Η λέξη «δημοψήφισμα» μοιάζει να βρίσκεται στα χείλη όλων. Το μέλλον της ευρωπαϊκής συνοχής απειλείται από ενδεχόμενα δημοψηφίσματα στα δύο άκρα της ηπείρου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πηγές προσκείμενες στον επανεκλεγέντα Πρωθυπουργού, David Cameron, αποκάλυψαν ότι θα ήθελε να τηρήσει την υπόσχεσή του σχετικά με την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το συντομότερο δυνατό, ίσως και στις αρχές του 2016.
Στην Ελλάδα, μετά τους υπαινιγμούς των τελευταίων εβδομάδων από υπουργούς ότι θα ήταν θετική η διενέργεια δημοψηφίσματος για την συμμετοχή στην Ευρωζώνη, σημειώθηκε μια μεταστροφή καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές. Μολονότι και τα δύο ενδεχόμενα δημοψηφίσματα αφορούν σε ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης και τα δύο προειδοποιητικά παραδείγματα. Το καθένα από τα δημοψηφίσματα έχει αποκτήσει τη δική του υπόσταση, με την προοπτική να ξεπεράσει τις αρχικές πολιτικές προθέσεις των δημιουργών τους, επισημαίνει ανυπόγραφη ανάλυση του STRATFORμε τίτλο «Democracy Calls the U.K.’s and Greece’s Bluffs».
Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε, όπως και η Βρετανία, την απειλή του δημοψηφίσματος ως όπλο, αλλά, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε ότι πρόκειται για ένα όπλο που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ. Όταν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο ο ελληνικός λαός του έδωσε εντολή να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των πιστωτών της Ελλάδας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο να ισχυρίζεται ότι είναι έντονα φιλοευρωπαϊκός και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί την αποχώρηση από την Ευρώπη, τέθηκαν επίσης και τα όρια στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς οι συνομιλίες κλιμακώνονταν και το αδιέξοδο οδηγούσε τα δύο μέρη στα άκρα ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μιλάει για την δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών, θεωρώντας ότι έτσι ενισχύεται η κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις έχοντας ένα οπλισμένο όπλο μιας ενδεχόμενης εξόδου από την Ευρωζώνη πάνω στο τραπέζι. Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι εάν ο ελληνικός λαός, αντί να ταχθεί στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη, στην χειρότερη περίπτωση, ψηφίσει αντίθετα την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το οποιοδήποτε κόστος. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονταν σε ένα παιχνίδι πόκερ με την Γερμανία χωρίς να έχει κανέναν χαρτί στα χέρια του.
Αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, μοιάζει να αποκαλύπτει την μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την περίοδο που είχε ταθεί για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, το 2011, από τον τότε Π/Θ, Γιώργο Παπανδρέου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιτάχθηκαν σφόδρα στην ιδέα εξαιτίας του φόβου της αντίδρασης των Ελλήνων ψηφοφόρων σχετικά με το ζήτημα. Προκάλεσαν λοιπόν έκπληξη οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα. Ακολούθησε μια ημέρα έντονων συνομιλιών εντός του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στην ανακοίνωση του κ. Βούτση με την οποία αποκλείει το δημοψήφισμα ή τις πρόωρες εκλογές. Το όπλο της βούλησης του ελληνικού λαού που στρέφονταν στο Βερολίνο μοιάζει να γύρισε και να σκοπεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό είναι η Αθήνα που θα πρέπει να κάνει πίσω.
https://www.stratfor.com/geopolitical-diary/democracy-calls-uks-and-greeces-bluffs
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου