Σήμερα, 2, Απριλίου, 2016, τα WikiLeaks δημοσιεύουν τα αρχεία της τηλεδιάσκεψης της 19 Μαρτίου 2016, μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για τον Πώλ Τόμσεν , επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, και την Ντέλια Βελκουλέσκου , Επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αναφέρει ο διεθνής τύπος.
Το ΔΝΤ προβλέπει μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία που θα συνμπίπτει με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ( «Brexit»).
«Αυτή πρόκειται να είναι μια καταστροφή», παρατηρεί η Βελκουλέσκου στη συνεδρίαση.
Το ΔΝΤ σύμφωνα με τη συνομιλία που δημοσιεύει το WikiLeaks, και η οποία φαίνεται να πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου, σκοπεύει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ την ίδια ώρα φαίνονται διστακτικοί για την επιστροφή τους στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Παραμένοντας στην Τρόικα το ΔΝΤ, δυσχεραίνει την θέση του απέναντι σε μη ευρωπαϊκές χώρες , διότι για την Ελλάδα έγινε παραβίαση των πολιτικών του ταμείου δίνοντας δάνεια σε μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος .
Τον Αύγουστο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο πακέτο 86 δις ευρώ της ελληνικής διάσωσης του περασμένου έτους, το οποίο καλύφθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα γίνει μελλοντικά κατά τη χρονική στιγμή που υπάρξει για την Ελλάδα «σημαντική ελάφρυνση του χρέους» από τους πιστωτές.
Ο Τόμσεν είπε off the record ότι η απειλή μιας επικείμενης οικονομικής καταστροφής είναι απαραίτητη για να αναγκάσει τους άλλους παίκτες σε ένα «σημείο απόφασης».
Η Γερμανία, πρέπει να δεχθεί την ελάφρυνση του χρέους, και να αποδεχθεί τα «μέτρα» λιτότητας του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των φόρων και της μείωσης των ελληνικών συντάξεων και των συνθηκών εργασίας. Το «Brexit» και το δημοψήφισμα στα τέλη Ιουνίου θα παρέλυε την ΕΕ για μια ευρωπαϊκή απόφαση αυτήν την κρίσιμη στιγμή.
Η πολιτική του ΔΝΤ είναι γνωστή στην πατρίδα μας εδώ και πέντε χρόνια. Δεν υπήρξε κράτος το οποίο να ορθοπόδησε μετά την ‘‘συμβολή‘ του διεθνούς ταμείου . Όλος ο πολιτικός κόσμος όμως οφείλει να καθίσει με περίσκεψη και να βρει την ορθή λύση για να βγει κάποτε η χώρα μας από αυτό το ‘‘τούνελ‘‘.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου