Αντέδρασε απότομα και με εθνική αξιοπρέπεια η κατεστραμμένη ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, αλλά και βαριά πληγωμένη από τον οκταετή αποσχιστικό πόλεμο που κατέστρεψε την Γιουγκοσλαβία, Σερβία, στην απαίτηση της ΕΕ να διακόψει άμεσα τις συνομιλίες για τον South Stream "σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπούν οι συνομιλίες σύνδεσής της με την ΕΕ"
"Με τη Σερβία σήμερα κανένας δεν μπορεί να συνομιλεί με τη γλώσσα τελεσιγράφων" δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
“Η κυβέρνηση της Σερβίας ακολουθεί την πολιτική της ένταξης στην ΕΕ, μεν, αλλά έχει λάβει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Σερβίας να ακολουθεί και πολιτική καλών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η κυβέρνηση αυτό πράττει” δήλωσε ο κ. Βούτσιτς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το τελεσίγραφα που δέχθηκε η χώρα με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία.
“Οι φίλοι μας δεν συζητούν μαζί μας με τη γλώσσα τελεσιγράφων. Κανείς δεν συνομιλεί μαζί μου με αυτόν τον τρόπο και εγώ θα προτιμούσα να μην είμαι πρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης από το να επιτρέψω κάτι τέτοιο” ανέφερε ο κ. Βούτσιτς. "Οπωσδήποτε υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για κάποια θέματα, όπως ο αγωγός “South Stream”, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός, αλλά τόνισε ότι "και η Σερβία έχει ορισμένα κρίσιμης σημασία εθνικά ζητήματα για τα οποία δεν μππορεί να αδιαφορήσει".
“Είναι μία καλή συμφωνία για μας, μας εξασφαλίζει 350 εκ. ευρώ, το χρόνο. Είτε μεταφερθεί φυσικό αέριο, είτε όχι κι ας μου πει κάποιος πού θα κερδίσουμε αυτά 350 εκ. ευρώ”, σημείωσε. “Ας μας πει κάποιος πώς θα το εξηγήσω στους πολίτες μας” ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.
Στην Ελλάδα δεν χρειάστηκε κανείς να εξηγήσει στους πολίτες της πώς χάθηκαν ετήσια οφέλη διέλευσης ύψους 800 εκατ. ευρώ του South Stream και καταλήξαμε στην ... δωρεάν διέλευση του φυσικού αερίου του ΤΑΡ. και πώς από χώρα ενεργειακός κόμβος από την οποία θα πέρναγε στην Ιταλία ο South Stream καταλήξαμε να είναι είμαστε απλά ο "κρίκος" μεταξύ ... Τουρκίας και Αλβανίας!
Σε αυτή την χώρα τέτοιες λεπτομέρειες δεν χρειάζονται εξήγηση...
Ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η Σερβία βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πορεία από την οποία δεν θα παραιτηθεί, αλλά ότι θα υπάρχουν πράγματα, στα οποία δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες της ΕΕ.
“Γνωρίζουμε ότι έχουμε μεγάλες υποχρεώσεις” επεσήμανε. Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στο Βελιγράδι να συνταχθεί με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αναφέρουν δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου.
"Ο χρόνος της σερβικής ουδετερότητας έληξε" υποστήριξε διπλωμάτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. "Αν η σερβική ηγεσία αποφασίσει να στραφεί πλήρως στη Μόσχα, πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης" υποστήριξε.
Την υπερήφανη απάντηση της Σερβίας την έλαβαν με σαφήνεια. και η επόμενη χώρα που θα χάσουν είναι η Βουλγαρία. Αυτό είναι "τελειώμενη" υπόθεση...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου