Το δρόμο της οριστικής απόσχισης από την Ουκρανία παίρνουν οι Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ με τις προφανείς ευλογίες της Μόσχας, που παρέχει πληροφοριακή και πολύπλευρη κάλυψη κάθε είδους στις επιλογές των τοπικών ηγεσιών, οι οποίες ανακοίνωσαν την ίδρυση της Ένωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών.
Μπορεί τα διπλωματικά ζιγκ-ζαγκ του Κρεμλίνου να δημιούργησαν διαφορετική αίσθηση, πάντως οι εξεγερμένοι της Ανατολικής Ουκρανίας δεν δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού χωρίς κατοχύρωση των θέσεων, που έχουν κερδίσει με τα όπλα και είναι προφανές ότι δεν θα συνέχιζαν με τόση ορμή σε αυτόν τον δρόμο, αν το Κρεμλίνο δεν είχε ανάψει το «πράσινο φως».
Με ομόφωνη απόφασή το Κοινοβούλιο της Ένωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών υπερψήφισε το Σύνταγμα του νέου κράτους, που ορίζεται ως «δημοκρατικό, συνομοσπονδιακό κράτος δικαίου», όπου αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των πολιτών χωρίς καμία διάκριση, αλλά και «αποπυρηνικοποιημένο έδαφος». Όπως σημειώνεται στο Σύνταγμα της «Νοβορωσίας», όπως κάποιοι αποκαλούν την Ένωση, το νέο κράτος είναι ανοιχτό στην ένωση και άλλων κρατών, αναφορά, που παραπέμπει στην πιθανή μελλοντική προσχώρηση και άλλων πρώην ουκρανικών Περιφερειών.
Στην παρθενική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Ένωσης, που αποτελείται από 60 συνολικά βουλευτές, 30 από κάθε Δημοκρατία, εξελέγη πρόεδρός του ο Ολέγκ Τσαριόφ, ένας από τους πιο γνωστούς Ουκρανούς πολιτικούς, ο οποίος ήταν αρχικώς υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, αλλά μετά από σειρά επιθέσεων, που δέχθηκε και τη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν κανονικές εκλογές υπό εμπόλεμες συνθήκες, απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Στις τελευταίες δηλώσεις του ο Ολέγκ Τσαριόφ, ο οποίος χαίρει της υποστήριξης των ρωσικών ΜΜΕ και είναι συχνά φιλοξενούμενός τους, είπε ότι «η Ένωση των δύο πρώην ουκρανικών Δημοκρατιών σχεδιάζει άμεσα να ξαναρχίσει την λειτουργία των εργοστασίων, η παραγωγή των οποίων συνδέεται με τη Ρωσική Ομοσπονδία, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα πρώτα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό και να γίνει δυνατή η καταβολή επιδομάτων και συντάξεων, που έχει σταματήσει να πληρώνει το Κίεβο και οι τράπεζες, οι οποίες συνδέονται με αυτό.
Η ανακήρυξη του κράτους της Νοβορωσίας πρωτοανακοινώθηκε στις 24 Μαΐου, σε συνέχεια των δημοψηφισμάτων Ανεξαρτησίας, που οργανώθηκαν στις περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Σε ποσοστά, που πλησίασαν το 90 % οι συμμετέχοντες σε αυτά, αφού πρώτα περίμεναν επί πολλές ώρες μέχρι να ψηφίσουν, υποστήριξαν την πράξη Ανεξαρτησίας των δύο Δημοκρατιών, εξουσιοδοτώντας τις ηγεσίες τους να προχωρήσουν στην κατοχύρωσή της, όπως δείχνει άλλωστε και η διάθεσή των εξεγερμένων πολιτών, οι οποίοι υπερασπίζονται με τα όπλα τα σπίτια και τις οικογένειές τους και δεν δείχνουν καμιά διάθεση να ζήσουν υπό ένα φιλοδυτικό και φιλοναζιστικό καθεστώς, όπως αυτό, που έχει εδραιωθεί στο Κίεβο.
«Κάνουμε ό,τι ακριβώς κάνουν οι εταίροι και φίλοι μας από τη Δύση και κάτι παραπάνω», σχολίασε ειρωνικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής ηγεσίας στο ερώτημά μας αν η Μόσχα παρέχει και τί είδους στήριξη στις αυτονομιστικές διαθέσεις της Ανατολικής Ουκρανίας. «Στηρίζουμε το ειρηνευτικό σχέδιο Ποροσένκο, αλλά δεν είδαμε από αυτό να σιγούν τα όπλα, αντιθέτως μοιάζει να ετοιμάζει η κυβέρνηση του Κιέβου και οι όψιμοι σύμμαχοί της μια γενικευμένη επίθεση για την κατοχύρωση των αιματηρών τετελεσμένων.
Όπως εξήγησε και ο Β.Πούτιν η Μόσχα δεν μπορεί να σιωπά όταν καταπιέζονται τα δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών ενός λαού τόσο συγγενικού, όπως ο ουκρανικός, ούτε όταν ποδοπατούνται τα ιερά και τα όσια αιώνων από αφιονισμένους νεοφασίστες και αρρωστημένους εθνικιστές», σημείωσε η ίδια πηγή, που μας προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει πραγματικός συμβιβασμός και συνυπολογισμός των συμφερόντων και των δικαίων όλων των κατοίκων της περιοχής «δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει ομαλή και σταθερή λύση του προβλήματος, που κάθε άλλο παρά είχε συμφέρον να δημιουργήσει η Ρωσία».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου