Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγόρασε από τουρκική εταιρεία την παλαιότερη σωζόμενη βυζαντινή εκκλησία στην σημερινή Τουρκία, αυτή των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που χρονολογείται από το 789 μ.Χ. Η εκκλησία κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Στ’ στην περιοχή βορειοδυτικά της Προύσας.
Η εκκλησία, η οποία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ήταν ιδιοκτησία της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΚΣΕΝ, η οποία την είχε θέσει προς πώληση από το 2007. Τελικά το Πατριαρχείο κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούσαν οι Τούρκοι – 400.000 δολάρια – και η συμφωνία κλείστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Αμέσως το Πατριαρχείο φρόντισε για την περίφραξη της εκκλησίας, ώστε να την προστατεύσει από περαιτέρω φθορές, ενώ προγραμματίζει την αποκατάστασή της στην «παλαιά της δόξα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Είναι πράγματι αξιέπαινη η προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την διατήρηση των ελληνικών μνημείων που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε την τουρκική αθλιότητα, βάσει της οποίας τα ελληνικά μνημεία έχουν ξεπουληθεί σε εταιρείες και ιδιώτες με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση. Την ίδια ώρα οι Τούρκοι προβάλουν αξιώσεις να συντηρεί το ελληνικό δημόσιο τα μουσουλμανικά τεμένη που άφησαν πίσω τους, συνεπεία της ανεπιθύμητης παρουσίας τους, στα ελεύθερα ελληνικά εδάφη…
defence-point.gr
pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου