Οι Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία, καθώς αυτό θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο πολιτικό προηγούμενο και θα εμπλέξει τις ΗΠΑ, ως ενεργούς παίκτες στη σύγκρουση, αφού τα νέα όπλα οι Ουκρανοί δεν μπορούν να τα χειρισθούν λόγω έλλειψης επαγγελματιών που να γνωρίζουν αυτό το οπλοστάσιο, όπως πιστεύουν οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Ria Novosti.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής «φονικών όπλων» στην Ουκρανία για αμυντικούς σκοπούς, για να κρατήσει τη Ρωσία «από περαιτέρω δράση».
Παρέμβαση στην εσωτερική σύγκρουση
Σύμφωνα με το μέλος του Δημόσιου Συμβούλου, που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον αρχισυντάκτη της «Εθνικής Άμυνας», Ιγκόρ Κοροτσένκο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία, θα ήταν μία κίνηση σε ένα από μέρη της σύγκρουσης, που εμπλέκονται στην ανατολική Ουκρανία και θα ήταν πολύ επικίνδυνο.
«Εάν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να επιμένουν στην παράδοση όπλων και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην Ουκρανία, οι οποίοι θα διδάξουν τον ουκρανικό στρατό τον χειρισμό τους, τότε, η Ρωσία θα πρέπει να αρχίσει παραδόσεις όπλων στις λαϊκές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ να εξισορροπήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφή του πληθυσμού στο Κίεβο και στην Ντονμπάς», είπε.
Παρόμοια άποψη έχει και πρώτος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Ζητημάτων, Κωνσταντίν Σίφκοφ.
Κατά την άποψή του, η προμήθεια αμερικανικών όπλων θα αποτελούσε ένα πολιτικό βήμα προς την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και η νομιμοποίηση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων Αλεξάντρ Χραμτσίχιν αμφέβαλε ότι θα μεταφερθεί, πραγματικά, αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Νομίζω ότι η πραγματική δράση για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, θα καθυστερήσει επ’ αόριστον, αφού υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκτιμήσεις, προβληματισμοί και σχετικές εκθέσεις στη Δύση», είπε ο εμπειρογνώμονας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση του ουκρανικού στρατού είναι σε ‘άσχημη κατάσταση’, αφού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης «σχεδόν κατέρρευσε».
http://www.echedoros-a.gr/
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου