο Τάκης Μπαλτάκος με την εμπειρία που έχει μπορεί να κρίνει πως ο κ. Βαρουφάκης παίζει εξαιρετικά το ρόλο του και επιτελεί με επιτυχία την αποστολή του, που σαφώς δεν είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει με αυτούς που θέλουν να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα, κάτι που δεν μπορεί να δει ο Α. Σαμαράς γιατί απλά προσπαθεί να υπερασπιστεί την πολιτική που εφάρμοσε και αυτή δεν είναι άλλη από του «yes men» στα όσα έλεγαν οι δανειστές.

Αν λοιπόν ο Σαμαράς δεν αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ ανοίγοντας μόνος του τις διαδικασίες αλλαγής προέδρου, τότε το κόμμα είναι καταδικασμένο να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ. Ιδίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει μία καλή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Τσίπρας: "Κάποιοι μας κουνάνε το δάκτυλο χαρακτηρίζοντας μας μπαταχτσήδες αλλά για τις αποζημιώσεις δεν μιλάνε"


Στη σημασία του ότι τέθηκε εντός γερμανικού εδάφους το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό «Star», τονίζοντας πως δεν μπορούν να μας κατηγορούν για μπαταχτσήδες όσοι αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κυρία Μέρκελ και στη συζήτηση που είχαν για τις γερμανικές αποζημιώσεις «δεν μπορώ να πω ότι χάρηκε κιόλας η κ. Μέρκελ για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Αυτό όμως που με τρελαίνει είναι η ιδέα πως κάποιοι μας κουνάνε το δάκτυλο, χαρακτηρίζοντας μας μπαταχτσήδες την ίδια στιγμή που για το ανεξόφλητο χρέος που αφορά στις αποζημιώσεις δεν κάνουν κανένα λόγο. Το γεγονός ότι έθεσα το θέμα και δει μέσα στο Βερολίνο, έχει μεγάλη αξία κατά τη γνώμη μου. Δεν θα το αφήσουμε το θέμα γιατί όσο το ανακινούμε τόσο μεγαλύτερα ερείσματα βρίσκουμε και επί γερμανικού εδάφους. Κίτρινες φυλλάδες μας κατηγορούν και θα συνεχίσουν.  Αλλά θέλουμε το θέμα των αποζημιώσεων να το χειριστούμε όχι ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά ώστε να έχει αποτέλεσμα. Πρέπει να πούμε πως η διαφθορά, όπως και το Tango, θέλει δύο».

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Πούτιν: "H ρωσική οικονομία αντιμετώπισε με ευκολία την κρίση, δεν κατάφεραν τίποτα οι Δυτικοί"


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ορισμένους από τους υποτιθέμενους «εταίρους» της χώρας του ότι επιδιώκουν η ρωσική οικονομία να καταρρεύσει αποκόπτοντας τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, σε μια συγκυρία μάλιστα κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε μεγάλη πτώση.

Μιλώντας χθες στην Αγία Πετρούπολη ο Πούτιν σημείωσε ότι οι παράγοντες αυτή αποδείχθηκε πως έσφαλαν και η ρωσική οικονομία αντιμετώπισε με ευκολία την κρίση, την οποία βάθυναν οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την πολιτική της στην Ουκρανία.

«Μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα 50, οι εισροές κεφαλαίων στην οικονομία μειώθηκαν κατά 160 δισεκατομμύρια επί ενός συνόλου 500» που θα ήταν τα έσοδα της Ρωσίας, σημείωσε ο Πούτιν.

«Είναι ένα μεγάλο ποσό. Και την ίδια στιγμή οι περίπου εταίροι μας περιόρισαν την πρόσβαση των τραπεζών μας στην αναχρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές αγορές» κεφαλαίων, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Προφανώς κάποιοι υπολόγιζαν ότι θα σημειωνόταν μια κατάρρευση κάποιου είδους», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος σε Ρώσους κοινοβουλευτικούς. “Ουδεμία κατάρρευση υπήρξε. Η Ρωσική οικονομία ξεπερνά με ευκολία αυτά τα τεχνητά εμπόδια... Οι μεγαλύτερες πληρωμές (σ.σ. τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο ρωσικό χρέος) έχουν γίνει. Εάν κάποιος υπολόγιζε ότι θα προκαλέσει κάποιου είδους κατάρρευση, δεν κατάφερε τίποτα”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν και στελέχη της κυβέρνησής του εμφανίζονται να αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαιρετίζοντας ιδίως την ανάκαμψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου στις αγορές. Αφού υπέστη ραγδαία πτώση κατά 40% το 2014 λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων, φέτος έχει ανακτήσει ένα 15%.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπολόγισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα διαφυγόντα έσοδα της χώρας λόγω των δυτικών κυρώσεων ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ, αλλά πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτή τη «νέα οικονομική πραγματικότητα».

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

OAEE: Στα 13,5 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των 100 δόσεωνε


Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος της Βουλής, ο νέος διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Αναστάσιος Πετρόπουλος, για την ανταπόκριση που είχε από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος, μέσα σε μόλις 15 μέρες εφαρμογής της ρύθμισης υποβλήθηκαν 56.550 αιτήσεις, εισπράχθηκαν από αυτές άμεσα 13.167.000 ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να εισπραχθούν 870 εκατ. ευρώ.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο Ευρώπης: Η Ελλάδα έχει μερικές ημέρες


Οι εταίροι ετοιμάζονται να «σφίξουν τη θηλιά» στην ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχων στο Reuters.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει λίγες ημέρες στη διάθεσή της, ενώ, πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Ανώτατος αξιωματούχος σχολίαζε ότι «τα οικονομικά της κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμα χωρίς τρίτο πακέτο και χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση».

Η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο έως το Μάιο προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν τη συμφωνία, σημειώνει το Reuters.

«Δεν μιλάμε πλέον για εβδομάδες, αλλά για ημέρες», υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αν οι αντιπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στις μεταρρυθμίσεις, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συμφωνία κατά τη σύνοδό τους στις 11 Μαΐου ή στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου λίγες ημέρες αργότερα, αν αυτό είναι απαραίτητο.

«Στην καλύτερη περίπτωση, στις 11 Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή δήλωση και μετά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Μαΐου ή πολύ νωρίς τον Ιούνιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

To Eurogroup θέλει η κυβέρνηση να πληρώσει πολιτικό κόστος

Μάλιστα, το Reuters, φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχου που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων ο οποίος επισημαίνει ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα πρέπει η κυβέρνηση να «ανοίξει» τουλάχιστον ένα από τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά ή τα φορολογικά.

«Πρέπει να δούμε μια πολύ σημαντική πολιτική κίνηση από την ελληνική πλευρά για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο πλαίσιο της διαδικασίας» δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να πληρώσουν πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνετα».

Σημειωτέον ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως μια τμηματική εκταμίευση των «παγωμένων» κεφαλαίων δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι η Αθήνα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, ελπίζει σε μια κατ΄αρχήν συμφωνία η οποία θα ωθήσει την ΕΚΤ να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις προς τις ελληνικές τράπεζες».

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Βαρουφάκης: Ήταν παιδιά θυμωμένα. Δεν είναι σωστό να βγάζουμε μίσος απέναντί τους


«Ήταν παιδιά 18 - 28 ετών. Είναι παιδιά θυμωμένα, νιώθουν την περιοχή δική τους, δεν θέλουν εκεί πολιτικούς. Δεν υπάρχει όμως άβατο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφορικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε (28/04/2015) σε εστιατόριο στα Εξάρχεια.
«Εγώ, πάντως, θα ξαναπάω. Εγώ έρχομαι στα Εξάρχεια 30 χρόνια και θα συνεχίσω να πηγαίνω, είμαι Εξαρχιώτης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στη συζήτηση, οι περισσότεροι από την ομάδα των αντιεξουσιαστών, έβγαλαν τις κουκούλες, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «δεν είναι σωστό να βγάζουμε μίσος απέναντί τους, χρειάζεται κατανόηση σε αυτές τις περιπτώσεις, όχι να απαντάς βίαια στη βίαιη συμπεριφορά».
Όπως είπε ο υπουργός, έφυγε χωρίς τη συνοδεία ασφάλειας από την περιοχή, ενώ χαρακτήρισε «συγκινητική» τη στάση της συζύγου του, Δανάης Στράτου, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προχωρήσει στον καθορισμό ΑΟΖ


Στον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) προτίθεται να προχωρήσει η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει εκεί όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση με τρίτες χώρες.
Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς διάσκεψης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στην Λευκωσία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι συμφώνησαν να προχωρήσει η οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, όπου αυτό δεν απαιτεί την συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Σημείωσε πάντως ότι από την διαδικασία αυτή δεν θα υπάρξει όφελος μόνο για τις τρεις χώρες, αλλά θα είναι πρόκληση και για τις άλλες χώρες της περιοχής για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, επί τη βάση πάντα των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της περιφερειακής ασφάλειας για την αντιμετώπιση των στοιχείων του ακραίου ισλαμισμού που αποτελούν ασύμμετρη απειλή για τον πολιτισμό μας.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπογραμμίζοντας ότι "η οικονομική, εμπορική και η ενεργειακή συνεργασία συμβάλλουν αποτελεσματικά και αποτελούν προυπόθεση για την εμπέδωση της ευημερίας αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή".
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο και χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα την εκλογή Ακιντζί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την οποία θα παρακολουθήσουμε με προσοχή.
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.
Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή "επαναλάβαμε την θέση αρχής για την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με την δημιουργία ένος βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ", ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι "συζητήσαμε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά και για το σύνολο των ευρωπαικών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με επιτυχία και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα άλλα κράτη της περιοχής".
Ο πρόεδρος της Αιγύπου, Αλ Σίσι ανέφερε ότι "η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών, μέσα σε μόλις έξι μήνες, αντανακλά τη βούληση για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών. Επιδιώκουμε την συνεργασία για την διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς μας με ανοχή, ειρήνη σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη".
Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι "είναι σταθερή η θέση μας που βασίζεται στην ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητές του με κυριαρχία και ανεξαρτησία".
Ο κ. Σίσι μίλησε και για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας: "Σήμερα συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την λήψη μέτρων για την διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα".
Μίλησε δε και για την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού, με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μεγαλοοφειλέτες πλήρωσαν 2 δισ. ευρώ σε 10 μέρες !


Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν οι έχοντες, οι οποίοι ως τώρα δεν είχαν προσέλθει σε …γκισέ για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη.
Απόλυτα επιτυχής κρίνεται η ρύθμιση –εξπρες για τους μεγαλοοφειλέτες, η οποία προέβλεπε διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για όσους προχωρούσαν σε ρύθμιση χρεών, καθώς στα ταμεία του κράτους μπήκαν 2 δισ. ευρώ και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ρύθμιση- παράθυρο ήταν διαφορετική από εκείνη των 100 δόσεων και ενεργοποιήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Μάλιστα, την ανάγκη να πληρώσουν και οι μεγάλοι επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Όπως αποκάλυψε, από τα συνολικά 77 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 60 δισ. είναι χρέη 6.500 μεγαλοοφειλετών. Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι από τους 240.000 οφειλέτες που έκαναν χρήση, οι 72 εμφανίζουν χρέη από ένα εκατομμύριο ευρώ!
Όπως διευκρίνισε η κα Βαλαβάνη, « η λίστα με τους 72 μεγαλοοφειλέτες περιλαμβάνει ναυτιλιακές εταιρείες του Αιγαίου και θυγατρικές συστημικών τραπεζών»

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστρία: «Γι΄αυτό δεν θέλει το Grexit η Μέρκελ»


«Λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τη διένεξη με τη Ρωσία, η Γερμανίδα καγκελάριος, για παράδειγμα, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να χάσει την Αθήνα ως εταίρο», τονίζει σε εκτενή ανάλυσή της η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», αναφερόμενη στην «προσπάθεια της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να μεταθέσει τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων, αντί των υπουργών Οικονομικών».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί σε μεγαλύτερη ανταπόκριση απέναντί της, καθώς οι πρωθυπουργοί πρέπει να συνυπολογίζουν τις γεωπολιτικές πτυχές σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι υπουργοί Οικονομικών.
Η ανάλυση με τίτλο «Ο στρατηγικός προβοκάτορας της Ελλάδας», παραπέμπει αρχικά στις διάφορες κριτικές που διατυπώνονται για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν αυτές ισχύουν ή όχι, από τη στιγμή που σχεδόν πάντα γίνονται είτε χωρίς καμία απόδειξη, είτε «off the record». Παρόλα αυτά όμως αναπαράγονται στα ΜΜΕ.
Όπως παρατηρεί στη συνέχεια, ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η αντιπαράθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν αφορά μόνον το εάν η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα είναι σωστή ή λανθασμένη, αλλά αφορά και το ρόλο των υπουργών Οικονομικών, τον οποίο η Αθήνα θέτει ανοικτά υπό αμφισβήτηση.
Διότι, όπως σημειώνεται, πριν την οικονομική κρίση, η σημαντικότερη υπουργική σύνοδος στις Βρυξέλλες ήταν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, του οποίου οι αποφάσεις είχαν πολιτικά και επικοινωνιακά, για πολύ καιρό, το μεγαλύτερο βάρος, αλλά εξαιτίας της διάσωσης κρατών και τραπεζών μετά το 2008, αυτό έχει αλλάξει και σήμερα τον τόνο δίνουν οι υπουργοί Οικονομικών, ενώ ιδιαίτερα έχει αναβαθμιστεί το Eurogroup, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης συντονίζουν τις στρατηγικές τους και την δημοσιονομική τους πολιτική.
Επιστρέφοντας στον Γιάνη Βαρουφάκη, η εφημερίδα παρατηρεί ότι όταν εκείνος «φλυαρεί», είναι δυνατές δύο ερμηνείες, είτε ότι λειτουργεί πραγματικά ερασιτεχνικά, είτε ότι εφαρμόζει τη στρατηγική του πρωθυπουργού του και προσπαθεί να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι δεν είναι μόνο οργισμένοι γιατί η Ελλάδα απορρίπτει την πολιτική λιτότητας, αλλά και γιατί αμφισβητείται η επιρροή τους.
Επιπλέον, η στρατηγική του Γιάνη Βαρουφάκη πρέπει από την αρχή να είχε ως στόχο της να κερδηθεί περισσότερος χρόνος για το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορεί να αναζητηθούν εταίροι ως σύμμαχοι, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει πετύχει αυτή στρατηγική, καθώς ακόμα και οι αριστερές κυβερνήσεις σε Ρώμη και Παρίσι δεν συμπαραστέκονται την Αθήνα, η οποία κατά την άποψη διπλωματών της ΕΕ δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως, δε, καταλήγει η ανάλυση της «Ντερ Στάνταρντ», η ανακοίνωση τη Δευτέρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεις για το Eurogroup «μπορεί να σημαίνει πολλά, όπως επίσης και τίποτε, διότι, είτε ο Βαρουφάκης πραγματικά αποδυναμώθηκε, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τον βγάλει κάπως από το επίκεντρο της κριτικής, με τη φημολογία να οργιάζει και πάλι»

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο


Σχεδόν καθημερινές είναι οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.
Τρεις σχηματισμοί αποτελούμενοι από δύο αεροσκάφη προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, στο βορειοανατολικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Όλα τα αεροσκάφη  αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικά πανεπιστήμια στη λίστα των καλύτερων πανεπιστήμιων στον κόσμο


Σύμφωνα με τον νέο διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων της «QS», στη λίστα φιγουράρουν τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια.
Συγκριμένα, πρόκειται για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατατάσσεται στην 29η θέση στον τομέα της Αστικής και Δομικής Μηχανικής (Civil and Structural Engineering), ενώ στον ίδιο τομέα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα καλύτερα 100 πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στα καλύτερα 150. Στους υπόλοιπους επιμέρους τομείς της Μηχανικής, το ΕΜΠ βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων 150 στον κόσμο. Επίσης, στον τομέα των Οικονομικών Σπουδών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων 200 στον κόσμο.
Τα πρωτεία παγκοσμίως στην γενική κατάταξη, κατέχει το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology). Στην δεύτερη θέση, ισοβαθμούν το Imperial College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του Cambridge. Την πεντάδα συμπληρώνουν το πανεπιστήμιο του Harvard και τα πανεπιστήμια College του Λονδίνου και της Οξφόρδης.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΕΛ: «Άκρως φασιστική και αποκρουστική ενέργεια ο προπηλακισμός του Βαρουφάκη»


Τον προπηλακισμό του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη καταδίκασε η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας για «άκρως φασιστική και αποκρουστική ενέργεια».
«Δεν έχει την παραμικρή σημασία αν οι δράστες προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία ή όχι», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «η βία και η βαναυσότητα δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία, όπου το μόνο μέτρο είναι ο διάλογος και δείκτης Πολιτισμού ο σεβασμός στην άποψη του άλλου».

Η ESCAPE MEDIA δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και η ESCAPE MEDIA ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Θεός προγνωρίζει αλλά δεν προορίζει (Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου)


 Είναι ασύλληπτη η γνώση του Θεού απ’ το δικό μας νου. Είναι άπειρη, περιλαμβάνει όλα τα όντα, ορατά και αόρατα, έσχατα και αρχαία. Τα γνωρίζει ο Θεός όλα με ακρίβεια, σε όλο το βάθος και το πλάτος τους. Ο Κύριος γνωρίζει εμάς, πριν γνωρίσομε εμείς τον εαυτό μας.
Γνωρίζει τις διαθέσεις μας και την παραμικρή μας σκέψη, τους λογισμούς, τις αποφάσεις μας, πριν να τις πάρομε. Αλλά και προ της συλλήψεώς μας και προ καταβολής κόσμου μας γνώριζε καλά. Γι΄αυτό ο Δαβίδ θαυμάζει και φωνάζει: «Κύριε, εδοκίμασάς με και έγνως με …»

 Το Πνεύμα το Άγιον εισχωρεί παντού. Γιαυτό εκείνος που εμφορείται υπό του Αγίου Πνεύματος έχει και αυτός τη γνώση του Θεού. Γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον. Του τα φανερώνει το Άγιον Πνεύμα. Τίποτα δεν είναι άγνωστο στον Θεό απ’ τις πράξεις μας, αλλά γράφονται όλα. Γράφονται κι όμως δεν γράφονται. Γεννιούνται και υπάρχουn, αλλά δεν γεννιούνται. Αυτό που ξέρετε εσείς τώρα, το ξέρει ο Θεός προ καταβολής κόσμου. Σας θυμίζω αυτό που λέει ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος στην Ευχή προ της Θείας Μεταλήψεως. Ακούστε: «Το μεν ακατέργαστόν μου έγνωσαν οι οφθαλμοί Σου· επί το βιβλίον δε Σου και τα μήπω πεπραγμένα γεγραμμένα Σοι τυγχάνει».

 Αυτά τα λόγια κάποιοι τα παρεξηγούν και τα μπερδεύουν. «Αφού ο Θεός τα έχει όλα γραμμένα, έχομε μοίρα, λένε, έχομε τύχη, έχομε πεπρωμένο. Άρα ήταν γραμμένο και πεπρωμένο να κάνεις, για παράδειγμα, φόνο· σε είχε προορίσει γι’ αυτό ο Θεός». Θα μου πεις: «Αν είναι γραμμένο ότι εγώ επρόκειτο να σκοτώσω εσένα, είμαι εγώ υπεύθυνος ή ανεύθυνος; Αφού και τα «μήπω πεπραγμένα γεγραμμένα Σοι τυγχάνει», γιατί να είμαστε υπεύθυνοι οι άνθρωποι; Τώρα πες μου εσύ, που λέεις ότι ο Θεός είναι αγαθός, γιατί το έγραφε και δεν με απέτρεπε να το κάνω;». 

 Εδώ είναι το μυστήριο. Ο Θεός εν τη παντοδυναμία Του και παγγνωσία Του γνωρίζει τα πάντα, και τα μέλλοντα να συμβούν, αλλά δεν είναι Εκείνος υπαίτιος για το κακό. Ο Θεός προγνωρίζει αλλά δεν προορίζει. Για τον Θεό δεν υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Όλα είναι γυμνά και τετραχηλισμένα ενώπιόν Του. Πως το λέει ο απόστολος Παύλος; «Πάντα δε γυμνά και τετραχηλισμένα τοις οφθαλμοίς Αυτού». Ως παντογνώστης γνωρίζει και το αγαθό και το κακό. Συνεργάζεται με το αγαθό ως φύσει αγαθός και είναι ξένος του κακού. Αφού είναι ξένος του κακού, πώς είναι δυνατόν να μας προορίζει γι’ αυτό; Ο Θεός εδημιούργησε τα πάντα καλά λίαν και έδωσε σε όλα αγαθό άγιο προορισμό.

 Το κακό είναι πρόβλημα, το οποίο η θρησκεία μας το εξηγεί μ’ ένα θαυμάσιο τρόπο, που καλύτερος δεν υπάρχει. Η εξήγηση που του δίνει είναι η εξής:


 Το κακό υπάρχει και προέρχεται απ’ τον διάβολο. Μέσα μας έχομε και το κακό πνεύμα και το αγαθό πνεύμα και μάχονται αλλήλους. «Ή γαρ τον ένα μισήσει και τον έτερον αγαπήσει ή ενός ανθέξεται και του ετέρου καταφρονήσει· ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά». Μέσα μας δηλαδή γίνεται πάλη μεταξύ καλού και κακού. Σ’ αυτήν όμως την πάλη ο άνθρωπος είναι ελεύθερος ν’ αποφασίσει τι θα διαλέξει. Άρα δεν είναι ο Θεός που προορίζει κι αποφασίζει αλλά η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.

 Ο Θεός εν τη παντογνωσία Του γνωρίζει μ’ όλη την ακρίβεια όχι απλώς από πριν αλλά προ καταβολής κόσμου ότι ο τάδε θα κάνει, παραδείγματος χάριν, φόνο, όταν γίνει τριάντα τριών ετών. Αλλά ο άνθρωπος εν τη ελευθερία της βουλήσεώς του – δώρο που του έδωσε ο Θεός και το διαστρέβλωσε – ενεργεί αυτοβούλως. 

 Δεν είναι ο Θεός ο αίτιος, ούτε μας προορίζει γι’ αυτό το σκοπό. Η παγνωσία Του δεν μας υποχρεώνει. Σέβεται την ελευθερία μας, δεν την καταργεί. Μας αγαπάει, δεν μας κάνει δούλους, μας δίνει αξία. Ο Θεός δεν επεμβαίνει στην ελευθερία μας, τη σέβεται, μας δίνει το ελεύθερο. Άρα είμαστε υπεύθυνοι, διότι κάνομε αυτό που θέλομε εμείς. Δεν μας αναγκάζει ο Θεός. Είναι προδιαγεγραμμένο και γνωστό στον Θεό ότι θα σκοτώσεις εσύ αυτόν τον άνθρωπο, αλλά δεν είναι κανονισμένο υπό του Θεού να το κάνεις.
 Πώς είναι δυνατό ο Θεός, που μας εδημιούργησε από άπειρη αγάπη κι ο ίδιος είναι απόλυτη αγάπη και θέλει μόνο την αγάπη, να θελήσει να σε οδηγήσει στην κακία και στο φόνο; Σου δίνει την ελευθερία και μετά σου την παίρνει; Εσύ ενεργείς ελεύθερα, εσύ αποφασίζεις αυτό που ο Θεός γνωρίζει εκ των προτέρων, χωρίς να σε αναγκάζει, γι’ αυτό και είσαι εσύ υπεύθυνος.

 Αυτά τα θέματα είναι πολύ λεπτά, θέλουν θείο φωτισμό, για να τα κατανοήσει ο άνθρωπος. Είναι μυστήρια. Το αγαθό στη φύση είναι μυστήριο. Δεν είναι ωραίο ένα λουλουδάκι με ποικίλα χρώματα, που σε τραβάει και σε κάνει να το αγαπήσεις; Το πλησιάζεις κι έχει άρωμα τόσο ευγενικό, τόσο λεπτό, που σε κάνει να το αγαπάεις πιο πολύ. Αυτό είναι το αγαθό. Έ ναι, αλλά δεν είναι όμως κι αυτό μυστήριο; Πώς έγιναν αυτά τα χρώματα, πώς έγινε αυτό το άρωμα; Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τα πουλιά, για τα ζώα, για τα υδρόβια. Όλα εκφράζουν την αγαθότητα του Θεού.

Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο ό,τι πιο ωραίο και καλό. Τον προόρισε να γίνει τέλειος. Του έδωσε, όμως, και την ελευθερία κι έτσι έγκειται και σ’ εκείνον ν’ ακολουθήσει το αγαθό ή το κακό. Από το ένα μέρος η αγάπη του Θεού κι από το άλλο η ελευθερία του ανθρώπου. Αγάπη και ελευθερία μπλέκουν. Ενώνεται το πνεύμα με το Πνεύμα. Αυτή είναι η μυστική ζωή. Όταν το πνεύμα μας ενώνεται με το Πνεύμα του Θεού, τότε κάνομε το αγαθό, γινόμαστε αγαθοί.

 Για τα πάθη μας ευθύνεται άλλος, η βούλησή μας. Ο Θεός δεν θέλει να περιορίσει τη βούλησή μας, δεν θέλει να μας πιέσει, δεν θέλει να επιβάλει τη βία. Από μας εξαρτάται τι θα κάνομε και πώς θα ζήσομε.  Ή θα ζούμε τον Χριστό και θα έχομε τα θεία βιώματα και την ευτυχία ή θα ζούμε στη μελαγχολία και στη λύπη. Μέση κατάστασις, μέσος όρος δεν υπάρχει.  Ή θα είσαι ή δεν θα είσαι. Ή το ένα ή το άλλο.  Η φύση εκδικείται, μισεί το κενό. Το καθετί μπορεί να είναι έτσι, αλλά μπορεί και να μην είναι. Το φίλημα επί παραδείγματι μπορεί να είναι άγιο και μπορεί να είναι πονηρό. Αλλ’ αυτό έχει αξία, να ενεργεί ο άνθρωπος ελεύθερα. … Ο Θεός έκανε τον άνθρωπο να ζητάει μόνος του να γίνει καλός, να το επιθυμεί μόνος του και να γίνεται, τρόπον τινα, σαν δικό του το κατόρθωμα, ενώ στην πραγματικότητα προέρχεται απ’ την χάρι του Θεού. Έρχεται πρώτα στο σημείο να το θέλει, να το αγαπάει, να το επιθυμεί και κατόπιν έρχεται η θεία χάρις και το κατορθώνει.

 Ο Θεός είναι αγάπη δεν είναι απλός θεατής της ζωής μας. Προνοεί και ενδιαφέρεται ως Πατέρας μας που είναι, αλλά σέβεται και την ελευθερία μας. Δεν μας πιέζει. Εμείς να έχομε την ελπίδα μας στην πρόνοια του Θεού και, εφόσον πιστεύομε ότι ο Θεός μας παρακολουθεί, να έχομε θάρρος, να ριχνόμαστε στην αγάπη Του και τότε θα Τον βλέπομε διαρκώς κοντά μας. Δεν θα φοβόμαστε μήπως παραπατήσομε.

 Πόσες βελόνες έχει το κάθε πεύκο; Ο Θεός τις γνωρίζει και χωρίς τη δική Του θέληση ούτε μία δεν πέφτει κάτω. Όπως και οι τρίχες της κεφαλής μας και αυτές όλες είναι ηριθμημέναι. Εκείνος φροντίζει και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας, μας αγαπάει, μας προστατεύει.

 Εμείς ζούμε σαν να μην αισθανόμαστε το μεγαλείο της θείας προνοίας. Ο Θεός είναι πολύ μυστικός. Δεν μπορούμε να καταλάβομε τις ενέργειές Του. Μη νομίζετε ότι ο Θεός το έκανε έτσι και μετά το διόρθωσε. Ο Θεός είναι αλάθητος. Δεν διορθώνει τίποτα. Ποιος είναι, όμως, στο βάθος ο Θεός, στην ουσία, εμείς δεν το γνωρίζομε. Τις βουλές του Θεού, δεν μπορούμε να τις εξιχνιάσομε.

 Όταν ο Θεός μας δωρίσει το χάρισμα της ταπεινώσεως, τότε όλα τα βλέπομε, όλα τα αισθανόμαστε, τότε Τον ζούμε τον Θεό πολύ φανερά. Όταν δεν έχομε την ταπείνωση, δεν βλέπομε τίποτα. Το αντίθετο όταν αξιωθούμε της αγίας ταπεινώσεως, τα βλέπομε όλα, τα χαιρόμαστε όλα. Ζούμε τον Θεό, ζούμε τον Παράδεισο μέσα μας, που είναι ο ίδιος ο Χριστός. 

http://proskynitis.blogspot.gr/2015/04/blog-post_49.html
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Η Γλώσσα θέλει χαλινάρι!


Θα έχετε παρατηρήσει πόσο ενοχλητικοί και κουραστικοί γίνονται κάποιοι συνάνθρωποι μας όταν μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο σε δημόσιο χώρο.Σπάνια θα δεις κάποιον να χαμηλώνει την ένταση της φωνής του ή να βάζει συνεσταλμένα την παλάμη του μπροστά στο στόμα του.Συχνά γινόμαστε μάρτυρες δημόσίων εξομολογήσεων η οποία όμως μου φαίνεται ότι δεν προδίδει ”άνεση”αλλά κοινωνικό ”αυτισμό”.Δεν επικοινωνούν με τους άλλους,αλλά αυτό που κάνουν είναι να μιλάν για τον εαυτό τους μπροστά στους άλλους.



Τα ριάλιτι και τα πρωινάδικα εισήλθαν στην πραγματική μας ζωή.Σε αυτά ακούς να μιλάνε για όλους και για όλα χωρίς αναστολές,χωρίς ταμπού,για σεξουαλικά,οικογενειακά και άλλα θέματα.Η τηλεόραση και η τεχνολογία έχουν εισάγει νέα ήθη και όλοι θεωρούν φυσικό να αποκαλύπτουν την προσωπική τους ζωή σε όλους. Τους αφιερώνω λοιπόν αυτό το παρακάτω  υπέροχο κείμενο:



 Η ΓΛΩΣΣΑ ΘΕΛΕΙ ΧΑΛΙΝΑΡΙ


Ο αββάς Αγάθων κατώρθωσε την σιωπή, βαστάζοντας στο στόμα του, επί τρία χρόνια, μια πέτρα»!(Δ.486)«Ο Θεωνάς που είχε σπουδάσει την αιγυπτιακή, ελληνική και ρωμαϊκή παιδεία, άσκησε την σιωπή επί τριάντα χρόνια»Ερμείος  (PG 67, 1372 ) . 

« Ο αββάς Θεοδόσιος επί 35 χρόνια  δεν μίλησε σε κανένα. Όταν ήθελε να πει κάτι, το έγραφε». Ιω. Μόσχος ( PG 87, 2017 ) .

 Η γλώσσα είναι το πιο ατίθασο όργανο του μεταπτωτικού σώματος του ανθρώπου. Δεν υποτάσσεται εύκολα. Βρίσκεται σε συνεχή κινητικότητα. Κάνοντας μια παραλλαγή του στίχου του εθνικού μας ποιητή, θα μπορούσαμε να πούμε: «η γλώσσα (τα στήθια) μου κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν». Και ο λαός, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης αυτής, λέει: « η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα σπάει». 

Η Π. Διαθήκη ( Σ. Σειρ. κ΄1-8, λβ΄ 7-8 ) και ο αδελφόθεος Ιάκωβος ( γ΄ 2-12) κάνουν εκτεταμένη αναφορά στο μεγάλο αυτό ανθρωπολογικό πρόβλημα. Οι Άγιοι σιωπούσαν. Δάμαζαν το θηρίο της γλώσσας , κρατώντας το στόμα τους κλειστό. Και αυτό για χρόνια ολόκληρα. Η γλώσσα του μεταπτωτικού ανθρώπου θέλει χαλινάρι. 

 Στις μέρες μας , ειδικότερα, εν ονόματι της ελευθερίας του λόγου, της δημοκρατίας και της τεχνολογίας (βλ. κινητά τηλέφωνα), οι άνθρωποι έχουν γίνει φλύαροι. Ο λόγος πληθωρικός , ασυνάρτητος, κουραστικός. Τα Ραδιόφωνα βουίζουν. Τα μεγάφωνα φωνασκούν. Υπάρχει μια ηχορύπανση λόγων και φωνών.Οι Άγιοι, με την πολύχρονη σιωπή τους, δείχνουν τον δρόμο. Ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να χαλιναγωγεί την γλώσσα του. Ό,τι σκέπτεται ή διανοείται κανείς δεν σημαίνει ότι πρέπει αμέσως να εκφράζεται και να διατυπώνεται ως προφορικός λόγος. Η τροφή και το ποτό που προσλαμβάνει ο άνθρωπος δεν αποβάλλονται αμέσως. Αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία του σωματικού οργανισμού. Η συγκράτηση , ο μεταβολισμός, η διατροφή. Η διάρροια είναι αρρώστεια. Το ίδιο και η «λογοδιάρροια». Αντίθετα, η σιωπή είναι ένδειξη υγείας. Η σιωπή είναι η μητέρα της σοφίας. 

 Οι Σοφοί όπως και οι Άγιοι δεν ομιλούν πολύ. Συνήθωςσιωπούν. Εκείνοι που συνήθως ομιλούν είναι οι ημιμαθείς , οι κενοί και οι απαίδευτοι. Τον μεγαλύτερο θόρυβο κάνουν τα κενά δοχεία, τα φουσκωμένα με αέρα ασκιά (πίπιζες) , ή τα χαλκά και τα κρουστά μουσικά όργανα, όπως λέγει ο απόστολος Παύλος: «Χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον» ( Α΄ Κορ. ιγ΄1 ) .



Από το βιβλίο: «+ Μητροπολίτου Αχελώου ΕΥΘΥΜΙΟΥ (Κ. ΣΤΥΛΙΟΥ) 
ΟΙ ΑΕΤΟΙ.
Ορθόδοξο Θεολογικό Αγιολόγιο»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://orthognosia.blogspot.gr/2015/04/blog-post_29.html
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ὁ ἐγωισμὸς, τὸ ἐγὼ καὶ τὸ ἐμεῖς στὴν οἰκογένεια


Πρωτοπρ. Νεκταρίου Κάνια

Ἡ ὕπαρξη τοῦ ἐγὼ ἀπαραίτητη γιὰ τὶς οἰκογενειακὲς σχέσεις

Ἀποτελεῖ κοινὴ διαπίστωση, ὅτι τὸ διαλυτικὸ στοιχεῖο ὁποιασδήποτε σχέσης εἶναι ὁ ἐγωισμός. Ὅταν χρησιμοποιοῦμε τὴν λέξη ἐγωισμὸς πάντοτε τῆς προσδίδουμε ἀρνητικὴ χροιά. Ἐὰν καταφύγουμε στὴν ἐτυμολογία τῆς λέξης ἐγωισμός, θὰ παρατηρήσουμε ὅτι ἡ πρώτη λέξη εἶναι τὸ ἐγώ. Μία ἔννοια καθόλου κακή. Συνταυτισμένη μὲ τὴν ὕπαρξη. Τὸ ἐγὼ δηλώνει ὅτι ὑπάρχω, μὲ δικαίωμα ἐπιλογῶν, καὶ μὲ ἰδιαίτερα χαρακτηριστικά, σωματικὰ καὶ ψυχικά. Ἐπιπρόσθετά το ἐγὼ εἶναι προϋπόθεση γιὰ τὴν ὕπαρξη σχέσης. Γιὰ νὰ ὑπάρξει μία σχέση, θὰ πρέπει νὰ ὑπάρχουν τουλάχιστον δύο ἐγώ, δύο ἐλεύθερες, ξεχωριστὲς ὑπάρξεις πρόσωπα μὲ δικό τους θέλημα, βούληση, συναίσθημα, τρόπο σκέψης.



Ἑπομένως δὲν μπορεῖ νὰ ὑπάρξει ὑγιὴς σχέση: α) Ἂν δὲν γνωρίζει ὃ καθένας τί τελικὰ θέλει, τί ἐπιθυμεῖ, ποιὰ στοιχεῖα ἀπαρτίζουν τὸ ἐγώ του. β) Ἂν τὸ ἕνα μέλος δὲν σέβεται τὴν ἐλευθερία, ἀγνοεῖ τὸ θέλημα, ὑποτιμᾶ τὴ σκέψη, ἀδιαφορεῖ γιὰ τὸ συναίσθημα τοῦ ἄλλου μέλους, γ) Ἂν τὸ ἕνα ἐγὼ μὲ διάφορα μέσα (σωματικὴ καὶ ψυχολογικὴ βία, ἐξουσιαστικότητα, κυριαρχικότητα, κτητικότητα) συμπνίγει, καταπιέζει, ἐξανεμίζει τὸ ἐγὼ τοῦ κάθε ἕτερου μέλους, δ) Ἂν μέσα στὴν σχέση δὲν προοδεύει, δὲν καλυτερεύει, δὲν καταξιώνεται, τὸ ἐγὼ τῶν μελῶν της.

Κατανοοῦμε ἀπὸ τὰ παραπάνω ὅτι δὲν εἶναι κακὸ κανεὶς νὰ ἔχει συναίσθηση τοῦ ἐγὼ τοῦ μέσα στὴν οἰκογενειακὴ σχέση. Νὰ ἔχει αὐτοεκτίμηση. Νὰ ξέρει τὰ χαρίσματά του. Νὰ ἔχει συνείδησή του ὅτι εἶναι διαφορετικὸς ἀπὸ τὸν ἄλλο. Νὰ μπορεῖ νὰ ἐκφράζει τὰ «θέλω» του, τὶς ἐπιθυμίες του, αὐτὸ ποὺ τὸν ἀπασχολεῖ, αὐτὸ ποὺ ὀνειρεύεται, αὐτὸ ποὺ τὸν γεμίζει. Ἀπὸ τὰ πιὸ ἁπλά, ὅπως εἶναι τὸ φαγητό, μία ἐκδρομή, μία συζήτηση, μία ταινία στὴν τηλεόραση, μέχρι τὰ μακροπρόθεσμα σχέδια γιὰ τὸ μέλλον, τὴν σχέση μὲ τὸ Θεό, τὴν οἰκονομικὴ διαχείριση. Δὲν εἶναι ἐγωισμὸς νὰ πῶ «αὐτό μου ἀρέσει ἡ δὲν μοῦ ἀρέσει», «αὐτὸ τὸ θέλω ἡ δὲν τὸ θέλω», «ἔτσι τὸ σκέφτομαι», «ἔτσι τὸ αἰσθάνομαι», «ἐκεῖνο θὰ προτιμοῦσα», «ἐκεῖνο δὲν θὰ τὸ ἐπέλεγα».


Ὁ ἐγωισμὸς στὴν οἰκογένεια


Ἄρα ποῦ εἶναι τὸ πρόβλημα μὲ τὸν ἐγωισμό; Εἶναι τὸ ἐπίθημα -ἰσμός. Τὰ προβλήματα στὴν οἰκογένεια ξεκινοῦν ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ μὲ ὁποιονδήποτε τρόπο ἐπιβάλω στὸν σύντροφο καὶ στὰ παιδιά μου αὐτὸ πού μου ἀρέσει, αὐτὸ ποὺ σκέφτομαι, αὐτὸ ποὺ θέλω καὶ αἰσθάνομαι. Ἔστω καὶ ἐὰν δὲν ἀρέσει στὸ ἄλλο μέρος, ἔστω καὶ ἐὰν θέλει κάτι διαφορετικό, ἔστω καὶ ἐὰν αἰσθάνεται ἡ ἐπιλέγει κάτι ἄλλο, ἔστω καὶ ἐὰν ἔχουν διαφορετικὲς ἰδέες τὰ παιδιά, θὰ γίνει αὐτὸ ποὺ ἐγὼ θεωρῶ σωστό, καλό, ἀπαραίτητο κ.τ.λ.


Τὸ πρόβλημα μὲ τὸν ἐγωισμὸ στὴν οἰκογένεια ξεκινᾶ ὅταν χωρὶς νὰ προσφέρω, ἀπαιτῶ. Χωρὶς νὰ διαλέγομαι, ἀποφασίζω. Χωρὶς νὰ σέβομαι, ἐπιβάλλω. Χωρὶς νὰ ἀγαπῶ, ἀναγκάζω.


Ὅταν δὲν σέβομαι τὸ ἐγὼ τοῦ ἄλλου ὅσο τὸ δικό μου. Ὅταν δὲν ὑπολογίζω τὸν ἄλλο τουλάχιστον ὅπως τὸν ἑαυτό μου. Ὅταν δὲν προσπαθῶ νὰ τὸν νοιώσω, νὰ τὸν κατανοήσω, νὰ τὸν γνωρίσω, νὰ νοιαστῶ γιὰ τὰ θέλω καὶ τὰ αἰσθήματά του, ὅπως θὰ ἤθελα αὐτὸς νὰ μὲ κατανοήσει, νὰ μὲ νοιώσει, νὰ μὲ γνωρίσει, νὰ νοιαστεῖ. Τότε οἱ σχέσεις καταντοῦν συγκρουσιακός, ἀνταγωνιστικές, ἀποξενωμένες, ὑποκριτικές.


Τὰ προβλήματα στὶς οἰκογενειακὲς σχέσεις ἐμφανίζονται ὅταν ὁ γονιὸς ἥ το παιδί, παραμένει στὸ δικό του ἐγὼ καὶ δὲν προχωρᾶ στὸ ἐμεῖς. Ἐννοεῖται ὅτι ἡ μετάβαση αὐτὴ δὲν μπορεῖ νὰ γίνει ἐπειδὴ κάποιος μᾶς ὑποχρεώνει ἀλλὰ μὲ ἐλεύθερη ἐπιλογή μας μὲ μοναδικὸ κίνητρο τὴν ἀγάπη. Ἀγάπη ποὺ δὲν ἐπιβάλλεται ἀλλὰ προσφέρεται, ἀγάπη ποὺ δὲν κάνει τὸν ἄλλο κτῆμα καὶ ἀντικείμενο τοῦ ἐγωισμοῦ μου ἀλλὰ τρυφερὰ δικό μου. Καρδιὰ μέσα στὴν καρδιά μου, ὕπαρξη τοποθετημένη στὰ ἅγια των ἅγιών της δικῆς μου ὕπαρξης. Ἀγάπη ποὺ ζεῖ καὶ ἀναπνέει μέσα στὴν ἐλευθερία.


Ἡ Ἀγάπη θέλει κόπο καὶ χρόνο


Γιὰ νὰ εἴμαστε εἰλικρινεῖς δὲν εἶναι εὔκολο νὰ περάσει κανεὶς ἄπό το ἔγω στὸ ἔμεϊς. Γιὰ νὰ γίνει αὖτο θὰ πρέπει νὰ ἔχουμε ὑπ’ ὄψιν μας ὅτι ἡ σχέση ἀπαιτεῖ χρόνο γιὰ ὥριμανση, ὕπομονη, ἔπιμονη, τέχνη, ἔξυπναδα, ἀνοιχτῆ καρδιά, εἰλικρίνεια.


Ἄσκηση καὶ διάκριση στὴν οἰκογένεια


Χρειάζεται ἄκομα καὶ ἡ ἔθελουσια ἄσκηση, στὸ νὰ μπορῶ νὰ περιορίσω, νὰ μεταθέσω, ἄκομη καὶ νὰ ἄποδεχθω τὴν ματαίωση τοῦ θέλω μου γιὰ χάρη τῆς ἄγαπης. Μὰ καὶ διάκριση γιὰ νὰ μπορῶ νὰ διακρίνω πότε θὰ πρέπει νὰ ἔπιμεινω καὶ πότε νὰ ὕποχωρησω, πότε νὰ μιλήσω καὶ πότε νὰ σιωπήσω, πὼς νὰ διαφυλάξω τὴν ἔλευθεριά των ἐπιλογῶν μου χωρὶς νὰ πληγώσω τὸν σύντροφό μου, πὼς νὰ ὑπερασπιστῶ ἄπεναντι στὸν σύντροφό μου τὴν ὅποια διαφορετικότητά μου δίνοντάς του τὸ μήνυμα ὅτι τὸν ἄγαπω. «Μπορεῖ νὰ διαφέρουμε σὲ αὖτο ἡ νὰ μὴν συμφωνοῦμε, δὲν παύει ὅμως νὰ σὲ ἄγαπω», θὰ πρέπει νὰ εἶναι τὸ βαθύτερο μήνυμα σὲ κάθε τέτοια συζήτηση.


Ὑπαρξιακὴ συνταύτιση


Γιὰ νὰ πορευθεῖ τὸ ζευγάρι ἄλλα καὶ ὅλα τα μέλη τῆς οἰκογένειας, ἄπό το ἐγὼ στὸ ἔμεϊς θὰ πρέπει νὰ συντονίζονται διαρκῶς στὴν ἔννοια καὶ τὸ νόημα τῆς ὕπαρξης. Τελικὰ γιατί ὑπάρχουμε, γιατί ζοῦμε, γιατί ἀγαποῦμε, εἶναι ἔρωτηματα ποὺ χρειάζονται καθημερινὲς ἀπαντήσεις.


Τὸ «μαξιλαράκι» τῆς Οἰκογένειας


Ἀπαραίτητο μέσα στὴν σχέση εἶναι νὰ ὑπάρχει μία ἀσφαλιστικὴ δικλείδα. Ἕνα μαξιλαράκι ποὺ θὰ ἀπορροφᾶ τὶς συγκρούσεις τῶν δύο «ἀνώριμων» ἐγώ, ὥστε νὰ παραμείνει ἡ σχέση ζωντανή. Καὶ αὐτὸ εἶναι ἡ ὕπαρξη μίας κοινῆς ἀγάπης τῶν δύο ἐγώ, ὄχι σὲ ὑλικὰ ἀγαθὰ ἡ καὶ ἀνθρώπινα πρόσωπα τὰ ὅποια μόνο περιορισμένη βοήθεια μποροῦν νὰ παράσχουν, καὶ πολλὲς φορὲς δημιουργοῦν προβλήματα. Ἡ ἐνοποιὸς οὐσία, «ὁ παντοκολλητής», ἡ πηγὴ τῆς ἄγαπης εἶναι ὁ Θεός. Ὅπως στὸν Θεὸ τὰ τρία πρόσωπα εἶναι ἕνα ἀλλὰ ταυτόχρονα παραμένουν καὶ ξεχωριστά, ἔτσι καὶ στὸ ζευγάρι τὰ δύο γίνονται ἕνα, ὅταν συναντιοῦνται στὸ χῶρο τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ. Ἕνα μὲ τὸν Θεὸ ἀλλὰ καὶ μεταξύ τους. Ταυτόχρονα ὅμως παραμένουν αὐτόβουλες προσωπικότητες οἱ ὅποιες καταθέτουν ὅτι καλύτερο ἔχουν στὸν ἄλλο, μὲ τὴν ἐλευθερία τῆς ἀγάπης τους. Στὸν κύκλο τῆς ζωῆς εἴμαστε δύο ἀκτίνες ποὺ ὅσο πλησιάζουμε στὸ κέντρο της, δηλαδὴ στὸν Θεό, τόσο οἱ ἀποστάσεις μικραίνουν, ἐρχόμαστε πιὸ κοντὰ ὁ ἕνας στὸν ἄλλο. Ἀντίθετα ὅσο ἀπὸ τὸ κέντρο ἀπομακρυνόμαστε, γινόμαστε ξένοι. Κέντρο τῆς ζωῆς καὶ τοῦ κόσμου, κέντρο τῆς ὕπαρξής μας, πηγὴ τῆς ἀγάπης καὶ τῆς ζωῆς εἶναι ὁ Θεός. Στὴν σχέση ποὺ εἶναι παρὼν ὁ Θεὸς βιώνονται θαυμαστὰ καὶ θαυμάσια. Εὐτυχισμένα τα ζευγάρια ποὺ νοιώθουν τὸ θαῦμα τῆς ἀγάπης νὰ γεννιέται καὶ νὰ παραμένει στὴν σχέση τους. Ποῦ κατορθώνουν σὲ κάθε στιγμὴ νὰ συντονίζουν τοὺς ἑαυτούς τους στὴν συχνότητα τῆς ΑΓΑΠΗΣ.


Τετραμηνιαῖο φυλλάδιο Ὀρθόδοξου διδαχῆς Η ΟΔΟC. 
Ἔκδοση Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρόδου
Φύλλο 31 – Έτος 9ο  · 2014

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Όσιος Παΐσιος: Για να υπομένεις τον άλλο πρέπει να τον αγαπάς


- Τί να κάνετε; Υπομονή να κάνετε. Η υπομονή είναι το ισχυρότερο φάρμακο που θεραπεύει τις μεγάλες και μακροχρόνιες δοκιμασίες. Οι περισσότερες δοκιμασίες μόνο με την υπομονή περνούν. Η μεγάλη υπομονή ξεδιαλύνει πολλά και φέρνει θεϊκά αποτελέσματα∙ εκεί που δεν περιμένεις την λύση, δίνει ο Θεός την καλύτερη λύση. 
Να ξέρετε ότι ο Θεός ευαρεστείται ,όταν ο άνθρωπος περνά δοκιμασίες και υπομένη αγόγγυστα δοξάζοντας το άγιο όνομά Του . «Μακάριος ανήρ ος υπομένει πειρασμόν», λέει ο Άγιος Ιάκωβος. Γι’ αυτό να προσευχώμαστε να μας δίνη ο Καλός Θεός υπομονή, ώστε να τα υπομένουμε όλα αγόγγυστα και με δοξολογία.

Η ζωή μας σ’ αυτόν τον κόσμο είναι μια συνεχής άσκηση και ο καθένας μας ασκείται με διαφορετικό τρόπο.

Γέροντα, όταν περνούμε κάποιον πειρασμό, μια μεγάλη δοκιμασία, τι να κάνουμε;

Να σκέφτεσθε τι τράβηξε ο Χριστός σ’ εκείνα τα δύσκολα χρόνια ! Πόσα προβλήματα του δημιουργούσαν οι Εβραίοι και δεν μιλούσε καθόλου! Ενώ είχε πληροφορία από τον Θεό ότι θα πάη στην Ρώμη, έμεινε στην φυλακή δυο χρόνια ,γιατί ο ηγεμόνας καθυστερούσε την δίκη.

Ο Άγι ος Ιωάννης ο Θεολόγος πάλι τι υπέφερε! Για έναν μικρό γογγυσμό υπέστη ναυάγιο… Βλέπετε, επιτρέπει ο Θεός να ταλαιπωρηθούν για μικρά πράγματα οι Άγιοι, για να έχουμε εμείς παραδείγματα, ώστε να αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς με υπομονή ,με προσευχή, αλλά και με χαρά.

Για να υπομείνης τον άλλον , πρέπει να τον αγαπήσης

- Γέροντα, πώς αποκτιέται η υπομονή;

- Η υπομονή έχει βάση την αγάπη. «Η αγάπη πάντα υπομένει», λέει ο Απόστολος. Για να υπομείνης τον άλλον, πρέπει να τον αγαπήσης, να τον πονέσης. Αν δεν τον πονέσης, τον βαριέσαι.

- Γέροντα, να μιλήσω για μια δυσκολία που αντιμετωπίζω ή να σιωπήσω;

- Αν δεν μιλήσης για την δυσκολία σου από αγάπη, για να μη δυσκολέψης τους άλλους, θα διατηρήσης την ειρήνη μέσα σου. Αυτή η δυσκολία θα φέρη την ευλογία του Θεού. Καλύτερα να δυσκολευθής εσύ, παρά να δυσκολευθή ο άλλος εξαιτίας σου. Μια φορά επέστρεψα αργά στο Kελλί από την Λιτανεία της Μονής Κουτλουμουσίου.

Ήμουν κατακουρασμένος και πονούσα πολύ, γιατί τότε είχα πρόβλημα με την μέση μου . Βρήκα απ’ έξω να ,με περιμένη ένα γεροντάκι ογδόντα πέντε χρονών που ήθελε να μείνη το βράδυ στο Κελλί. Είχε αφήσει και την βαλίτσα του πιο κάτω, γιατί δεν μπορούσε να την σηκώση.

Αφού του εξήγησα ότι δεν μπορούσε να διανυκτερεύση σε μένα , φορτώθηκα στον ώμο μου την βαλίτσα του και τον πήγα στο ξενοδοχείο, μισή ώρα ανήφορο∙ του έδωσα και πεντακόσιες δραχμές για τα έξοδά του. Έκανα λίγη υπομονή και μετά ήμουν αναπαυμένος , γιατί αναπαύθηκε ο άλλος.

- Γέροντα, όταν η αδελφή με την οποία συνεργάζομαι είναι ζορισμένη, την λυπάμαι και την κάνω υπομονή∙ αυτό έχει μέσα αγάπη;

- Και πού ξέρεις αν δεν είσαι εσύ η αιτία που είναι η άλλη ζορισμένη και σε κάνει εκείνη υπομονή; Αν νομίζης ότι εσύ είσαι σε καλύτερη πνευματική κατάσταση και την κάνης υπομονή, τότε πρέπει να λυπάσαι τον εαυτό σου.

Όταν υπάρχη πραγματική αγάπη και υπομονή, δικαιολογεί κανείς τον άλλον, και μόνον τον εαυτό του κατηγορεί. «Θεέ μου, είμαι ένοχος, λέει, μη με υπολογίζης εμένα∙ πέταξέ με στην άκρη και βοήθησε τον άλλον». 
Αυτή είναι η σωστή τοποθέτηση, η οποία έχει και πολλή ταπείνωση, και τότε δέχεται ο άνθρωπος πλούσια την Χάρη του Θεού. Θα εύχωμαι να γίνης «σκύμνος» πνευματικός, σαν τα μπρούντζινα λεονταράκια που με την πλάτη στηρίζουν τα μανουάλια της εκκλησίας και ούτε ταράσσονται ούτε ακούνε ούτε μιλάνε, αλλά σηκώνουν βάρος στην πλάτη τους. Αμήν.

Από το βιβλίο: «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Ε΄ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ» ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
http://perivolipanagias.blogspot.gr/2015/04/blog-post_735.html#more
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ρώτησαν τί είναι ταπείνωση!


Ρώτησαν τον Αββά Ησαΐα τι είναι ταπείνωση, κι εκείνος είπε:

-Ταπείνωση είναι να θεωρούμε τον εαυτό μας πιο αμαρτωλό απ΄ όλους τους ανθρώπους και να εξουθενώνουμε τον εαυτό μας ότι τίποτε καλό δεν κάναμε ενώπιον του Θεού.
Και η εργασία της ταπείνωσης είναι η εξής: Να σιωπούμε, να μη ψηφίζουμε τον εαυτό μας σε καμιά περίπτωση, να μην είμαστε φιλόνικοι, να είμαστε έτοιμοι για υποταγή, με το βλέμμα χαμηλωμένο, τον θάνατο να έχουμε πρό οφθαλμών, να μην χρησιμοποιούμε το ψέμα και τον αργό λόγο.

Να μην αντιμιλούμε στον μεγαλύτερο, να μη θέλουμε να περάσει ο λόγος μας, να υπομένουμε τις περιφρονήσεις, να μισήσουμε την ανάπαυση, να βιάζουμε τον εαυτό μας σε κάθε περίπτωση, να είμαστε νηφάλιοι, να κόψουμε το θέλημά μας, να μην προκαλούμε κανέναν και να μη φθονούμε κανένα».
«Ας μη μιλάει η γλώσσα σου, αλλά η πράξη. Ο λόγος σου να΄ ναι ταπεινός περισσότερο απ΄ ό,τι η πράξη.
Μην μιλήσεις ερήμην της συνειδήσεώς σου και μη διδάξεις χωρίς ταπείνωση, για να δεχθεί η γη τον σπόρο σου».

ΓΕΡΟΝΤΙΚΌ
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Πούτιν: Οι "εταίροι" επιδιώκουν την κατάρρευση της Ρωσίας!


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ορισμένους από τους υποτιθέμενους “εταίρους” της χώρας του ότι επιδιώκουν η ρωσική οικονομία να καταρρεύσει αποκόπτοντας τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, σε μια συγκυρία μάλιστα κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε μεγάλη πτώση.

Μιλώντας χθες στην Αγία Πετρούπολη ο Πούτιν σημείωσε ότι οι παράγοντες αυτή αποδείχθηκε πως έσφαλλαν και η ρωσική οικονομία αντιμετώπισε με ευκολία την κρίση, την οποία βάθυναν οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την πολιτική της στην Ουκρανία. “Μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα 50, οι εισροές κεφαλαίων στην οικονομία μειώθηκαν κατά 160 δισεκατομμύρια επί ενός συνόλου 500” που θα ήταν τα έσοδα της Ρωσίας, σημείωσε ο Πούτιν.
“Είναι ένα μεγάλο ποσό. Και την ίδια στιγμή οι περίπου εταίροι μας περιόρισαν την πρόσβαση των τραπεζών μας στην αναχρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές αγορές” κεφαλαίων, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν δεν κατέστησε σαφές πώς κατέληξε σε αυτόν τον υπολογισμό. Η Ρωσία έχει απολέσει μέρος των δημοσίων εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες αποτιμώνται σε δολάρια, εξαιτίας της μείωσης της τιμής του στις αγορές, από την ραγδαία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων και από τη φυγή κεφαλαίων.

“Προφανώς κάποιοι υπολόγιζαν ότι θα σημειωνόταν μια κατάρρευση κάποιου είδους”, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος σε Ρώσους κοινοβουλευτικούς. “Ουδεμία κατάρρευση υπήρξε. Η Ρωσική οικονομία ξεπερνά με ευκολία αυτά τα τεχνητά εμπόδια... Οι μεγαλύτερες πληρωμές (σ.σ. τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο ρωσικό χρέος) έχουν γίνει. Εάν κάποιος υπολόγιζε ότι θα προκαλέσει κάποιου είδους κατάρρευση, δεν κατάφερε τίποτα”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν και στελέχη της κυβέρνησής του εμφανίζονται να αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαιρετίζοντας ιδίως την ανάκαμψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου στις αγορές. Αφού υπέστη ραγδαία πτώση κατά 40% το 2014 λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων, φέτος έχει ανακτήσει ένα 15%.

Όμως η Ρωσία ολισθαίνει σε ύφεση και οι πολίτες πλήττονται από τον διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος πυροδοτείται μεταξύ άλλων από την απαγόρευση των εισαγωγών δυτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία επιβλήθηκε σε αντίποινα για τις κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπολόγισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα διαφυγόντα έσοδα της χώρας λόγω των δυτικών κυρώσεων ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ, αλλά πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτή τη “νέα οικονομική πραγματικότητα”.

http://www.onalert.gr/stories/putin-oi-etairoi-epidiwkoun-katarreush-rwsias/42147
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Καμμένος: Ευρωπαϊκό ανάχωμα σε κάθε σύγχρονη απειλή η Ελλάδα


Την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2015», στην 117 πτέρυγα μάχης στην Ανδραβίδα, παρακολούθησε την Τρίτη (28/4), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. 
Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις της αεροπορίας, του ναυτικού και του στρατού ξηράς, ενώ για πρώτη φορά έλαβαν μέρος δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Απευθυνόμενος προς την πρέσβη του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπα, που ήταν παρούσα στην Ανδραβίδα, ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που χρειάζονται οι λαοί της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου είναι ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ τους, με υπέρβαση αδιεξόδων από το παρελθόν».
Όπως πρόσθεσε, δε, «η άμυνα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, που είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά λειτουργεί και ως ευρωπαϊκό προγεφύρωμα και ανάχωμα σε κάθε σύγχρονη απειλή».
Και συνέχισε: «Tα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, έχουν προσλάβει μία αξιοσημείωτη δυναμική, η οποία είναι φυσική απόρροια των σχέσεων των δύο λαών, της απουσίας διμερών προβλημάτων, καθώς και των σημαντικών δυνατοτήτων και ισχυρών προοπτικών της μεταξύ μας συνεργασίας.
Η Ελλάδα αποτελεί χώρα-κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, διότι γνωρίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις πλευρές.
Η αμυντική και η εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελούν μία αταλάντευτη πολιτική αρχών και θέσεων, που βασίζεται στην περιφερειακή συνεργασία, μέσα από το πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, αλλά και των ισότιμων διμερών σχέσεων.
Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας αλλάζει τα τελευταία χρόνια, και έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε ένα νέο εχθρό, που είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, το ισλαμικό χαλιφάτο που αναπτύσσεται ραγδαία στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη, με κέντρο τη Σούδα, να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή στα πεδία της Συμμαχίας, αλλά και παράλληλα προχωρά σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, με την οποία από τη στιγμή που θα καθοριστεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, θα εφάπτεται στα νότια σύνορα.”
Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες «προχωράμε σε αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο και στις αρχές Ιουνίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επισκεφθεί τη χώρα. Συμφώνησα πριν από δέκα μέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Σίσι, τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των Γενικών Επιτελείων, ότι με ένα κλιμάκιο της πολεμικής αεροπορίας, με μιράζ 2000, με τα οποία ουσιαστικά πετάει και η αεροπορία της Αιγύπτου, θα κάνουμε και μία άσκηση, τις πρώτες μέρες του Ιουνίου», επισημαίνοντας ότι «τέτοιου είδους συνεργασίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής που ξεκινά από την Αίγυπτο, μία χώρα που αντιστέκεται στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και από το Ισραήλ».
Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ακόμα ότι «Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν ένα χώρο που μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα, το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς το Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία -κάτι που θα επιδιώξει η Ελλάδα- και σε συνεργασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής». Ήδη, προσέθεσε, «ξεκινήσαμε μία συνεργασία με τον Εμίρη και την Πολεμική Αεροπορία του Άμπου Ντάμπι, ενώ η Πολεμική Αεροπορία των Εμιράτων ήδη εκπαιδεύεται μαζί με Έλληνες πιλότους».
Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας «είναι ιδιαίτερα σημαντική και δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι είμαστε οι μόνοι που -από την πρώτη στιγμή- ισχυριζόμαστε ότι χρειάζονται αυτές οι συνεργασίες», επισήμανε ακολούθως ο Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας πως «βεβαίως και είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είμαστε στενοί σύμμαχοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είμαστε σύμμαχοι με το Ισραήλ, είμαστε σύμμαχοι με την Αίγυπτο, είμαστε σύμμαχοι και συνομιλούμε με αραβικές χώρες, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ίδιοι τρομοκράτες που χτύπησαν στη Βοστόνη, κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου, πριν από λίγα χρόνια, είναι οι ίδιοι τρομοκράτες που χτύπησαν και το κέντρο της Μόσχας». Μάλιστα όπως τόνισε ο Πάνος Καμμένος, «η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες για διεθνείς συνεργασίες απέναντι σε αυτή την κοινή απειλή».
Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, ο υπουργός ανέφερε πως «παρακολουθώντας από κοντά την άσκηση "Ηνίοχος 2015", νοιώθω ικανοποίηση και μια βεβαιότητα ότι η φύλαξη των συνόρων μας, η φύλαξη της αξιοπρέπειας της πατρίδος είναι σε ικανότατα χέρια». Και κατέληξε: «Η άρτια εκπαίδευσή σας και η ικανότητα συντονισμένης δράσης των αεροπορικών μονάδων, τόσο με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων μας Συνάμεων, όσο και με τις συμμαχικές αεροπορίες, δείχνει ξεκάθαρα το υψηλό επίπεδο του εθνικού μας αμυντικού συστήματος, δείχνει το αξιόμαχο των ελληνικών όπλων, την υψηλή μαχητική ισχύ των ενόπλων μας δυνάμεων και το ακμαίο φρόνημα των στελεχών μας».

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...