Γυναίκες που ξέφυγαν από τα χέρια του μελών του ISIS και δραπέτευσαν από τη Μοσούλη καταφεύγοντας στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Ιράκ περιγράφουν εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι ίδιες ή μέλη των οικογενειών τους κυρίως γιατί δεν ασπάστησαν τα πιστεύω των τζιχαντιστών και γιατί δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις ο κίνδυνος για τη ζωή τους ήταν άμεσος, ενώ οι βιασμοί και οι ξυλοδαρμοί αποτελούσαν συνηθισμένο φαινόμενο.
Η Αλιγιέ Μποζάν είναι μία απ' αυτές. Μίλησε στο Sputnik αλλά ζήτησε να μήν βγάλουν φωτογραφίες εκείνη ή τα παιδιά της γιατί όπως είπε, «οι συγγενείς μας είναι ακόμα στη Μοσούλη και δεν θέλω να τους βάλουμε σε κίνδυνο. Φοβόμαστε ακόμα το Ισλαμικό Κράτος επειδή είναι αδύνατο να ξεχάσουμε τι ζήσαμε και περάσαμε στη Μοσούλη. Αυτοί σκότωναν πολίτες και τζιχαντιστές με λιθοβολισμό απλά και μόνο επειδή έδειξαν κακή διαγωγή».
Η Μποζάν είπε ότι μια γυναίκα που γνώριζε λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από τους τζιχαντιστές επειδή βγήκε ραντεβού με έναν άνδρα. Τη σκότωσαν στη μέση του δρόμου μπροστά στα μάτια όλων.
Οι τζιχαντιστές, συνέχισε, σκότωσαν μια χήρα που είχε δεσμό με έναν παντρεμένο. «Έχω ακόμα μπροστά στα μάτια μου όλες αυτές τις αγριότητες. Δεν μπορώ να ξεχάσω. Ο άνδρας [ο παντρεμένος] ικέτευε για έλεος αλλά οι τρομοκράτες ούρλιαζαν «Αλλαχού Ακμπάρ» γιατί απλά δεν ήθελαν να σταματήσουν τη σφαγή. Δεν μπορώ να βρω τα λόγια να σας πω πώς ένιωσα για αυτή τη γυναίκα. Και είναι τόσα πολλά τα περιστατικά».
Σκότωναν όποια γυναίκα υποψιάζονταν για μοιχαλίδα. Όσες γυναίκες τολμούσαν να μιλήσουν με άνδρες στον δρόμο ή ήταν ακατάλληλα ντυμένες, τουλάχιστον σύμφωνα με τα γούστα των τρομοκρατών, αντιμετώπιζαν την εξευτελιστική ποινή των 50 βουρδουλιών.
Μια άλλη γυναίκα, η 48χρονη Κουεσέρ Χέσο, επίσης έζησε επί δυόμιση χρόνια την κατοχή του ISIS και μίλησε στο Sputnik. Όπως είπε, μετά την άλωση της πόλης η ζωή στη Μοσούλη, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, έγινε ένα κολαστήριο. Οι τζιχαντιστές εφάρμοσαν αυστηρότατους κανόνες για τη γυναικεία συμπεριφορά.
Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα φορούσε τσιμπιδάκια στα μαλλιά, κάτω από τη χιτζάμπ, αλλά αυτά διακρίνονταν, η τιμωρία ήταν 50 βουρδουλιές. «Μια φορά η κόρη των γειτόνων μας άνοιξε την εξώπορτα στον πατέρα της. Εκείνη τη στιγμή το κεφάλι της δεν ήταν πλήρως καλυμμένο. Για κακή της τύχη περνούσε εκείνη την ώρα μια περίπολος γυναικών του Νταές που είδαν το κορίτσι, το πήραν σε ένα αστυνομικό τμήμα και την τιμώρησαν», είπε η Χέσο.
Η ίδια σημείωσε ότι οι τζιχαντιστές ήταν ιδιαίτερα σκληροί με τους σιίτες κατοίκους της πόλης. «Μας μισούσαν γιατί είμαστε σιίτες. Βεβαίως ήταν έξαλλοι με όλους, εκτός από τους Άραβες σουνίτες. Συμπεριφέρονταν σε Χριστιανούς, Ασσύριους και Κούρδους σαν να μην ήταν άνθρωποι», είπε.
«Μια ημέρα έκαναν έφοδο στο σπίτι μας και είδαν μια εικόνα του Ιμάμ Αλί [του πρώτου Ιμάμη από τους 12 Ιμάμηδες που τιμούν οι σιίτες]. Πήραν τον άνδρα μου και τους γιους μου και τους βασάνισαν για πολλές ημέρες. Ο μικρότερος αδελφός μου φυλακίστηκε επειδή ο μεγαλύτερος αδελφός μας υπηρετεί στον ιρακινό στρατό. Τον κατηγόρησαν για κατασκοπεία», είπε η Χέσο.
Η Σάρα Αμπντουλάχ, μια άλλη γυναίκα από τη Μοσούλη, είπε ότι η ζωή υπό το Ισλαμικό Κράτος ήταν «ανυπόφορη». «Διέφυγα από τη Μοσούλη εχθές. Και παλιότερα κάναμε σχέδια απόδρασης αλλά δεν μπορέσαμε να τα πράξουμε. Η ζωή μας στη Μοσούλη ήταν ανυπόφορη. Ζούσαμε σαν αιχμάλωτοι στη Μοσούλη», είπε και συνέχισε.
«Οι κόρες μου σταμάτησαν να χρησιμοποιούν μέικ απ. Να ακούς μουσική στο σπίτι απαγορευόταν. Η τηλεόραση ήταν απαγορευμένη εδώ και επτά μήνες. Φοβόμασταν να καπνίσουμε ακόμα και μέσα στα σπίτια μας. Για τις γυναίκες η φυσιολογική ζωή στη Μοσούλη σταμάτησε όταν ήρθε το Ισλαμικό Κράτος», είπε η Αμπντουλάχ.
Προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, η 29χρονη Χόρι Τζελίλ είπε ότι την υποχρέωσαν να παντρευτεί έναν τζιχαντιστή στη Μοσούλη.
«Ενάντια στη θέλησή μου, υποχρεώθηκα να παντρευτώ έναν τζιχαντιστή του Νταές. Αυτός είχε ήδη δύο γυναίκες. Μια από τις γυναίκες του ήταν Γιαζίντι. Την είχαν πιάσει σκλάβα οι τρομοκράτες», λέει.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου