Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Συγκρατημένη και επιφυλακτική η στάση των Δανειστών για την ελληνική οικονομία


Ανάμικτα ήταν τα ερεθίσματα από τον απολογισμό του «Φόρουμ των Δελφών» καθώς δεν είναι και τόσο θετικός για την κυβέρνηση παρά τις τοποθετήσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων περί ανάπτυξης.

Και μπορεί μεν ο κ. Τσίπρας να εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα, την «επόμενη μέρα», μετά την έξοδο από τα μνημόνια, θα είναι «the next big thing» για τους επενδυτές και τις αγορές, μπορεί να επικαλέσθηκε την «επιστροφή στην ανάπτυξη» (χωρίς να διευκρινίσει ότι αυτή μόλις άρχισε να κινείται στα επίπεδα του...2014), μπορεί να ισχυρίσθηκε ότι η χώρα με τις μεταρρυθμίσεις που έκανε βρήκε τον δρόμο της και έγινε «φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις...», αλλά οι ξένοι θεσμικοί εκπρόσωποι που μετείχαν στο φόρουμ, εξέφρασαν μια πιο... συγκρατημένη, επιφυλακτική στάση...

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο, στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι πράγματι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν περάσει από την ελληνική Βουλή, αλλά τόνισε ότι «οι βαθιές μεταρρυθμίσεις για να υλοποιηθούν, θα χρειασθούν ένα  εθνικό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης (που δεν έχει εκπονηθεί...) για τρία, πέντε ή και δέκα χρόνια...», κατά την διάρκεια των οποίων είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή θεσμική επιτήρηση.


Εξ ίσου επιφυλακτικά αισιόδοξος...υπό προϋποθέσεις, εμφανίσθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ «αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται σε λίγο καιρό άλλη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά εδώ που βρίσκεται σήμερα, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να γίνει ένα σύγχρονο κράτος με λειτουργικούς θεσμούς και να καταστήσει την οικονομία της σταθερή και βιώσιμη...».

«Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει την μεταρρύθμιση της οικονομίας της και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, για να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022, και μετά από αυτό η ανάπτυξη της οικονομίας θ’ αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα. Και οι εταίροι της Ελλάδος, θα επιτηρούν την κατάσταση, αν οι αναπτυξιακοί στόχοι δεν καλυφθούν...». Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους (την οποία η κυβέρνηση είχε αναγάγει σε «κόκκινη γραμμή»), ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα, το βασικότερο είναι η χώρα να πετύχει μέσω μεταρρυθμίσεων την ανάπτυξη της οικονομίας της...».

«Η Ελλάδα, κατάφερε ήδη το 2012 να κουρέψει το χρέος προς τους ιδιώτες πιστωτές της κατά 54%. Σήμερα, ESM και EFSF ( ο δημόσιος τομέας, οι εταίροι...) κατέχουν περισσότερο από το 50% του ελληνικού χρέους, και είναι προς όφελός μας να καταφέρει η Ελλάδα να το αποπληρώσει. Το χρέος πρός τον δημόσιο τομέα, δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τους ιδιώτες, οι εταίροι το μόνο που αποδέχονται είναι η επιμήκυνση του χρέους...»

Παράλληλα, από τις τοποθετήσεις και άλλων θεσμικών Ευρωπαίων ομιλητών στο φόρουμ, καθίσταται σαφές ότι οι δανειστές είναι κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενο να μην τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα, προειδοποιώντας ότι  «αν ο ένας αρχίσει να ξηλώνει το πουλόβερ, το ίδιο θα κάνει και η άλλη πλευρά...»!

Οι σχετικές αναφορές, έγιναν με αφορμή τις (αόριστες, προσώρας, αλλά επικοινωνιακά προβαλλόμενες και προωθούμενες από την κυβέρνηση...) υποσχέσεις περί ενδεχόμενης αναβολής της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019, όπως έχει ρητά δεσμευθεί, καθώς επίσης και για το ενδεχόμενο ν’ αυξήσει η κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό, αμέσως μετά την τυπική λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο.

Οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών που βρέθηκαν στο Φόρουμ των Δελφών, σημείωναν με σημασία τις οκτώ αναφορές του κ. Τσίπρα στην ομιλία του πως «οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν», οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως «ρήτρα μη αναστρεψιμότητας». Και επ’ αυτού έγινε λόγος για «ξήλωμα του πουλόβερ».

Στα «πηγαδάκια» που δημιουργήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ (και στα οποία συνήθως γίνονται πιο... ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων από εκείνες από βήματος...), οι Ευρωπαίοι, κυρίως, συμμετέχοντες συζητούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την «κόντρα» που υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Στουρνάρα, αναφορικά με την προληπτική γραμμή στήριξης που θα πρέπει ή όχι να ζητήσει η Ελλάδα εν όψει της εξόδου της από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδειχθεί (αφορά ένα «μαξιλάρι» περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πολύ μικρό επιτόκιο, για την αβέβαιη «επόμενη μέρα»), ενώ ο κ. Τσίπρας όχι μόνο την έχει αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά, αλλά στην ομιλία του στους Δελφούς χαρακτήρισε «κακοπροαίρετους» όσους υποστηρίζουν -παρά την θέση τη κυβέρνησης- την προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης καθώς κάτι τέτοιο «συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση  της επιτροπείας...»

Στην ομιλία του στο Φόρουμ, την θέση αυτή του πρωθυπουργού, εξειδίκευσε και... τόνισε με πιο πολιτικά λόγια ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ΓΓ δημοσιονομικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «στο δίλημμα οικονομία ή πολιτική, δηλαδή φθηνός δανεισμός με πιστοληπτική γραμμή ή καθαρή έξοδος με κόστος, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει υπέρ του κόστους, υπέρ της πολιτικής «καθαρή έξοδος» με κόστος».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου