Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αποζημίωση 2 δις ευρώ διεκδικούν από τους Τούρκους οι Ρωμιοί της Πόλης που απελάθηκαν παράνομα το 1964-66!



Η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το θέμα των καταπατημένων ιδιοκτησιών και δικαιωμάτων των 10.224 απελαθέντων Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης μεταξύ 1964-1966 με πάνω απο 2 δις ευρώ σε σημερινές τιμές περιουσίες που έχασαν και δημεύθηκαν!Στην Ελλάδα σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πάνω απο 21.000 άτομα θα μπορούσαν να ευεργετηθούν απο την δυνατότητα αυτή.

Η ιστορία κάνει κύκλους φέρνοντας στην επιφάνεια σκληρές μνήμες και πόνο και διωγμό. Μετά από 50 χρόνια, το τουρκικό κράτος προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να επαναφέρει τους Έλληνες υπηκόους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το 1964, ως μέρος της ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Greek Reporter, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οικουμενικής Ομοσπονδίας στην Κωνσταντινούπολης, Νικόλας Ουζούνογλου δήλωσε στο Al – Jazeera Turk ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο βοηθός του Νάτσι Κορού εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο για να φέρουν πίσω στην Τουρκία τους Έλληνες υπηκόους οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην Ελλάδα στις 16 Μαρτίου 1964.

Ο Ουζούνογλου έχει αποκαλύψει μερικές λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων του με την Άγκυρα . Συγκεκριμένα είπε : «Μετά την εξορία , η Τουρκία δεν παραχωρούσε την τουρκική υπηκοότητα σε παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1963-1981, μέσω των μητέρων τους . Μετά από μια συνάντηση που είχα με αξιωματούχους της Άγκυρας , αυτή η απόφαση λήφθηκε πίσω πριν από λίγους μήνες . Τώρα , τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1963-1981 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα μέσω από τις μητέρες τους ».

Ο ίδιος ο Ουζούνογλου αναχώρησε από την Τουρκία το 1974 για σπουδές στην Αγγλία, πριν μεταναστεύσει στην Ελλάδα . Εξήγησε ότι οι Έλληνες υπήκοοι της Τουρκίας αντιμετώπισαν πάρα πολλές δυσκολίες στην Ελλάδα . Όχι μόνο είχαν χάσει την περιουσία τους και τα χρήματά τους, αλλά και το ελληνικό κράτος τους αντιμετώπιζε με αρνητικό τρόπο και δεν τους παρείχε καμία άδεια εργασίας ή διαμονής .

Ο κ. Ουζούνογλου εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ομοσπονδίας και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Στην πραγματικότητα , είπε ότι το 1990 θα ήταν αδύνατο για μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί μεταξύ ενός Έλληνα εκπροσώπου της ομοσπονδίας και σε Τούρκο αξιωματούχο.

Τι ήταν οι απελάσεις;

Με αφορμή το Κυπριακό το 1964, η κυβέρνηση στην Άγκυρα προχώρησε μονομερώς στην κατάργηση της ισχύως της Συνθήκης Εγκαταστάσεως του 1930 που υπεγράφει μεταξύ Κεμάλ Ατατούρκ και Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία όριζε πως ενα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής Μειονότητας στην Τουρκία που διέθετε Ελληνικά διαβατήρια (8.000 τότε) είχαν δικαίωμα να έχουν την Ελληνική Υπηκοότητα ωστόσο να έχουν αυτόματες ανανεώσεις για νόμιμη παραμονή στην χώρα.Με αφορμή την έξαρση του Κυπριακού, η τούρκικη κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση 10.224 διαβατηρίων –τα οποία όμως είχαν απορροφηθεί ήδη στο Ρωμαίικο στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα εκτός απο τις 9.500 απελάσεις (750+) ομογενείς τελικά να εγκαταλείψουν τη χώρα και άλλες 40.000 Τουρκικών διαβατηρίων μεταξύ 1964-1970.

Σε οικονομικά μεγέθη, τα περιουσιακά στοιχεία των 10.224 Υπηκόων εκτιμώνται σε πάνω απο 6.000.000.000Λίρες με σημερινές τιμές (2 δις ευρώ) ενώ ο περιορισμός για να έχουν μαζί τους 2 βαλίτσες/άτομο με ανώτατο όριο τα 25 κιλά έδειχνε πως δεν υπήρχε δυνατότητα εξαγωγής συναλλάγματος ή αντικειμένων μεγάλης αξίας.
Πάνω απο 300 επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, εργοστάσια, μαγαζιά ξεπουλήθηκαν μισοτιμής ή εκποιήθηκαν απο το Δημόσιο ενώ διασημότητες της εποχής όπως ο Αντώνης Αποστόλου, η Πόλλα Μορέλλι, και η μητέρα της Ηθοποιού Νανά Ασλάνογλου είτε απελάθησαν είτε είχαν πρόβλημα επαναεισδοχής για πολλά χρόνια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου