• Μια ενδεχόμενη εξωτερική επέμβαση στη Συρία με την εμπλοκή της Τουρκίας ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιτελείς του Πενταγώνου.
• Όσο αυξάνει η συγκέντρωση δυνάμεων πυρός στη Ν.Α Μεσόγειο τόσο αυξάνει και ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυξάνει μέρα με τη μέρα και υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Συρία η παρουσία ξένων ναυτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, εντείνοντας ταυτόχρονα και την επαγρύπνηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εκφράζονται φόβοι πως... ορισμένες δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτύξουν οι συγκεκριμένες δυνάμεις ενδέχεται να μην είναι, ίσως, τόσο αθώες όσο αρχικά φαίνονται, αφού μπορεί να προκαλέσουν έως και περιπλοκές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ήδη στην περιοχή πλέουν ορισμένες μεγάλες μονάδες του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ισχυρή πολεμική μοίρα ναυτικών δυνάμεων σκοπεύει να αποστείλει και η Γαλλία, θέτοντας μάλιστα επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle». Εκείνο, πάντως, που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιτελείς του Πενταγώνου δεν είναι τόσο οι γαλλικές όσο οι βρετανικές δυνάμεις, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι οι τελευταίες προγραμματίζουν να εκτελέσουν μεγάλης κλίμακας αποβατικές ασκήσεις στις ακτές της Ιταλίας και της Αλβανίας αλλά και μια ευρείας κλίμακας αμφίβια άσκηση σε «θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας».
Πιθανή εισβολή
Το τελευταίο ακριβώς σκέλος είναι και εκείνο που ανησυχεί το Πεντάγωνο, δεδομένου ότι το ερώτημα που προκύπτει είναι σε ποιες ακριβώς «θαλάσσιες περιοχές» της Τουρκίας θα αφορά η διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης, καθώς σε πρόσφατη ανάλογη άσκηση του Βρετανικού Πoλλεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο-με τη συμμετοχή μάλιστα και τουρκικών δυνάμεων-είχαν προκληθεί ορισμένες σημαντικές επιπλοκές για την επίλυση των οποίων είχε απαιτηθεί έως και η υποβολή διαβήματος από το υπουργείο Εξωτερικών προς το Λονδίνο.
Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, οι Τούρκοι είχαν επιχειρήσει να περάσουν μέσα από την άσκηση των Βρετανών και να νομιμοποιήσουν σε επίπεδο ΝΑΤΟ το σύνολο των διεκδικήσεων που διατυπώνουν για τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και τις αρμοδιότητες για τις αποστολές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Σε ό,τι αφορά τη βρετανική ναυτική δύναμη, αυτή θα αποτελείται από το ελικοπτεροφόρο «Illustrious», το μεγάλο αποβατικό πλοίο «Bulwark», στο οποίο επιβαίνουν 400 πεζοναύτες, ένα καταδρομικό, μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.
Την ίδια στιγμή, όμως, όσο αυξάνει η συγκέντρωση δυνάμεων πυρός στη Ν.Α Μεσόγειο τόσο αυξάνει και ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεδομένου ότι εκφράζονται φόβοι πως ενδέχεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αφενός να υπάρξει κάποια εξωτερική επέμβαση στη Συρία που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, αφετέρου η συγκεκριμένη επέμβαση θα πυροδοτούσε ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, σημαντικό μέρος του οποίου θα μπορούσε να κατευθυνθεί, μέσω Έβρου, προς τη χώρα μας.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανησυχεί ιδιαίτερα, όμως, και για τον βαθμό εμπλοκής της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας, καθώς δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου θέλουν την Άγκυρα να εντείνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας πιθανής εισβολής σε συριακό έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet», η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 5 «ζωνών ασφαλείας» με μέση απόσταση 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.
Κουρδοαντάρτες
Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι, μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου, να καταφέρει να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στις δυνάμεις του ΡΚΚ που επιχειρούν εναντίον της μέσα από το έδαφος της Συρίας. Η συγκεκριμένη εμπλοκή της Τουρκίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Κούρδοι αντάρτες γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, αυξάνοντας τον αριθμό αλλά και τη σφοδρότητα των επιθέσεων τους σε στόχους που βρίσκονται εντός της τουρκικής επικράτειας, έχει ανησυχήσει την ελληνική πλευρά.
Σενάριο «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο
Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους Έλληνες επιτελείς είναι το ενδεχόμενο εξαγωγής του προβλήματος σταθερότητας που αντιμετωπίζει το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας, το οποίο, αδυνατώντας να καταστείλει τους μαχητές του ΡΚΚ στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, πιθανόν να επιδιώξει να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στο Αιγαίο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, άλλωστε, και οι συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας στις οποίες προβαίνουν τους τελευταίους τρεις μήνες οι μονάδες που αποτελούν τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για ασκήσεις τα σενάρια των οποίων παραπέμπουν στην αντιμετώπιση ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, στα πρότυπα αυτού που είχε ξεσπάσει πριν από 15 χρόνια κατά την κρίση των Ιμίων και αφορούν από την ξαφνική ενεργοποίηση της ελληνικής αεράμυνας έως την κατάληψη και ανακατάληψη πολεμικών πλοίων και βραχονησίδων από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.
Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-11/8/2012)
http://forapartida-forapartida.blogspot.gr/2012/08/blog-post_11.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου