Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

26 Ιουλίου 1822: Μες στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού η συντριβή του Δράμαλη στα Δερβενάκια

Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη. 

Ο Σουλτάνος, σε πλεονεκτική θέση μετά την εξολόθρευση του Αλή Πασά, είχε στρέψει την προσοχή του στους επαναστατημένους Έλληνες. Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου στρατοπέδευσε στην Κόρινθο.

Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά με τη βοήθεια του στόλου, που θα κατέπλεε στον Αργολικό Κόλπο.

Παρακούοντας τους τοπικούς τούρκους ηγέτες, οι οποίοι τον συμβούλευσαν να κάνει ορμητήριό του την Κόρινθο κι έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ο Δράμαλης διέταξε τον στρατό του να προελάσει προς το Ναύπλιο για να λύσει την πολιορκία του.

Αφού κατέλαβε τον Ακροκόρινθο, έφθασε ανενόχλητος στο Άργος και στρατοπέδευσε έξω από την πόλη στις 12 Ιουλίου. Οι επαναστάτες πιάστηκαν στον ύπνο και δεν μπόρεσαν να υπερασπίσουν τα μεταξύ Κορίνθου και Άργους στενά, από τα οποία διήλθε η τουρκική στρατιά.

Μόλις μαθεύτηκε ότι ο Δράμαλης με τον στρατό του πλησιάζει στο Άργος, επικράτησε μεγάλη σύγχυση στους Έλληνες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πληροφορήθηκαν τη λύση της πολιορκίας του Ναυπλίου. Κυβέρνηση και βουλευτές αναχώρησαν πανικόβλητοι από το Άργος για τους Μύλους και από εκεί στα πλοία.

Τη δύσκολη αυτή στιγμή όρθωσε το ανάστημά του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο κήρυξε πανστρατιά, ενώ με δραστήρια μέτρα και συντονισμένες ενέργειες κατόρθωσε να περιορίσει τον στρατό του Δράμαλη στην Αργολίδα και να ματαιώσει την πορεία του προς την Τριπολιτσά.

Τα μέτρα του Κολοκοτρώνη εστιάστηκαν στην κατάληψη στρατηγικών θέσεων στην Αργολίδα (κυριότερη απ' όλες ήταν η Λάρισα, η αρχαία Ακρόπολη του Άργους) και στην τακτική της «καμμένης γης» που εφάρμοσε, δημιουργώντας οξύ επισιτιστικό πρόβλημα στους εισβολείς.

Ο Δράμαλης δεν μπορούσε να προχωρήσει προς την Τριπολιτσά χωρίς να έχει εξασφαλισμένα τα νώτα του. Έχασε πολύτιμο χρόνο με την πολυήμερη πολιορκία του φρουρίου του Άργους και οι άνδρες του εγκλωβίστηκαν εκεί, έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα τροφών τους και χωρίς να έχουν δυνατότητα ανεφοδιασμού.

Συνειδητοποιώντας τη δύσκολη κατάσταση, ο Δράμαλης αποφάσισε να επιστρέψει στην Κόρινθο, ελπίζοντας σε βοήθεια από τον Χουρσίτ Πασά της Λάρισας, τον Γιουσούφ Πασά της Πάτρας ή από τον στόλο.

Το σχέδιο υποχώρησης του Δράμαλη έγινε αντιληπτό από τον Κολοκοτρώνη και παρά τις διαφωνίες των προκρίτων, έσπευσε να καταλάβει τις στενές διαβάσεις που οδηγούσαν από το Άργος στην Κόρινθο, με 2.500 άνδρες. Δεν θα άφηνε για δεύτερη φορά τις στενωπούς αφύλακτες, όπως είχε γίνει κατά την προέλαση του Δράμαλη.

Στις 26 Ιουλίου 1822 στα στενά των Δερβενακίων, κοντά στη Νεμέα, οι Τούρκοι υπέστησαν δεινή ήττα, χάνοντας πάνω από 3.000 άνδρες.

Στη μάχη εκτός του Κολοκοτρώνη διακρίθηκαν ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Παπαφλέσσας και ιδιαιτέρως ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς, που έλαβε το προσωνύμιο Τουρκοφάγος.

Ο Δράμαλης και οι εναπομείναντες άνδρες του προσπάθησαν να διαφύγουν την επομένη από την κλεισούρα του Αγιονορίου. Όμως, ο Νικηταράς, ο Υψηλάντης και ο Παπαφλέσσας ήταν κι εκεί για να προκαλέσουν νέες βαριές απώλειες στον Δράμαλη στις 28 Ιουλίου.

Ο υπερήφανος στρατηλάτης, που είχε αρκετές συμπάθειες μεταξύ των Ελλήνων οπλαρχηγών για το ήπιο του χαρακτήρος του και τις ικανότητές του, ήταν ένα ανθρώπινο ράκος, αναλογιζόμενος τις συνέπειες από την οργή του Σουλτάνου.

Με τα υπολείμματα του στρατού του έφθασε στην Κόρινθο, όπου στα τέλη Οκτωβρίου πέθανε από την απογοήτευσή του. Ο θριαμβευτής Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε από την Κυβέρνηση Αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου, κατ' απαίτηση των οπλαρχηγών.

Η Επανάσταση όχι μόνο είχε διασωθεί, αλλά είχε αποκτήσει ισχυρά θεμέλια, χάρη στο σχέδιο και την τακτική του Γέρου του Μοριά.

Δείτε και μάθετε στο παρακάτω παραστατικό γράφημα ΤΙ ΕΚΑΝΕ ο Κολοκοτρώνης στα Δερβενάκια:


http://www.sansimera.gr/articles/299
Πηγή

6 σχόλια:

  1. Oι αγώνες των ηρώων του 1821 φέρνουν στην μνήμη μας
    τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας, τους εφιάλτες
    πατριάρχες και μητροπολίτες που αφόρισαν την Επανάσταση, αφόρισαν τον γενναίο στρατηγό Κολοκοτρώνη, τον Εθνεργέτη Ρ. Φερραίο, τον Υψηλάντη, τους Σουλιώτες.
    Ο ίδιος ο στρατηγός καταδόθηκε από καλόγηρο και σώθηκε την τελευταία στιγμή.
    Ακολουθεί ο πίνακας των προδοτών:
    Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αποφαίνεται.
    Ο Ιεροσολύμων Πολύκαρπος συναποφαίνεται.
    Ο Καισαρίας Ιωαννίκιος.
    Ο Νικομηδείας Αθανάσιος.
    Ο Δέρκων Γρηγόριος.
    Ο Αδριανουπόλεως Δωρόθεος.
    Ο Βιζύης Ιερεμίας.
    Ο Σίφνου Καλλίνικος.
    Ο Ηρακλείας Μελέτιος.
    Ο Νικαίας Μακάριος.
    Ο Θεσσαλονίκης Ιωσήφ.
    Ο Βερροίας Ζαχαρίας.
    Ο Διδυμοτοίχου Καλλίνικος.
    Ο Βάρνης Φιλόθεος.
    Ο Ρέοντος Διονύσιος.
    Ο Κυζίκου Κωνστάντιος.
    Ο Χαλκηδόνας Γρηγόριος.
    Ο Τουρνόβου Ιωαννίκιος.
    Ο Πισειδίας Αθανάσιος.
    Ο Δρύστας Ανθιμος.
    Ο Σωζοπόλεως Παίσιος.
    Ο Φαναρίου και Φερσάλων Δαμασκηνός.
    Ο Ναυπάκτου και Άρτης Άνθιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΛΙ ΤΑ ΊΔΙΑ? ΜΑ ΚΑΛΑ ΣΑΝΟ ΣΕ ΤΑΙΖΟΥΝ Η ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΜΠΑΣ Κ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΝ ΚΑΝΕΝΑ?ΞΕΧΑΣΕΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ Κ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΤΝ ΨΕΥΤΟΑΦΟΡΙΣΜΟ.ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΨΕΥΤΟΑΦΟΡΙΣΜΟΣ Κ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΑΦΟΡΙΣΜΟΥ ΕΣΕΝΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙ ΣΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΌ Κ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΒΡΟΝΤΑ.ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΦΙ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ Κ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΙ Κ ΚΥΡΊΩΣ ΤΣΑΚΩΜΕΝΟΊ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ..ΠΕΣ Κ ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΕ ΤΝ ΨΕΥΤΟΑΦΌΡΊΣΜΟ ΕΛΑ ΠΑΓΑΝΑΚΙ ΠΕΣ Κ ΚΑΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΑΚΟΜΑ Κ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ.ΒΆΓΓΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΤΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΙ Κ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ Κ ΕΞΟΡΙΣΑΝΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΧΕΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΥ ΔΝ ΞΕΡΟΥΜΕ Κ ΤΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ 200ΧΡΟΝΙΑ,ΛΕΣ Κ ΔΝ ΞΕΡΑΝΕ ΤΟΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΊ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ.ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΘΑ ΣΑΙ Κ ΜΙΑ ΖΏΗ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΤΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ,ΑΥΤΟ ΟΜΟΛΟΓΕΙ Κ Ο ΜΑΡΔΟΧΑΙ ΠΟΥ ΦΑΓΑΝΕ ΤΝ ΚΟΣΜΑ ΤΝ ΑΙΤΩΛΟ,ΠΕΣ ΜΑΣ ΑΠΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΕΙΣΑΊ Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΙΦΑ?ΠΗΓΑΙΝΤΕ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ Κ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ,Κ ΟΧΙ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΕΣΤΕ ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ Η ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΚΤΛΠ Κ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ ΟΧΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΣΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ.ΓΊΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ Κ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ ΟΧΙ 100.ΒΑΓΓΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αντιχριστοι ανθελληνες να μην μιλανε για τους ηρωες του 21 οι οποιοι εκτος απο ελληνες ηταν και χριστιανοι ορθοδοξοι.εξαιτιας αυτων ειναι ελευθεροι σημερα και πετανε τις μαλακιες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 10,56 μέσα στόν ανιστόρητο πίνακά σου δέν βλέπω τό τουρκαλβανικό ονοματάκι σου? Γιατί ξέχασες ρέ μισέλληνα νά τό βάλεις πρώτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή