Δύο συμβόλαια ύψους τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων δολαρίων έκλεισε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, όσον αφορά το σχεδιασμό του επόμενου βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου, στο πλαίσιο της προώθησης του πυρηνικού εκσυγχρονισμού, πρότζεκτ που εκτιμάται σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Οι Lockheed Martin και Raytheon επιλέχθηκαν να ερευνήσουν και να αναπτύξουν το νέο όπλο μακράς εμβέλειας (LRSO), ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία την Τετάρτη.
«Αυτό το όπλο θα εκσυγχρονίσει το αεροπορικό κομμάτι της πυρηνικής τριάδας», ανέφερε η υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας, Heather Wilson, σε δήλωση.
Οι δύο κολοσσοί της στρατιωτικής βιομηχανίας, έλαβαν προθεσμία 54 μηνών για να «αναπτύξουν σχέδια και να αποδείξουν ότι οι εν λόγω τεχνολογίες μπορούν να αναπτυχθούν» αναφορικά με το LRSO. Σε εκείνο το σημείο, η Πολεμική Αεροπορία θα επιλέξει ένα από αυτά για να προχωρήσει στη φάση της μηχανικής, της κατασκευής και της ανάπτυξης, κάποια στιγμή μέσα στο 2022.
Η ώθηση για την ανάπτυξη πυραύλου νέας γενιάς απέκτησε επείγοντα χαρακτήρα, καθώς η Ρωσία παρουσίασε τον περασμένο μήνα τα πυροβόλα όπλα KH-101 Raduga, χρησιμοποιώντας βομβαρδιστικά για εκτόξευση πυραύλων ενάντια στο Ισλαμικό κράτος στη Συρία.
Το LRSO πρόκειται να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, όπως τα B-52, B-2 και B-21, τα οποία βρίσκονται ακόμη στο σχεδιαστήριο της Northrop Grumman. Σκοπός είναι να αντικαταστήσει το υπάρχον πυρηνικό πυραυλικό σύστημα AGM-86B (ALCM), σχεδιασμένο από την Boeing και σε υπηρεσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Η Boeing ήταν «απογοητευμένη» που δεν πήρε μέρος στη σύμβαση, δήλωσε η εκπρόσωπος Deborah VanNierop στο Bloomberg, με ένα email. «Προσβλέπουμε να μάθουμε περισσότερα από την Πολεμική Αεροπορία σχετικά με την απόφαση».
Εν τω μεταξύ, τα στελέχη της Lockheed ήταν ικανοποιημένα από την επιτυχία.
«Η αποδεδειγμένη εμπειρία της Lockheed Martin στον τομέα των τεχνολογιών πυραύλων κρουζ και στρατηγικών συστημάτων, θα προσφέρει το πιο αξιόπιστο, ικανό, βιώσιμο και προσιτό πρόγραμμα για την άμυνα του έθνους μας και των συμμάχων μας», δήλωσε ο David Helsel, διευθυντής προγράμματος LRSO της Lockheed.
Η Boeing, όμως, θα πάρει ένα κομμάτι της πίτας του πυρηνικού εκσυγχρονισμού. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Πολεμική Αεροπορία απένειμε στην εταιρεία με έδρα το Σιάτλ μια σύμβαση ανάπτυξης ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα Minuteman III. Η άλλη σύμβαση πήγε στη Northrop Grumman.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει ασπαστεί την ώθηση για τον εκσυγχρονισμό της «πυρηνικής τριάδας» των Η.Π.Α.. Ενώ οι εκτιμήσεις του Κογκρέσου και του Πενταγώνου έχουν θέσει την τιμή εκσυγχρονισμού σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ο Σύνδεσμος Ελέγχου των Όπλων προέβλεψε πρόσφατα ότι το δυνητικό κόστος θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και 1,46 τρισ. δολάρια μέχρι το 2047. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), ακόμα εργάζεται με βάση την αρχική 30ετή εκτίμηση.
Οι δημοκράτες στο Καπιτώλιο αντιτάχθηκαν στο LRSO, υποστηρίζοντας ότι ήταν υπερβολικά ακριβό και ερχόταν σε βάρος των ναυπηγείων και των προγραμμάτων ετοιμότητας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αμερικανός αξιωματούχος για τις ένοπλες δυνάμεις, Adam Smith (D-Ουάσινγκτον) υποστήριξε τον Μάρτιο ότι οι ΗΠΑ είχαν περισσότερα από αρκετά πυρηνικά όπλα για να αποτρέψουν τους επιτιθέμενους .
Εν τω μεταξύ, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ed Markey και άλλοι Δημοκρατικοί της Γερουσίας εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που θα κάλυπτε την χρηματοδότηση LRSO στα επίπεδα του 2017 έως ότου η διοίκηση Trump παρουσιάσει οριστική λύση της πυρηνικής στάσης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου