Εν μέσω δηλώσεων του σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Νουμάν Κουρτουλμούς, μίλησε σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την προσέλκυση τουριστών στην χώρα από την Ασία, ενώ δεν παρέλειψε να προκαλέσει με το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.
Ο υπουργός Πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Τ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Αγιά Σοφιά και ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης που είναι σε εξέλιξη για ένα μνημείο που όπως είπε «είναι από τα σημαντικά μνημεία της τουρκικής ιστορίας, ένα αριστούργημα ενός μεγάλου πολιτισμού που περιέχει πολύ αξιόλογα μνημεία και από την βυζαντινή περίοδο, αλλά και από την οθωμανική περίοδο».
Τα έργα που αφορούν παρεμβάσεις στο μαρμάρινο δάπεδο και στο βόρειο εσωτερικό μέρος του μνημείου αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.
Όταν ο κ. Κουρτουλμούς ρωτήθηκε όμως για το εάν η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει και πάλι ως τζαμί, δήλωσε μεν ότι «δεν είναι στην άμεση ατζέντα ,αλλά το να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή, είναι δικαίωμα κατάκτησης του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος την μετέτρεψε σε τόπο λατρείας».
Εκδηλώσεις για την επέτειο του Μαντζικέρτ
Την προσπάθειά του να νομιμοποιήσει την «στροφή» προς ένα αυταρχικό καθεστώς, συνεχίζει με κάθε ευκαιρία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.
Ο σουλτάνος με αφορμή τον εορτασμό της Μάχης του Μαντζικέρτ στην ομιλία του έκανε λόγο για ένα «νέο αγώνα Ανεξαρτησίας». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε παραπομπές στην μάχη του Μαντζικέρτ (1071) και την τελική επίθεση του τουρκικού Στρατού το 1922 που οδήγησε στην Μικρασιατική Καταστροφή και σφράγισε την Ανεξαρτησία της Τουρκίας με την Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν εξήρε την σημασία της Μάχης του Μαντζικέρτ όπου οι Σελτζούκοι πέτυχαν την πρώτη μεγάλη νίκη επί των Βυζαντινών ανοίγοντας τον δρόμο για την εγκατάσταση τους στην Μικρά Ασία αλλά και στην έναρξη της «Μεγάλης Επίθεσης» στις 26 Αυγούστου 1922, που οδήγησε «στην ήττα του εισβολέα ελληνικού Στρατού».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν επαίνεσε τους Τούρκους για το ότι «αντέδρασαν» ενάντια στους εχθρούς σε πολλές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου το 2016, που πιστεύεται ότι διεξήχθη από τους οπαδούς του Fethullah Gülen.
«Οι Τούρκοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία τους, ακόμη και εν όψει του κινδύνου μαρτυρίας. Γι 'αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε Μαντζικέρτ, το σημείο εκκίνησης της ιστορίας μας στην Ανατολία. Όσοι δεν μαθαίνουν από την ιστορία είναι υποχρεωμένοι να την ξανά ζήσουν. Δυστυχώς, η μάχη του Μαντζικέρτ παραμελήθηκε εδώ και πολύ καιρό στη χώρα μας. Αν και οι κυβερνήτες του κράτους ξέχασαν για το Μαντζικέρτ, οι άνθρωποι δεν το έκαναν», είπε.
Μιλώντας στην μεγάλη και διανθισμένη με πολλά Οθωμανικά στοιχεία εκδήλωση με τον τίτλο «Ανατολία Κατάκτηση 1071 Μαντζικέρτ» στο Μους, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις του και το πως επιχειρεί να εκμεταλλευθεί προς όφελος ακόμη και ιστορικά γεγονότα:
«Το παιχνίδι είναι το ίδιο, ο στόχος είναι ο ίδιος, μόνο το σενάριο αλλάζει και οι ηθοποιοί δεύτερων ρόλων. Σε αυτό το παιχνίδι η FETÖ (η οργάνωση του Φ. Γκιουλέν) είναι ένα πιόνι, Η PKK, η YPG, η PYD, η Νταές, οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις είναι πιόνια. Όλες τους είναι από ένα μέσο που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις που έχουν βάλει στο μάτι την πατρίδα μας.
Ο αγώνας μας είναι εναντίον όχι μόνο των μέσων αλλά ουσιαστικά εκείνων που τα χρησιμοποιούν. Η Ανατολία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας ανέκαθεν υπήρξε μια δύναμη που άξιζε όλο τον κόσμο. Το σάβανο που φόρεσε ο σουλτάνος Αλπ Αρσλάν στο Μαντζικέρτ, το φόρεσαν όλοι όσοι έγιναν ηγέτες αυτού του έθνους» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνμπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου