Αίσθηση έχει προκαλέσει η νέα νίκη της Μαρίν Λεπέν, αφού το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γερουσία, κερδίζοντας μάλιστα 2 θέσεις και όχι μία όπως εκτιμούσαν στην αρχή.
Πρόκειται για άλλη μία ήττα του Φρανσουά Ολάντ που διολισθαίνει συνεχώς.Αποτέλεσμα αυτών ήταν η Μαρίν Λεπέν να ζητήσει διάλυση της Βουλής.
Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της Ολυμπίας Τσίπηρα για την ελληνική υπηρεσία τηςDeutsche Welle, όπως διαβάζουμε στο tribune.gr
Η μεγάλη έκπληξη των χθεσινών εκλογών στη Γερουσία δεν θεωρείται τόσο η ήττα των σοσιαλιστών όσο το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν εισέρχεται για πρώτη φορά στη Γερουσία και μάλιστα με δύο μέλη του, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για μια και μόνο έδρα.
«Ξεπεράσαμε κατά πολύ την πολιτική μας βάση», έσπευσε να δηλώσει η Μαρίν Λεπέν.
«Αποδείξαμε την ικανότητά μας να συσπειρώσουμε τους εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε, ζητώντας για ακόμα μια φορά «τη διάλυση της Βουλής».
Η ιδιαιτερότητα της εκλογής των Γερουσιαστών έγκειται στο ότι δεν γίνεται άμεσα από το λαό αλλά από τοπικούς αιρετούς άρχοντες, δημάρχους, περιφερειάρχες, τοπικούς συμβούλους.
Με δεδομένο ότι οι σοσιαλιστές είχαν ήδη χάσει στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, η ήττα τους στη Γερουσία θεωρείτο αναμενόμενη, γι” αυτό και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλις την χαρακτήρισε ως «επακόλουθο των δημοτικών εκλογών».
Αν και τον τελικό λόγο στη νομοθετική διαδικασία έχει το γαλλικό Κοινοβούλιο, εντούτοις στη σύγχρονη γαλλική ιστορία η Γερουσία έχει επανειλημμένα παίξει εξισορροπητικό ρόλο.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει όχι μόνο τον προϋπολογισμό 2015, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η ήττα της στη Γερουσία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Η μεταρρύθμιση για τις εκλογικές περιφέρειες, η οποία θεωρείται «μεταρρύθμιση-φάρος» για την κυβέρνηση, αναμένεται να αντιμετωπίσει σίγουρα ιδιαίτερες δυσκολίες κατά το πέρασμά της από τη Γερουσία.
makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου