Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας έδωσαν ουσιαστικά οι ηγέτες των 28 κρατών- μελών της ΕΕ στη Ρωσία, προκειμένου να αλλάξει τη στάση της στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης. Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μέσα σε μία εβδομάδα ένα νέο κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Η Ευρωπαϊκή κίνηση ουσιαστικά δίνει το περιθώριο στη Μόσχα να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό για επίλυση της κρίσης, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα πως η επιδείνωση της κατάστασης θα επιφέρει συνέπειες. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα προβεί σε αντίποινα κατά νέων κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βάρος της.
«Οι πάντες γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να δράσουμε γρήγορα, δεδομένων των εξελίξεων και της τραγικής απώλειας ζωών κατά τις τελευταίες ημέρες», τόνισε μετά το πέρας της διάσκεψης ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε πως περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης από την πλευρά της Μόσχας θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση στο σημείο «της μη επιστροφής», όπου θα ήταν αδύνατο να διατηρηθούν ή να αποκατασταθούν οι υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Τόνισε όμως ότι είναι παράλογο να υπάρξει νέο είδος Ψυχρού Πολέμου. «Δεν είναι πολύ αργά, αλλά ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα», τόνισε.
Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως οι προτάσεις θα αποτελούν συνέχεια των οικονομικών κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί από την ΕΕ σε ορισμένους κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Παράλληλα όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, απαντώντας ουσιαστικά στην πρωθυπουργό της Λιθουανίας, ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία κάλεσε την ΕΕ να εξοπλίσει την Ουκρανία. Τόνισε μάλιστα πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια σε πόλεμο με την Ευρώπη.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε από την πλευρά του πως η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του σημείου χωρίς επιστροφή, δηλαδή του «πλήρους κλίμακας πολέμου» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου