Συνωστισμός φοιτητών αναμένεται στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά τη χαλάρωση των προϋποθέσεων για τις μετεγγραφές. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, οι πρωτοετείς φοιτητές εγγράφονται στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που πέτυχαν να περάσουν.
Όσο για εκείνους που επιθυμούν να μετεγγραφούν σε άλλο ΑΕΙ και ΤΕΙ, κατά την εγγραφή τους δηλώνουν προτίμηση Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που επιθυμούν να μετεγγραφούν. Ωστόσο, η δήλωση αυτή δεν ισοδυναμεί με αίτηση μετεγγραφής. Εκείνη θα γίνει μετά το τέλος των εγγραφών, δηλαδή μετά τις 26 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας αναμένεται να βουλιάξουν από αιτήσεις για μετεγγραφές, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», σε λίγες ημέρες σχεδόν 40.000 πρωτοετείς αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να μετεγγραφούν σε ομοειδή τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Από αυτούς, εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να μετεγγραφούν περίπου οι 20.000, δηλαδή σχεδόν το 30% των πρωτοετών θα μετακινηθεί σε άλλο ίδρυμα και διαφορετική πόλη.
Είναι ενδεικτικό ότι 15 τμήματα κεντρικών ΑΕΙ θα δεχθούν πρόσθετο αριθμό φοιτητών λόγω μετεγγραφών από συνολικά 80 τμήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για παιδαγωγικά τμήματα, Φιλολογίας, Πληροφορικής, Ιατρικής, Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, Οικονομικών Επιστημών, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών κ.ά.
Ειδικότερα, τα τμήματα πληροφορικής του ΚΕΠΑ, οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, αρχιτεκτόνων μηχανικών και οικονομικών επιστημών στην Αθήνα έχουν δεχθεί κατά μέσο όρο περίπου 5.000 αιτήσεις για μετεγγραφή. Τα παιδαγωγικά τμήματα, το τμήμα φυσικής και το τμήμα φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν μεγάλη ζήτηση με περισσότερες από 2.500 αιτήσεις, ενώ στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης το τμήμα μαθηματικών συγκεντρώνει σχεδόν 4.000 αιτήσεις.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου