- Γιατί ο Κορινθιακός τρώει τα... χωριά του; - Που πήγαν τα λεφτά για τον Κορινθιακό;
Απίστευτο αλλά καθ' όλα ελληνικό το να βουλιάζει παραλιακός δρόμος κατακαλόκαιρο, ενώ ο... άμοιρος προειδοποιούσε εδώ και περίπου ένα χρόνο -λόγω της διάβρωσης που είχε φάει από τη θάλασσα- ότι θα καταρρεύσει! Εν τέλει κατέρρευσε και πλέον στο 28ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου Πατρών έχει διακοπεί η κυκλοφορία!
Οι κάτοικοι του Ξυλοκάστρου που θέλουν να πάνε στο Κιάτο ή επιλέγουν έναν αγροτικό δρόμο ή την Εθνική Οδό. Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους του Κιάτου. Για τους υπόλοιπους παραθεριστές που δε γνωρίζουν καλά την περιοχή η μόνη λύση είναι η Εθνική Οδός.
Προμελετημένη η κατάρρευση...
Όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb.gr, αυτός ο δρόμος δεν κατέρρευσε στα ξαφνικά επειδή έτσι του' ρθε. «Προμελετημένο» το' χε. Και σ' αυτό το έγκλημα γιατί πως αλλιώς να το περιγράψει κάποιος σώφρων άνθρωπος -φαντάζεσαι να περνάς με τα παιδιά σου από το σημείο και ο δρόμος να καταρρεύσει;- αν αναζητηθούν ευθύνες που θα πρέπει, ίσως και να αναδειχθούν ότι συμμετείχαν τοπικοί θεσμικοί παράγοντες διά της πλήρους αδιαφορίας τους.
Γιατί; Διότι εδώ και περίπου ένα χρόνο το σημείο αυτό της παλαιάς εθνικής οδού φαγωνόταν εκατοστό το εκατοστό, μέτρο με το μέτρο. Γι' αυτό άλλωστε υπήρχαν και κάτι σημάνσεις που είχε τοποθετήσει η Τροχαία. Αλλά τι να σου κάνουν οι κώνοι όταν το θηρίο βρυχάται και το έβλεπαν εδώ και ένα χρόνο όσοι ζούσαν στο Μελίσσι και όσοι περνούσαν από κει, ανάμεσα τους φορτηγατζήδες και οδηγοί στα ΚΤΕΛ, τίγκα στον κόσμο; Τι θα συνέβαινε στ' αλήθεια αν την ώρα που περνούσε ένα ΚΤΕΛ κατέρρεε ο δρόμος; Θα έριχναν την ευθύνη στο... «πάθος» του Κορινθιακού που τα τελευταία χρόνια τρώει τα παραλιακά θεμέλια των γύρω περιοχών;
Ως φαίνεται για την κατάρρευση του δρόμου τη χαριστική βολή πρόσφεραν οι δυνατές βροχές των τελευταίων ημερών που επηρέασαν την περιοχή.
Οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι. Για να μη μιλήσουμε για τους επαγγελματίες που τραβάνε τα μαλλιά τους μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου. Οπως καταγγέλλουν αμφότεροι στο newsbomb.gr, το σημείο εκείνο του δρόμου ήταν ετοιμόρροπο και ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το κακό. Το είχαν καταγγείλει. Ευτυχώς το κακό, όμως, δε συνέβη αν υπολογίσουμε ότι το φαγωμένο κομμάτι του δρόμου κατέρρευσε λίγο μετά τη διέλευσε ενός φορτηγού. Προφανώς και ο οδηγός του θα είχε... άγιο!
5,5 εκατομμύρια για άμεση αντιμετώπιση!
Όμως, ορισμένοι κάτοικοι καταγγέλλουν και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για αμέλεια. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι εδώ και καιρό είχαν δοθεί για την επισκευή του δρόμου περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την αλήθεια των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο αυτό που ισχύει και αποτελεί πραγματικό στοιχείο και όχι φήμη είναι πως τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε πάρει 5,5 εκατομμύρια ευρώ για άμεση (!!!) αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου και κυρίως για τα σημεία στην παλαιά Εθνική Οδό! Αυτό δεν το είχαν γράψει οι τοπικές εφημερίδες γιατί τους κατέβηκε από το... κεφάλι, αλλά το είχε ανακοινώσει με χαρά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης. Μάλιστα, τότε ο Π. Τατούλης είχε ενημερωθεί από τοπικούς παράγοντες για το καίριο θέμα της ασφάλειας του οδικού δικτύου! Αυτά δεν τα λέμε εμείς, η περιφέρεια Πελοποννήσου τα έλεγε πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα, είχε δώσει εντολή ο περιφερειάρχης στις αρμόδιες υπηρεσίες για κατεπείγουσες παρεμβάσεις. Τελικά τον «εκδικήθηκε» ο Κορινθιακός κόλπος τον περιφερειάρχη. Διαφορετικά αυτό το «κατεπείγον» δε μπορούμε να το αποδώσουμε...
Οι επιστήμονες προειδοποιούν!
Από το 2009 και ακόμη πιο πριν, επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν διαπιστώσει το σοβαρό πρόβλημα με τη διάβρωση που προκαλείται από τον Κορινθιακό κόλπο.
«Η διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού κόλπου είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της παράκτιας ζώνης. Αυτή είναι έντονη σε όλο το μήκος του Κορινθιακού από το Λέχαιο μέχρι το Δερβένι με αποτέλεσμα την απώλεια ή καταστροφή των έργων υποδομής (π.χ., παράκτιες οδοί), φυσικών πόρων (π.χ., αμμώδεις ακτές), περιουσιών (π.χ., τμήματα οικοπέδων)» διαβάζουμε μεταξύ άλλων σε μία από τις πολλές και κατατοπιστικές έρευνες για το θέμα (Οι ακτές της Κορινθίας: Φυσικές διεργασίες και ανθρώπινες επιδράσεις. Δ. Λίτσας. ΕΜΠ).
Το 2011 ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Δέδες αποκάλυπτε πως «σε κάποια σημεία την τελευταία 30ετία η θάλασσα έχει προχωρήσει και μέχρι 80 μέτρα μέσα στην ακτή, καλύπτοντας οικόπεδα για τα οποία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας»!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία εκείνης της χρονιάς το 46% των ακτών από Δερβένι ως Αίγιο είχαν υποστεί διάβρωση και όπως πιστοποιεί το αρχείο των ειδικών σττο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, την τελευταία εικοσαετία χάθηκαν από τον χάρτη 2.500 στρέμματα παραλιακής γης.
Τον Μάρτιο του 2012 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε ειδική επιστημονική έκδοσή του, επισημαίνει για πολλοστή φορά το πρόβλημα αναφέροντας μεταξύ άλλων το εξής: «Η διάβρωση των ακτών δεν αποτελεί μόνον ένα φαινόμενο με φυσικά αίτια αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, από ασυλλόγιστη και πολλές φορές παράνομη εκμετάλλευση των ποταμών και χειμάρρων αλλά και αυθαίρετες κατασκευές, κακό σχεδιασμό και κατασκευαστικές αστοχίες στα δημόσια έργα»!!!
Κι ακόμη η πολιτεία δεν έχει παρέμβει ουσιαστικά και δυναμικά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Όχι ένα απλό πρόβλημα αλλά για όσους ζουν στην περιοχή είναι θέμα ΖΩΗΣ και όχι απλά... περιουσίας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου