Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Άρωμα πετρελαίου στη στρατηγική σχέση ΗΠΑ και Κύπρου…


Και ξαφνικά η μικρή Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο από ότι ήταν τα τελευταία 50 χρόνια. Η Κύπρος πρόσφατα δέχτηκε επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, με κορυφαίο τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία «στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ.

Του Παντελή Καρύκα

Κατά την επίσκεψη Μπάιντεν συζητήθηκαν διάφορα θέματα, από την συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, μέχρι την κινήσεις για την επανένωση του νησιού. Ωστόσο, το βασικό πεδίο ήταν η ενεργειακή ασφάλεια και η περιφερειακή ενότητα, δύο ζητήματα άμεσα αλληλοεξαρτώμενα.

Από το 2011 που η Κύπρος ανακάλυψε πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μεταβλήθηκε σε ενεργειακό κόμβο, προσελκύοντας τη συνεργασία και του Ισραήλ, αυξάνοντας έτσι δραματικά την ενεργειακή σημασία της Αν. Μεσογείου. Αν και η πρόοδος ήταν αργή, λόγω και της κακής οικονομικής κατάστασης, η Κύπρος σήμερα κατέχει ενεργειακά αποθέματα της τάξης των 50-60 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρελιών πετρελαίου, στα οικόπεδα της ΑΟΖ της, στις νοτιοανατολικές της ακτές.

Η Κύπρος όμως αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική πρόκληση σχετικά με τη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών – αγωγοί, κατασκευή σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου, εξαγωγές των υδρογονανθράκων.

Για τις ΗΠΑ το να βοηθήσουν την Κύπρο να υπερβεί αυτές τις οικονομικές προκλήσεις, αλλά και το πολιτικό ζήτημα με την Τουρκία, δεν πρέπει να ειδωθεί μέσα από το πρίσμα της βοήθειας μόνο προς μια μικρή χώρα, αλλά και ως ενεργειακό αντίβαρο στο ρωσικό σχεδόν μονοπώλιο φυσικού αερίου, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και εξασφαλίζει την ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Μόσχα, κάτι που ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να αλλάξουν. Η Μόσχα άλλωστε, όπως έδειξε και το 2009, μπορεί οποτεδήποτε να κλείσει τις στρόφιγγες.

Η αμερικανή στροφή προς τη Λευκωσία έχει, ωστόσο, περισσότερο περιφερειακή, παρά τοπική λογική. Πέραν του ότι θα εξυπηρετήσει στην προσπάθεια άρσης του ενεργειακού ελέγχου της Ευρώπης από τη Ρωσία, θα υποχρεώσει και την Τουρκία να εισάγει, τελικά, κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο, αντί να αγοράζει το ακριβότερο ρωσικό.

Πέραν των εσόδων που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει από τις εξαγωγές αυτές, οι υδρογονάνθρακες μπορεί να αποδειχτούν καταλύτης για την προσπάθεια επανένωσης του νησιού. «Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν περιορίζονται από σύνορα και κατά συνέπεια είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να εργαστούν από κοινού για την εκμετάλλευση και των διασυνοριακών κοιτασμάτων», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, Α. Χοκστάιν, στην εφημερίδα «Έθνος», με κάποια δόση αμερικανικής αφέλειας, ή εκφοράς πολιτικά ορθού λόγου.

Παρόλα αυτά η εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων παραμένει ένας μακροπρόθεσμος στόχος. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα κυπριακά κοιτάσματα θα μπορούν να αποδώσουν, βάσει των αμερικανικών προσδοκιών, μετά το 2020.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου